Gyerek a családban


Nagy Erika  2012.6.19. 4:38

A jó idő beköszöntével örömmel látom, hogy egyre több fiatal nő pocakja árulkodik arról, hogy egy új élet lakozik a méhében.

Hogy kevés gyermek születik, az tény. Hogy miért, az talány. Tudom, sokan azzal jönnek, hogy addig akarnak élni, amíg fiatalok, kötetlen életre vágynak, nem érettek még a feladatra, vagy hogy még tanulni akarnak, egzisztenciát teremteni, hogy kevés a pénzük. Ma, ha egy fiatal gyerekvállalásra adja a fejét, akkor ahhoz először stabil életkörülményeket akar, lakást, jól fizetős munkahelyet, autót.

Most jöhetnék azzal, hogy bezzeg az én időmben, de nem jövök. Tudom, hogy az más világ volt, más szemmel néztünk a jövő felé. Voltak biztos állások, s ha nem is fényűzően, de tisztességesen megéltünk. Tudtunk építkezni, autót venni, voltak vállalati kirándulások. Ma pedig van nagyfokú bizonytalanság, munkanélküliség, vannak hitelek, amelyeket még az unokák is fizetni fognak, vannak végrehajtó irodák, amelyek kíméletlenül behajtják a tartozást.

Itt most álljunk meg egy kicsit. Amit leírtam, az igaz az utolsó szóig. De! Tudom, látom, tapasztalom, hogy vannak olyan szülők is, akik túlságosan is a hóna alá nyúlnak gyermekeiknek. Így azok mindent készen kapnak, semmiért nem kell megdolgozniuk. Először is tanítatják, fizetik az albérletet, pénzt adnak márkás cuccokra, kozmetikára, bulizásra. Majd amikor elvégzik az iskolát, autót adnak a fenekük alá, majd eljön az idő, amikor ciki együtt lakni a szülőkkel alapon lakás is jár a gyereknek. Mert mit szólnak a haverok, hogy még mindig otthon lakik egy huszonéves, aki már elvégezte az egyetemet. Az nem baj, hogy még egy percet sem dolgozott, mert mondjuk, nincs olyan munkahely, amit neki találtak ki, mert „ne-má-hogy-má” egy alulképzett ember munkáját bízza rá valaki. Még mit nem, nem azért járt ő iskolába, meg mellé sem!

Baj egy szál se, addig legalább is, amíg a szülőnek vastag a pénztárcája. S ha egy kicsit laposodni kezd, és esetleg jobban meggondolja, hogy mikor nyitja, szellőzteti meg, akkor jön a szemrehányás. Te akartad, hogy tanuljak, hogy ezt a pályát válasszam, én nem tehetek róla, hogy a környéken nincs nekem való munka! Te dolgozol, van pénzed, meg neked már nincs szükséged annyi mindenre, mint egy fiatalnak! A szülő ilyenkor elkeseredik, pityereg pár óráig, meg mondogatja, hogy ő nem ilyennek nevelte a gyereket, meg hogy ő annak idején semmit sem kapott, de amint lenyugszik, ismét beledugja az összecsavart bankót az utód zsebébe. Hogy kiengesztelje. Ő, a hálátlan gyereket.

Tudom, hogy a leírtak nem mindenkire vonatkoznak. Tudom, hogy nem minden gyerek ilyen, és nem minden szülő olyan. Szerencsére. Van, aki adna, de nincs miből. Az ilyen családban a gyereknek meg kell küzdenie mindenért, ha létezni, érvényesülni akar, ha családot szeretne maga mellett.

Csak azt nem tudom, hogy miért panaszkodunk? Miért sírunk, amikor az utakat ellepik az autók, amelyek cseppet sem csotrogányok. A legtöbb fiatalon a ruha ára megközelíti sokunk félhavi fizetését. A fiatalok nyaralnak, telelnek. Miért mondjuk azt, hogy nem engedhetem meg magamnak a gyereket, mert az ma már luxusnak számít? S mondják ezt általában azok, akik jólétben élnek.

Jó látni a fagyit nyalogató gyerekekkel sétáló szülőket, akik igaz, hogy néha nehezen viselik, ha a gyerekek hisztisek, nyafogósak, sírósak, de ennek ellenére felvillan az arcukon a szülői büszkeség sugárzó mosolya. S ami a lényeg, gyermeket vállalnak. Néha még kettőt is. S ez a lényeg, mert gyerek nélkül más ez a világ.

Csak el ne rontsák csemetéiket!Hozzászólások

Zita, 27. 06. 2012 23:44:36 Tetszik
Nagyon tetszik a cikk
    
erika, 28. 06. 2012 07:04:08 Re: Tetszik
Köszönöm.
@


A rovat további cikkei

Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2021.7.4.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4