Fiam!


Madarász Ildikó  2008.8.1. 9:04

Hadd szólítsalak így, bár tudom, hogy ezt a megszólítást ki nem állhatod...

...de jobb, ha tudod, hogy nekem Te mindig a fiam leszel, az elsőszülött fiam, amíg csak élek. A kettőnk közti kommunikációnak ezt a formáját most először próbálom alkalmazni, remélem sikerrel, mert mostanában úgy veszem észre, hogy egymással szemben állva, ülve, nem érnek el a szavak a füledig, ami továbbítaná az agyadig, hogy aztán elgondolkodj és feldolgozd a mondandómat.
Azt látom, hogy már nem vagy gyerek, de még nagyon messze vagy attól az állapottól, hogy önálló, döntésképes felnőtt legyél.
Megjegyzem, néha még anyád sem érzi magát teljesen felnőttnek, főleg ha nagy döntések előtt áll. De most már ott tartok, hogy jobb szeretném, ha valaki más döntene helyettem, az úgy sokkal kényelmesebb lenne. Sokkal könnyebb a felelőséget valaki másra hárítani, valaki más, biztonságos háta mögé bújni, és várni a döntés következményeit. De ebben a családban én vagyok az anya, akinek a döntéseket kell hoznia, az apáddal együtt, ha tetszik, ha nem.
Van pár gondolatom, amit szívesen megosztanék Veled.
Szeretlek!
Ez nem fog változni sohasem, akármit teszel, akármerre mész, bármerre sodor az élet mellőlem, néha bármennyire is úgy érzed, hogy ki nem állhatlak (hogy ki nem állhatsz), hogy jobb szeretnéd, hogy ne szeresselek…
Tudom nehéz a kamaszkor, főleg tizenhat évesen, de túl kell élni szülőnek, gyereknek egyaránt. Azt is tudom, hogy nem lesz könnyű se Neked, se nekem, hogy az embernek nagyon kell szeretnie a gyerekét hogy ebből jól jöjjünk ki.
Próbálok alkalmazkodni „haladni a korral”, megtenni mindent, hogy Neked könnyebb legyen, hogy ne váljak cikivé, hogy ne kelljen szégyellned, hogy ne legyek útban, hogy próbálj meg bízni bennem, mert ezen a világon egyedül én vagyok az, aki igazán, feltétel nélkül, mindig-mindig csak JÓT AKAR NEKED.
Néha, kérlek, oszd meg a gondolataidat, a bánatodat, a problémáidat, az örömöd velem, mert bennünket az őszinteség köt össze, anélkül idegenek vagyunk!
Ne fájjon az élet! Ne csak a „gép” kösse le az életed, az idődet, ne ez legyen az irányadó, ne ezzel kelljen büntetnem, vagy jutalmaznom. Figyelj kicsit ránk is, a családodra! Ha szorgalommal, kitartással és eltökélt tudatossággal el akarsz érni valamit, azt valószínűleg el is éred. Sőt, esetleg olyat is, amiről nem is álmodtál… De ne hagyd, hogy elérhetetlen vágyaid boldogtalanná tegyék az életed!
Annak örülj, amid van, és ne azt lásd, hogy mid nincs!!!
Olyan okos fiú vagy, engedd, hogy ezt mások is lássák, tudják!
Talán ez is elég lesz, talán túl sok is.
Nem várok csodákat, talán csak elsőre annyit, hogy amikor ma megkérdezem, mi volt ma, ne az legyen a csípőből jövő válasz, hogy: Semmi jó, semmi rossz…

Szeretettel:
AnyádHozzászólások

pegi_64, 02. 08. 2008 22:01:00 folytatása szükségeltetik!
Kedves Ildikó! A gondolatmenetet tökéletesnek tartom. Ugyanilyen gondjaim vannak a 15 éves fiammal, valamilyen szinten magunkra leltem a cikk olvasása közben. Szeretnék még ilyen témáról, ilyen stílusban olvasni. Jó lenne "e kor jellegzetes tüneteit" kibeszélni. Nagy segítségünkre válna, írom ezt a pubertás korú fiús anyukák nevében, ha nem veszik rossz néven tólem. Tisztelettel T.Tünde
    
Zsozsó, 03. 08. 2008 11:20:36 Re: folytatása szükségeltetik!
Már hosszú ideje érzek teljes elkeseredést kamasz gyerekeim miatt. Egyszerűen nem bírok szót érteni velük. Gyakran sírok, mert tanácstalannak és tehetetlennek érzem magam. Mindent megteszek,ami tőlem telik, de nem tudom mikor teszek jól, mikor pedig rosszul. Az életemnél is jobban szeretem őket, talán ezért is fáj jobban a tőlük érkező arrogancia, durva válasz, vagy a közöny. Egyiket se bírom feldolgozni magamban, de még megérteni sem. Hiába a könyvek, azok csak elméleti dolgokat írnak, a gyakorlatban az egész teljesen más!!! Jó lenne ezt a témát folytatni! Nekem már csak annyira futja: SEGÍTSÉG!!!!
        
