Hivatali arány


Póda Erzsébet  2011.3.14. 9:19

Lehet, hogy vannak, akik szívesen róják a hivatalokat.

Nem tartozom közéjük, néha mégis muszáj a hivatalba mennem. Lehet az bármilyen ügy: kérvény, igazolás, akármi, lehet az bármilyen hivatal, mindig rossz szájízzel jövök ki az épületből. Pedig már az "adj mosolyt a morcért" elvet is sűrűn alkalmazom...

Nemrég egy igazolást kellett bevinnem az egyik hivatalba. Az intézés a szokásos séma szerint indult: az egyik épületből, rövid várakozás után átirányítottak a másikba. A másik épületben a folyosó bal oldali irodájából a jobb oldaliba. A jobb oldali irodában, finom melegben, két oldalon hat, egymástól elválasztott, üveges fülkében ültek az ügyintéző hölgyek. Amikor beléptem, a szemük sarkából szinte egyszerre pillantottak rám, majd újra mélyen elmerültek a „munkájukban”. Az egyes számú fülke „tulajdonosa” tekintetét a számítógép monitorjára akasztotta, s többé nem is volt hajlandó felpillantani. Jobb kezével a számítógép egerét markolászta, de láthatón nem csinált az égvilágon semmit. Az egérrel ugyanis nem mozdult, még csak nem is kattintott egyet sem. A kettes számú fülkében üldögélő fiatalasszony esemest írt. Miután az üzenetet elküldte, a mobilt továbbra is a kezében tartotta, úgy várta a választ. A hármas számú boksz csinos birtoklója klasszikusan a körmét reszelte. A másik oldalon a négyes számú fülkében egy férfi tisztviselő egy klienssel foglalkozott. Hurrá, gondoltam, mégiscsak jó helyen járok! Az ötös számú fülkében a hivatalnoknő a számgépen pasziánszozott, a háta mögötti tükörből ez világosan látható volt. A hatos számú rekeszben dolgozó nő (a legnagyobb meglepetésemre) a négyes számúhoz hasonlóan – dolgozott: egy vastag iratkupacból másolta be az adatokat a számítógépbe.

Egy darabig türelmesen álldogáltam, hátha valamelyik „szabad” hivatalnoknő rám pillantva meglátja, hogy „jé, végre egy ügyfél!” – és segítőkészen megkérdezi, mi járatban vagyok.

Nem így történt. Az esemesező hölgy már választ is kapott üzenetére, épp arra pötyögte a visszaválaszt, s a többiek is tovább csinálták a semmit. Gondoltam, kivárom a soromat. Meg aztán kíváncsi is voltam, mennyi időbe telik, míg személyemben észreveszik a jól látható tétova ügyfelet, aki eléggé feltűnő módon egy fehér lapot tartogat a kezében a hivatal ügyintéző részlegének a közepén. Az egyes, kettes, hármas és ötös fülke dolgozói pillantásra se méltattak. A négyes boksznál még mindig a másik ügyféllel foglalkoztak. Végre a hatos, aki eddig is dolgozott, felpillantott és megkérdezte tőlem: mire várok? Miután látogatásom célját közöltem, átirányított az épületbe, amelyből ideküldtek...

Rendes polgárként visszabattyogtam az első helyszínre, ahol rögtön elcsíptem az első, folyosón megjelenő hivatalnoknőt, aki kicsit sértődötten irányított az épület egy következő szárnyába. A megjelölt helyre érkezve ismét két üveges fülkével találtam szembe magamat. Az egyes és a kettes számúval. Az egyesben telefonáltak. A kettesben azonban megtaláltam álmaim ügyintézőjét! Annak ellenére, hogy immár tíz perc múlva négyet mutatott az óra (ügyintézés reggel nyolctól délután négyig), széles mosollyal fogadott, és megkérdezte, miben tud segíteni. Ismét felmondtam a szövegemet, mire elvette tőlem az igazolást, és azt mondta, rendben van, a többit majd ő elintézi – és mosolyogva további szép napot kívánt.

Örömködve hagytam el a hivatal épületét, hiszen próbálkozásomat még aznap siker koronázta. Már-már aggódni kezdtem az ügyintéző irodák közt tett vargabetűk miatt. De lám – azért a mai világban is vannak segítőkész hivatalnokok, akik szeretik a munkájukat, és nem utálják az ügyfeleket sem. Igaz, hogy az arány egyelőre még csak egy a tízhez...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.