Terhesség és szülés Angliában


Kabók Zita  2011.10.29. 7:21

A minap egy forgalmas bevásárlóközpont közepén találkoztam a kolléganőmmel, aki négy nappal azelőtt szült.

Boldogan rázta az újszülött csecsemőjét a zajos, huzatos, légkondicionált bevásárlóközpontban. Odahaza (Közép-Kelet Európában, a Felvidéken) az újszülöttet két hétig nem viszik levegőre, utána is csak lassan szoktatják „kintre”, és a légkondicionált helység egyenesen tilos.

Nem tudok igazságot tenni. Az otthoni barátnőim csecsemőgondozó szokásai teljesen eltérnek az angolokétól. Egyikük gyermekei sem tűnnek betegnek, úgyhogy nehezen jutok dűlőre: valójában kinek is van igaza?

Angliában csak két héttel a kiírt időpont után indítják meg a szülést. Minél később szül a nő, annál jobb. Meleg fürdőt és pár szem paracetamol szedését tanácsolják gyenge fájások esetén. A szülést a szülésznő vezeti le, orvos csak komplikáció esetén lép közbe. A nők pár órával a szülés után elhagyhatják a kórházat. A csecsemőt kis ruhába bugyolálva pólya nélkül viszik haza.

Odahaza ellenkezőképpen történik. A szülést orvos vezeti, a kismamák pár napig a kórházban maradnak, és a csecsemőt pólyába teszik. Látogatók nemigen zavarják az éppen csak most szült kismamát.

Angliában az első pár napban már látogatók rohamozzák az újdonsült anyukát. Itt is kapható mindenféle szerkentyű, amit a kismamák használnak. Például a tojás-óra, amely a szoba hőmérsékletétől függően változtatja színét. 19 Celsius-foknál lesz narancssárga – ez a csecsemők számára a legmegfelelőbb szobahőmérséklet. Ugyan ki gondolta volna? Hisz otthon a fűtés dupla erősségen megy, ha csecsemő van a házban.

Aztán itt van a „babavíz”. Amikor ezt megemlítettem angliai ismerőseimnek, elkezdtek nevetni. Ugyan miért kellene a babáknak más vizet inniuk, mint a felnőtteknek? Egy-két anyuka néha felforralja a bébinek adott vizet, de az sem jellemző. Kiskád sem mindig szükséges, hisz a babát a mosdóban is meg lehet fürdetni. A szoptatás az angol nőkre nem jellemző, bár egyre elterjedőbben van a szokása, és a szülésznő kifejezetten ajánlja a leendő anyukáknak. Mikor a téma szóba került, több kolléganőm is elmondta a véleményét. – Én soha nem szoptattam, mégis kétméteres a fiam. Akkor meg minek tettem volna ki magam a nagy herce-hurcának? – mondta az egyik ötvenéves...

Az anyaszabadság Angliában kilenc hónapig tart. Ez meghosszabbítható három fizetetlen hónappal. Sokan azonban korábban visszamennek dolgozni, mert az anyasági pénz nagyon kevés. Az otthoni három évig tartó anyaszabadság az angolok számára hihetetlenül hangzik.

Több ismerősöm is szült már otthon, is és Angliában is. Annak ellenére, hogy Angliában sokkal kevesebb a terhesgondozás alatti kivizsgálás, mindenkinek az volt a tapasztalata, hogy Angliában sokkal jobb szülni. A szülésznő és nővérek kedvessége, figyelme mindenki számára többet nyomott a latban, mint egy orvos jelenléte.

Még mindig nem tudom eldönteni, melyik ország látja el jobban a kismamákat és a jövendőbeli anyákat és kismamákat. Egyáltalán szükségesek-e az otthoni (közép-kelet európai, magyarországi vagy szlovákiai) gyakori vizsgálatok? Sokak szerint a kismamáknak nincs szüksége orvosi szintű felügyeletre. Az otthoniak tudatába viszont már belevésődtek az ottani normák, és akkor érzik magukat biztonságban, ha minél több lelet készül számukra a terhesség alatt.Hozzászólások

ilali, 01. 11. 2011 11:19:50 Szécsi Mária: Egy bába emlékei
„Ma már hihetetlennek tűnik előttem, hogyan tudtam szinte egy életen át végigcsinálni mindezt. Most nemcsak a sok átvirrasztott éjszakára gondolok, amit egy-egy szülőnő ágya mellett izgultam végig, hogy sikerül-e megmentenem őket, tudok-e időben valakit orvosért küldeni, hanem arra, hogy például soha nem jutott eszembe az úton félni.” ... „Soha nem féltem, csak siettem, nehogy elkéssek!”
Glöck, 01. 11. 2011 18:41:26 császár
nemrég azt olvastam, hogy Angliában választható lesz a császármetszéses szülés... akkor most mivaaan??? ha ennyire nincs szükség orvosra Angliában a szüléshez, akkor ezentúl milessz??? mert császármetszést ugye nem végezheti a bába... se a szülésznő.
    
ilali, 02. 11. 2011 14:01:11 Re: császár
(Rómában i.e. 700-ban Numa Pompilius (715 - 672) törvényben rendelte el, hogy a halott anyából eltemetés előtt a magzatot el kell távolítani (innen a császármetszés elnevezés).) Ami ma történik e címszó alatt, annak ehhez már nem sok köze van.
        
Glöck, 03. 11. 2011 08:08:21 Re: Re: császár
ilali... lejött hogy mennyire tájékozott vagy de én a cikkhez szóltam hozzá és nem voltam-vagyok kíváncsi a műveltségedre... és az átlagemberek többsége (énis) tudja mit jelent a császámetszés régen és most.
@


A rovat további cikkei

Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2021.7.4.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4