Ajándékok


Jády Mónika  2010.12.2. 8:00

Három hét múlva itt a karácsony.

Aki még nem szerezte be az ajándékokat, sőt, még elképzelése sincs arról, mivel is lephetné meg szeretteit, annak ideje ötleteket gyűjtenie és nyakába vennie a várost.

Lehet, hogy most jó néhányan legyintenek: van még idő megvenni a fa alá valót. Nemrégiben azonban azt olvastam egy felmérésben, hogy országunkban az ajándékvásárlást sokan az utolsó pillanatra hagyják. Én nem szeretnék még közvetlenül az ajándékosztás előtti napon is a bevásárlóközpontokban, áruházakban (és nem csupán az élelmiszer-részlegen) tolongani, várakozni és idegeskedni, hogy megkapom-e még azt az árut, amit ajándékozni szeretnék.

Akad, aki nagyon szívesen vesz ajándékot, és a válogatás, majd a legmegfelelőbb dolog kiválasztása – melyről csaknem biztosan tudja, hogy a megajándékozott őszintén fog örülni neki – legalább akkora örömet szerez neki, mintha maga is ajándékot kapna. Ők azok, akik olyan szeretettel és lelkesedéssel tudják átadni a nekünk szánt csomagot, hogy melegség járja át a szívünket még később is, amikor az ajándékra pillantunk, bármilyen apróságról is legyen szó. Egyesek pedig csupán kötelességnek és stresszforrásnak tartják az ajándékok utáni hajszát. Ha átadni sem tudják megfelelően (például „csak úgy mellékesen” megemlítik, mennyit sorakoztak az ajándékért, és mennyire drága volt), hiába vettek bármilyen értékes dolgot, nem hagynak maguk után szívet melengető emléket, inkább csak rossz érzést.

Mi az, amire a másik vágyik? Hogyan találhatjuk ki a kívánságát? Akad, aki jóval az ünnep előtt megmondja, mit szeretne, nehogy valami olyasmit kapjon, ami nem tetszik neki vagy nincs rá szüksége. E csoportba tartozók egyik része rögtön meg is kérdezi, hogy a másik minek örülne. De akadnak olyanok is, akik nem, mert meg vannak róla győződve: nekik nem kell útmutatás, az ő ajándékuk biztosan telitalálat lesz. Pedig nem biztos, hogy az lesz, ha saját ízlésük szerint választanak. Elvégre az az ajándék okoz örömet, ami a másiknak, a megajándékozottnak tetszik, nem pedig saját magunknak, az ajándékválasztónak – hacsak nem egyezik az ízlésünk.

Szerintem, ha jól ismerünk valakit, és odafigyelünk arra, amit mond, nem is olyan nehéz. Év közbeni üzletjárások, kávézós beszélgetések alkalmával valószínűleg már megvitattuk, melyik a kedvenc parfümünk, milyen színű és szabású ruhát nem vennénk fel soha, milyen könyveket olvasunk szívesen, a kevésbé díszített tárgyakat kedveljük-e, vagy a gazdag mintázatút. Talán arról is tudomást szereztünk a másiktól, hogy épp elromlott a kávéfőzője, amit már nem lehet vagy nem érdemes megjavíttatni, és kellene egy új. Ha mégsem vagyunk biztosak a dolgunkban, még mindig lehet kérdezni – nyíltan, vagy akár burkolt formában is.

Bár szeretem a (pozitív) meglepetéseket és nagyon szeretek (kellemes) meglepetést szerezni, azt vallom: néha jobb előre egyeztetni, mint olyasmit adni/kapni, amire a megajándékozottnak semmi szüksége és/vagy messze áll az ízlésvilágától.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Az értékes festővászon története

Nagy Csivre Katalin

A történet két évvel ezelőtti, azaz 2020-ban történt, advent idején.

2022.11.29.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2022.11.19.   


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2022.9.15.   


Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.   


Egy kép, ezer szó

Nagy Csivre Katalin

Egy kép többet ér ezer szónál... Bevezetés a Tarot és más "furcsaságok" rejtelmeibe.

2022.6.6.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.   


Sapkaárusok

Nagy Csivre Katalin

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

2022.3.16.  1   


Kiforgatott orvosi eskü

Nagy Csivre Katalin

Az embernek joga van maga és kiskorúgyermekei nevében szabadon dönteni, arról, hogy megfelelő információk birtokában elfogad vagy elutasít bármilyen orvosi beavatkozást.

2022.2.1.   


Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.