Mit egyen a baba? (1)


Jády Mónika  2013.8.29. 5:54

Mikor kezdjük el a hozzátáplálást? Mit mikortól adhatunk?

A fenti kérdésekre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az első hat hónapban kizárólag anyatejjel kellene táplálni a kisbabát. Gyermekorvosunk a négy hónapos korban esedékes ellenőrzésen viszont azt mondta, hogy már el lehet kezdeni a hozzátáplálást. Pedig nem volt gondom a szoptatással. Egyik ismerősömnek (aki nem is szoptatott) az ő gyermekorvosuk azt javasolta, hogy fél éves kor előtt semmiképp ne kezdje el, addig csak tápszert adjon a piciknek, és – mivel babái a kiírt időpontnál hat héttel korábban születtek – még azt is hozzátette, hogy a hat hónapot ne a születéstől, hanem a kiírt időponttól számítsák.

Általában gyümölcslével vagy péppel kezdik a hozzátáplálást, de találkoztam olyan anyukával is, aki azt vallotta, zöldséggel kell kezdeni, különben a gyermek az édes ízek után nem fogadja el a zöldségeket. (Valószínűleg nem ezen múlik, hisz van sok baba, akit először almapürével kínáltak, mégis rögtön ízlett nekik a répa, majd más zöldségpüré is.) Elsőként almát, répát szoktak adni a babának, ezek után jöhetnek fokozatosan azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek csak nagyon ritkán okoznak allergiás reakciót: körte, őszibarack, banán, szilva, tök, cukkini, pasztinák, burgonya... (Epret, málnát, szedret, ribizlit, egrest, kivit, ananászt nem ajánlott adni másfél éves korig.) Ha magunk készítjük a pürét, biogazdaságból vagy megbízható termelőtől származó gyümölcsöt és zöldséget vegyünk. A zöldségeket nemcsak párolhatjuk, sütőben is megsüthetjük, majd villával szétnyomkodjuk. A hozzátáplálás kezdetén finomra pürésítsük a gyümölcsöt és zöldséget, később lehet egyre darabosabbra hagyni. Először egy-két kiskanál pürével kínáljuk a babát, majd a következő napokon fokozatosan emeljük az adagot. Néhány napig ugyanannál a gyümölcsnél vagy zöldségnél maradjunk. Ha nem okoz semmilyen problémát, rátérhetünk a következő gyümölcsre vagy zöldségre, a már bevált pürébe keverve, vagy akár önállóan is.

Abban is megoszlanak a vélemények, hogy szoptatás előtt vagy után kínáljuk-e a babát. Van, aki azt mondja, szoptatás után hiába próbálkozott, ezért közvetlenül szopizás előtt adott egy-két kanállal a püréből. Két szoptatás közé is lehet helyezni a kóstoltatást. Aztán, ha ízlik az új étel a babának, és ki akarunk majd váltani egy szoptatást, a következőkben a szopizás idején kínáljuk. Délelőtt vagy délben kóstoltassunk, ne estefelé – ha nem passzol az új étel, így még napközben kiderül.

Régebben azt vallották, hogy gluténtartalmú gabonaféléket (búza, árpa, zab, rozs) nem szabad túl korán adni a gyermeknek, mert esetleg lisztérzékenységet okozhatnak. Mostanában már azt ajánlják a szakemberek, hogy ne várjunk sokáig, még lehetőleg a szoptatás ideje alatt kóstoljon a baba gluténtartalmú ételt. Hat hónapos kortól (tápszerrel táplált gyerekek esetében már valamivel korábban) tehát fokozatosan be lehet vezetni az étrendbe ezeket a gabonaféléket is. Sokféle pehely kapható, amelyből víz vagy anyatej hozzáadásával kását készíthetünk. (Több kása csomagolásán tehéntejet is írnak – négy hónapos kortól fele-fele arányban vízzel hígítva. Viszont nem minden szakember ajánlja a gabonafélék tehéntejjel való elkészítését egyéves kor előtt.) Akinek a családjában előfordult glutén- vagy tejallergia, az orvos tanácsát kövesse. Egyébként tejtermékek 8 hónapos, tehéntej egyéves kortól adható. Húst 7 hónapos kor után szoktak adni, először csirkét és pulykát, tojást pedig 10 hónapos kortól.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Mit egyen a baba? (2)

Jády Mónika

A hozzátáplálást – gyermekorvosunk tanácsát nem követve, miszerint négy hónaposan már adhatok gyümölcspépet – hat hónapos korban kezdtem el.

2013.9.20.    13

A rovat további cikkei

Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2017.3.17.    29


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2016.2.1.   


A császármetszésről (4)

Kovács Márta

Ma már mindenki gyorsan és fájdalommentesen akar szülni. Sorozatunk befejező része.

2015.12.15.    6


A császármetszésről (3)

Kovács Márta

Császármetszés esetében felléphetnek komoly szövődmények is.

2015.11.26.    23


A császármetszésről (2)

Kovács Márta

A császármetszés fejlődésének következő lépése az volt, hogy az anya túlélte a beavatkozást.

2015.11.4.    8


A császármetszésről (1)

Kovács Márta

A császármetszést valószínűleg már az ókori rómaiak is alkalmazták, de nem maradt fenn bizonyíték, miszerint az anya túlélte volna a beavatkozást.

2015.9.19.    9


Az örökbefogadás kérdései

Timár Tímea

Az örökbefogadás lehetősége óriási ajándék azon szülők számára, akiknek nem adatik meg a természetes gyerekáldás.

2015.7.14.    5