Sapkaárusok


Nagy Csivre Katalin  2022.3.16. 6:47

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

A globális vírushisztériáztatás volt a nyitány, az előkészület, Pavlov reflex-edzés a félelemre. A tekintélyalapú világkormány beköszöntője, a készülő háború előszele, ami látszatra két ország közt zajlik. Ez a legnagyobb (ön)becsapás. A háború bizonyos rétegek közt zajlik, mindegy, milyen indokkal „tálalva”. A valódi harc/oltatás a föld javaiért, vagy a hatalomért folyik.


A mai ember tragédiája, hogy nincs saját meggyőződése lényegében semmiről. Nincs tudása önmagáról, így a legelemibb érzelmeinél fogva vezérelhető. Így állítható fel két vagy több ellentétes tábor a Föld felszínén, egymás ellen fordított fegyverzettel. Profánul példázva két sapkaárus kieszközli, hogy a piros sapkás elkezdje utálni a kék sapkást, és fordítva. Az indulat és az agresszió el van ültetve. Miközben nincs piros és kék sapka, sőt sapka sincs, csak száz más színű fejfedő. De mindenki azon a sapkán veszekszik, azért megy ölre és gyilokra. Mindeközben a két sapkaárus hétfőn barna, kedden lila, szerdán zöld szalmakalappal a fején, egy eldugott tengerparti villa medencéjéből kiszállva, kényelmes heverőn elnyúlva, hűtött koktél mellett masszázst rendel a pálmafák árnyékéban.

A valódi háború nem országok közt zajlik, hanem különböző rétegek közt, a háborúztatók függöny mögötti közös megegyezésével. A kettes szám mágiája. Két ellenfél. Kettő ellen fél. Mind a kettő fél. Minden a látszat kedvéért. A valódi harc az emberi fajért megy – a Föld bolygóért – azok „javára”, akik nem viselnek fejfedőt, ha az indok épp a fejfedő. A gyanútlan ember az életével fizet. Valakiknek. Akik senkik. A tanmese évtízezredek óta ismert, az emberiség története testvérgyilkossággal kezdődik, amely jelenleg is tart.

Egyetlen háború volt, s az sosem ért véget, csak fegyverszünetekkel húzódott, a béke látszatát keltve – ami addig illúzió marad, míg testvért testvér ellen felfegyverez a gyűlölet, a féltékenység. Egyetemes és archetipikus örökéletű törvény.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.   


Kiforgatott orvosi eskü

Nagy Csivre Katalin

Az embernek joga van maga és kiskorúgyermekei nevében szabadon dönteni, arról, hogy megfelelő információk birtokában elfogad vagy elutasít bármilyen orvosi beavatkozást.

2022.2.1.   


Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.   


Megváltásra várva

Nagy Csivre Katalin

Az adventi üzenetekkel teletűzdelt médiafelületek giccses idézetei sem takarhatják el azt a képmutatást és álszentséget, amit naponta láttat a való világ.

2021.12.17.   


Felejtés

Póda Erzsébet

Rövid az ember memóriája: nem emlékszünk a tegnapra, nem még tavalyra, tavalyelőttre!

2021.12.6.   


Üresség

Póda Erzsébet

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

2021.12.6.   


Mese vagy valóság

Póda Erzsébet

Hajlamosak vagyunk arra, hogy a meséket ne vegyük komolyan – és ami azt illeti, a modernekre néha könnyedén legyinthetünk is.

2021.11.10.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.11.2.   


Különös jövő

Nagy Csivre Katalin

A világ számomra kezd teljesen felismerhetetlenné válni, illetve lehet, hogy eddig vak voltam. Vadonatúj mintákra épülő új korszak kezdődik.

2021.11.2.