pegi_64, 14. 08. 2008 19:03:06 Re: Re: folytatása szükségeltetik!
Kedves Zsozso Én úgy gondolom, hogy türelemmel ki kell várni. Ha jó alapokra voltak fektetve a gyermekkor nevelési, szülői hozzáállásai, voltak szabályok, sajátos értékrend, akkor meghozza gyümölcsét. Én is ebben hiszek egyelőre. Az én fiam 15 éves, de még most is tudok hatni rá bizonyos dolgokban. Igaz azt is érzem, hogy már nem sokáig. Azt szeretném elérni, hogy kiegyensúlyozott maradjon, s mindig tudja hogy mit miért. S remélem valahogy sikerül ezt a nehéznek mondott kort átéljük, megéljük, szereteben, tiszteletben. Kívánok kitartást és bizalmat a kapcsolatépítésben. Üdvözlettel Pegi
Madarász Ildikó, 12. 08. 2008 09:50:31 Folytatás...
Kedves Zsozsó és Pegi! Megtisztelnek hozzászólásukkal! Dolgozom, dolgoztatnak - a fiaim - a folytatáson....minden nap! Két fiunk van. Egy kiskamasz és egy nagykamasz! Életünk legszebb és legnehezebb időszaka ez szülőként. Nehéz jót tenni, nehéz jól tenni a jót,nezéz elhitetni, hogy mi jót akarunk! De megkísérlem minden nap! Hiszem, hogy egyszer a jó, megfelelő pillanatban találja majd a gyermekünket....s a szándék célbatalál! Folytatom! Üdvözletem: Madarász Ildikó
    
pegi_64, 14. 08. 2008 18:55:44 Re: Folytatás...
Kedves Ildikó! Az aggódás az ami bennünk van állandóan, úgy hiszem. Ez már jön az anyai ösztönnel.Tudom hogy most alakul az egyénisége a fiamnak, a véleménye is fontos számomra. De azt is tapasztalom, hogy minden apró ellenkezésemet rosszúl értelmezi, ami szörnyen zavar és nem tudom hogy tudok megbírkózni vele. Én csak azt szeretném ha megérezné hogy a szülői tapasztalatnak, óvásnak súlya van, értelme van. Nem szeretném ha eltávolodna tőlem, tőlünk.Ő most 15 éves.A családi- baráti körünkben nincsen ilyen pubertás korú gyerekre példa, ezért fordultam a barátnő.com-hoz.S örültem nagyon a cikknek. Jó ha ki lehet beszélni dolgokat, véleményeket váltani. Következetességet és kitartást kivánok a fiuk neveléséhez.Üdvozlettel Pegi
@


Kapcsolódó cikkek

Tiszta erőből nyár

Kovács Márta

Minden szülő életében eljön a pillanat, mikor gyermeke kamasszá érik, és már nem a szüleivel képzeli el a nyaralást.

2015.7.21.    8


Kamaszkori átalakulások

Kovács Márta

Hétvégén pirosra festette a haját. Hétfőn piercinget akart az orrába rakatni, egy (szerinte) gyönyörűséges karikát.

2015.5.19.    24


A kamaszkor testi változásai

Kovács Márta

Szinte egyik napról a másikra válik az addig aranyos kisgyerek nagyszájú, nyurga, elégedetlen kamasszá.

2015.3.31.    15


A kamaszkor kérdései

Kovács Márta

A legtöbb szülőt, bár készül rá, mégis váratlanul éri, amikor beköszönt gyermeke kamaszkora.

2015.3.5.    13


A kamaszok nevében

Puha Andrea

Minden szülő megéli azt a keserves időszakot, mikor úgy érzi, nem tud szót érteni a gyerekével.

2008.9.2.  1    1


A szülők és a kamaszkor 2.

Vég Erzsébet

A kamaszkor szülő és gyerek számára egyaránt nehéz időszak. Talán segít az érintetteknek az alábbi néhány tanács.

2007.7.11.  2   

A rovat további cikkei

Mennyi szabadság jár nekik?

Jády Mónika

Első szerelem, alkohol, új baráti kör – mindez gondokat jelenthet a tizenévesek (szülei) számára.

2017.6.29.    3


Felnőtté válás

Faar Ida

Nagykorúság – minden kamasz álma!

2013.4.17.    14


A tinik és a nyár

Huszár Ágnes

Néha azt gondolhatja az ember, hogy a feje tetejére állt a világ, nincsenek a helyén a dolgok, hiszen amit látunk, meghökkentő.

2012.7.6.   


Kis-nagy kamasz

Kovács Márta

Amikor reggel mellém állt, azt mondta: „Már akkora vagyok, mint te!”

2012.4.5.    13


Tabletta

Póda Erzsébet

Fáj a fejem. Anyám azt mondja, vegyek be egy tablettát.

2011.6.22.  1    6


Méhecskék, pecsétek

Anyalai Réka

Egy középiskolás diáklány elmélkedései.

2011.6.16.  1    9