Babaórák


Kabók Zita  2012.3.20. 6:14

Manapság egyre menőbb a kisbabákat különböző foglalkozásokra vinni.

Míg régebben az ilyen-olyan foglalkozások csak pár éves gyermekek részére voltak elérhetőek, ma már egyre több program létezik kisbabák és szülők részére. Úgy tűnik az anyukák és a babák számára az otthon töltött idő unalmassá (?) vált, és folyamatosan nő az igény az efféle foglalkozásokra. Talán azért, mert nem kell órákat tölteni a pelenkamosással, a bébiételek kaphatók már a kisboltokban is, a cumisüvegeket fertőtleníti az automata gép, a kisbabát dajkálja a rezgő, önműködő kiságy. Nem csoda hát, hogy az anyukák valami érdekes elfoglaltságra vágynak.

Nemrég meglátogattam Claire kolléganőmet, akinek kislánya még csak három hónapos, de már több foglalkozáson vett részt, mint egy tízéves gyerek. Úgy látom, a mai anyukák már nem olvasnak szakkönyveket a gyereknevelésről, hanem inkább a sztár kismamák könyveit választják. Claire kislánya, Amy három hónaposan már szilárd ételt eszik, imádja a spagettit, cumiját a nagymama folyékony csokitojásba mártja. Claire lelkesen mesél a babamasszázsról, melyre rendszeresen járnak. Amint befejeződik ez a tanfolyam, jógára mennek, majd babaúszásra és bébi jelbeszéd órákra.

Úgy tűnik, a mai kisbabák jóval korábban ismerkednek meg a külvilággal, mint akár csak egy vagy két évtizeddel ezelőtt. A szülők már a pár napos csecsemővel bevásárolni mennek a légkondicionált, hűvös üzletközpontokba. A babák nincsenek elrejtve a pólyába, vagy több réteges takaró alá. A mai babakocsik több funkcióval rendelkeznek: gördülékenyen kanyarodnak, a babát egy gombnyomással ülő pozícióba lehet helyezni, vagy le lehet fektetni, esetleg autóülésként használhatóak.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a mai modern eszközök és foglalkozások hasznosak-e a babák számára. A szakértők azt mondják, bármelyik gyakorlat otthon is elvégezhető egy dévédé vagy kellemes zene mellett. A kisbabáknak tulajdonképpen csak a szülők jelenléte fontos, az együtt töltött idő, az együtt játszás. Hogy ez hol történik, otthon, akár a parkban vagy egy baba-mama klubban – annak valójában nincs nagy jelentősége.

De akkor mégis miért ennyire népszerűek ezek az órák?

Azt mondják, ezek a foglalkozások többnyire (és leginkább) az anyukáknak fontosak, az ő javukra válnak. Ha pedig az anyukák boldogok, az a kisbabákra is pozitívan hat. Az ilyen foglalkozások színessé teszik a kisgyermekkel töltött időt, amely otthon sokszor csak unalmas vagy fárasztó egyedüllét. És lehetőséget nyújtanak arra is, hogy az anyukák barátnőket találjanak, véleményt cseréljenek más kismamákkal...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2021.7.4.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4