Mit egyen a baba? (1)


Jády Mónika  2013.8.29. 5:54

Mikor kezdjük el a hozzátáplálást? Mit mikortól adhatunk?

A fenti kérdésekre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az első hat hónapban kizárólag anyatejjel kellene táplálni a kisbabát. Gyermekorvosunk a négy hónapos korban esedékes ellenőrzésen viszont azt mondta, hogy már el lehet kezdeni a hozzátáplálást. Pedig nem volt gondom a szoptatással. Egyik ismerősömnek (aki nem is szoptatott) az ő gyermekorvosuk azt javasolta, hogy fél éves kor előtt semmiképp ne kezdje el, addig csak tápszert adjon a piciknek, és – mivel babái a kiírt időpontnál hat héttel korábban születtek – még azt is hozzátette, hogy a hat hónapot ne a születéstől, hanem a kiírt időponttól számítsák.

Általában gyümölcslével vagy péppel kezdik a hozzátáplálást, de találkoztam olyan anyukával is, aki azt vallotta, zöldséggel kell kezdeni, különben a gyermek az édes ízek után nem fogadja el a zöldségeket. (Valószínűleg nem ezen múlik, hisz van sok baba, akit először almapürével kínáltak, mégis rögtön ízlett nekik a répa, majd más zöldségpüré is.) Elsőként almát, répát szoktak adni a babának, ezek után jöhetnek fokozatosan azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek csak nagyon ritkán okoznak allergiás reakciót: körte, őszibarack, banán, szilva, tök, cukkini, pasztinák, burgonya... (Epret, málnát, szedret, ribizlit, egrest, kivit, ananászt nem ajánlott adni másfél éves korig.) Ha magunk készítjük a pürét, biogazdaságból vagy megbízható termelőtől származó gyümölcsöt és zöldséget vegyünk. A zöldségeket nemcsak párolhatjuk, sütőben is megsüthetjük, majd villával szétnyomkodjuk. A hozzátáplálás kezdetén finomra pürésítsük a gyümölcsöt és zöldséget, később lehet egyre darabosabbra hagyni. Először egy-két kiskanál pürével kínáljuk a babát, majd a következő napokon fokozatosan emeljük az adagot. Néhány napig ugyanannál a gyümölcsnél vagy zöldségnél maradjunk. Ha nem okoz semmilyen problémát, rátérhetünk a következő gyümölcsre vagy zöldségre, a már bevált pürébe keverve, vagy akár önállóan is.

Abban is megoszlanak a vélemények, hogy szoptatás előtt vagy után kínáljuk-e a babát. Van, aki azt mondja, szoptatás után hiába próbálkozott, ezért közvetlenül szopizás előtt adott egy-két kanállal a püréből. Két szoptatás közé is lehet helyezni a kóstoltatást. Aztán, ha ízlik az új étel a babának, és ki akarunk majd váltani egy szoptatást, a következőkben a szopizás idején kínáljuk. Délelőtt vagy délben kóstoltassunk, ne estefelé – ha nem passzol az új étel, így még napközben kiderül.

Régebben azt vallották, hogy gluténtartalmú gabonaféléket (búza, árpa, zab, rozs) nem szabad túl korán adni a gyermeknek, mert esetleg lisztérzékenységet okozhatnak. Mostanában már azt ajánlják a szakemberek, hogy ne várjunk sokáig, még lehetőleg a szoptatás ideje alatt kóstoljon a baba gluténtartalmú ételt. Hat hónapos kortól (tápszerrel táplált gyerekek esetében már valamivel korábban) tehát fokozatosan be lehet vezetni az étrendbe ezeket a gabonaféléket is. Sokféle pehely kapható, amelyből víz vagy anyatej hozzáadásával kását készíthetünk. (Több kása csomagolásán tehéntejet is írnak – négy hónapos kortól fele-fele arányban vízzel hígítva. Viszont nem minden szakember ajánlja a gabonafélék tehéntejjel való elkészítését egyéves kor előtt.) Akinek a családjában előfordult glutén- vagy tejallergia, az orvos tanácsát kövesse. Egyébként tejtermékek 8 hónapos, tehéntej egyéves kortól adható. Húst 7 hónapos kor után szoktak adni, először csirkét és pulykát, tojást pedig 10 hónapos kortól.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Mit egyen a baba? (2)

Jády Mónika

A hozzátáplálást – gyermekorvosunk tanácsát nem követve, miszerint négy hónaposan már adhatok gyümölcspépet – hat hónapos korban kezdtem el.

2013.9.20.    13

A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2