Cumi vagy hüvelykujj?


Kovács Márta  2004.3.3. 17:01

Bizonyára minden anya ismeri azt az érzést, amikor várandósan csak arra tud gondolni, hogy a babája egészséges legyen, s mire megérkezik, minden rendben legyen, minden a helyén legyen.

A kismamák ilyenkor sorra járják a babaüzleteket és nézegetik a kiságyakat, babakocsikat, fürdőkádakat, ruhácskákat. Én sem voltam vele másképp annak idején. A nagy készülődés közepette bennem is felmerült a kérdés: cumit venni, vagy nem venni? Mivel szoptatáspárti vagyok, az első két gyermekemnek nem vettem. De két hét után feladtam, egyszerűen szükségük volt rá. Eleinte szinte egész nap, később már csak az elalvásnál. Szerencsére a leszoktatással sem volt különösebb gond -- 2-2,5 éves korukban szinte maguktól eldobták.

Aztán megszületett a harmadik gyermekem. Vele már előrelátóbb voltam: jó előre bekészítettem a cumit, gondoltam, biztosan szükség lesz rá. Csakhogy a pici lányom úgy gondolta, hogy neki sem cumira, sem az ujjára nincs szüksége. Nagyon jól megvoltunk mindenféle segédeszköz nélkül -- egészen egy éves koráig, amikor egy komoly influenza miatt nem tudtam őt tovább szoptatni. Ekkor kezdődtek a gondok. Hiányzott neki a szopizás.

Éjjelente nagyon rosszul aludt, gyakran felébredt. Lehet, hogy várnom kellett volna, de amikor az egész család napokon keresztül nem tudott aludni a bömbölő legkisebb miatt, kénytelen voltam a cumi után nyúlni. Ez segített! Elfogadta, és végre kialudtuk magunkat! Maradt tehát a cumi, és egy kispárna, amin szopni szokott. Nem volt semmi gond egészen 3,5 éves koráig, amikor is az én pici lányom úgy gondolta, hogy ő már túlságosan nagylány a cumihoz, meg az oviban is kinevetik. Ezért egy hirtelen döntés után az összeset kidobta a szemétkosárba. Ez a nagy pillanat reggel történt, s amikor eljött az este nagy bajban volt az én kislányom! Soha sem felejtem azt a keserves sírást-rívást, amit akkor rendezett. És szüntelenül azt kérdezgette tőlem: most mit fogok szopni? Mit felelt erre az okos és tapasztalt szülő az én személyemben? „Hát szopd az ujjadat!”

Akkor kipróbálta, megtetszett neki, és azóta is gyakorolja. Ha fáradt és álmos, hozza a kispárnáját, bekapja az ujját, és minden rendben van. Ennek már fél éve. Jóakaróim különbözőképpen vigasztalnak: „az egyik ismerősöm lánya már tizennégy éves és még mindig az ujját szopja.” Vagy: „az én gyerekem már főiskolára jár, de még mindig szopja az ujját!”
Jaj nekem, segítség, most mit tegyek?!

Tanácsok szülőknek:

-- Hasfájós csecsemők esetében sokszor épp a cumi oldja meg a problémát.

-- A csecsemők szopásigényét nem mindig elégíti ki a szopás. Ilyenkor is nagyon hasznos a cumi, amiről minden kisbaba leszokik magától, úgy három-négy hónapos korában magától kiköpi. Az, amelyik nem hagyja ekkor abba a cumizást, legtöbbször abbahagyja másfél-két éves korában. Nem árt, ha e kor után a szülő a leszoktatásnál „besegít” egy kicsit. De csak akkor érdemes, ha a gyerek már elmúlt három éves. A leszokás általában egy hétig tart.

-- A cumi hasznos a nyugtalanság és az ujjszopás ellen, sőt használatával az ujjszopás megelőzhető. (A cumiról leszokik a baba, az ujjszopásról nem egykönnyen!)

-- A cumi a fogazatot sem deformálja annyira, mint az ujjszopás.Hozzászólások

CZÖVIKE, 15. 03. 2004 23:53:00 cumi vagy hüvelykújj?
Két nagylányom 25 és 11,5 éves nevében tiltakozom a cumi ellen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!----Egyiknek sem volt soha .!Kifogások a cumi ellen-Könnyen leesik főleg séta közben-megtísztítás körűlményes.--AVAGY -5 -TEL kell otthonról elindúlni hogy mindig legyen tiszta.A már beszélgető gyereket nem lehet érteni mit mond cumival a szájában. Az a gyerek szopja az újját akitől az anyja elvette a cumit .Egy hasfájós gyerek még több levegőt lenyel vele mégjobban feszűl a hasa.Jobb ovodákban már a beszoktatáskor nem engedik meg haszná lni. Egy újságírónőnek lebeszélni kellene a cumiról nem rá.!
Szilvia, 26. 09. 2004 13:43:53 Nem ellenzem
Én nem ellenzem a cumi használatát. Sokszor megnyugtatja a nyűgös, sirdogáló babát, kielégiti a szopásigényét. De csecsemőkorban sem kell éjjel nappal a szájában lennie. Ha a gyerek már tud fogni és rágcsálni, már nem kell a cumit használni, max. altatáshoz. Levegőzéshez is felesleges, legyen inkább egy kefvenc játéka a kezében. De, ha igényli este a cumit, hát semmi nem történik, ha megkapja és nem az ujját kell a szákába vennie. Az ujját már nehezebb elvenni tőle, mint a cumit.
Kati, 22. 11. 2005 21:05:17 Cumit a babának!
Szerintem a babának igenis szüksége van a cumira! Nekem két gyermekem van, mind a kettő eltérő természetű. A nagyobbik kifejezetten igényelte a cumit, de minden nagyobb gond nélkül, egy hét alatt leszokott róla másfél éves korában. A kisebbik gyermekem viszont nem vette el a cumit, tehát nem kérte, hiába kínáltam neki. Nem erőltettem, így nem is szokott rá a cumira, és figyeltem, hogy az ujjszopásra se szokjon rá. Szerintem hagyjuk, hogy a baba döntse el, kéri-e a cumit vagy sem. Én mindenképpen kínálnám neki, mert a tapasztalatom szerint valóban megnyugtatja, amikor szegény rosszul érzi magát. Az pedig a szülőn múlik, hogy időben leszoktassa. Kati
@


A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4