Madách-díjra jelölik Bíró Szabolcs történelmi regényét


Sajtóhír  2013.2.6. 3:50

Munkatársunk, Bíró Szabolcs Non nobis, Domine című regényét Madách Imre-díjra jelölik – olvasható az író Facebook-oldalán.

A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma által létrehozott Irodalmi Alap (Literárny Fond) 1967 óta osztja ki szlovákiai magyar alkotóknak a Madách Imre-díjat, mellyel minden évben egy első kiadású prózai vagy lírai kötetet, illetve egy műfordítást honorálnak. A díjra jelölt műveket egy háromtagú szakmai zsűri véleményezi, a fődíjat pedig – mely egy emlékérméből, egy oklevélből és pénzjutalomból áll – június folyamán adják át Pozsonyban.

Az Irodalmi Alap korábban már ösztöndíjban is részesítette Bíró Szabolcsot a mű megírásának idején, mely két különböző kiadásban látott napvilágot: Magyarországon az Ulpius-ház Könyvkiadó gondozásában jelent meg a regény, két kötetre osztva: az első rész alcíme Kelet oroszlánja, a másodiké Az utolsó vörös barát. A felvidéken megjelent, egykötetes, limitált példányszámú kiadást a Historium Kiadó gondozza.

Az eredményhirdetésre még négy hónapot kell várni, addig is szorítsunk együtt a szerzőnek, és olvassuk el regényét, melyen több mint négy évig dolgozott!

Vélemények a könyvről:

"Ha létezik őszinte regény, amely írója lelkületén keresztül rántja magával az olvasót a történelmi múlt nagyságának becsületes horderejével, Bíró Szabolcs könyve bizonyosan ott feszít a glédába szedett, büszke vértezettel pompázó, színtiszta erővel megérdemelten hivalkodó irodalmi művek szilárd piedesztálján. Ott is jócskán a csúcsközelben.”
(Szilvási Krisztitán)

"A regény, a Non nobis, Domine mindkét része, a többkötetes szerző, Bíró Szabolcs eddigi legkimagaslóbb, legjelentősebb alkotása, és nemcsak a terjedelme miatt. Talán nem túlzunk, ha azt állítjuk, ezzel a művel egy új dimenziót nyitott a felvidéki magyar irodalomban. A kitűnő nyelvezetű, színvonalas kötésű könyv megfelel a legigényesebb olvasó kívánalmainak, sőt meglepetésszerű erővel hat az irodalom kedvelőire."
(Póda Erzsébet)



Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Külhoni vagyok, és te?

Bese Bernadett

Szeptember 3-án különleges élményben lehetett része Komáromban azoknak, akik ellátogattak az idén 10. alkalommal megrendezett Kútfesztre.

2020.9.7.   


A semmitmondásnak muszáj túlöltözni

Busai Hajnalka Lilla

A hazai szellemi fejlődés egyik legfontosabb, tiszteletre méltóbb alakja Ancsel Éva filozófus. (Művészeti körkép)

2015.6.16.    18


Emblematikus figura volt

Nagy Erika

Tüzes Bálint emlékére.

2013.6.11.    1


Az utolsó vörös barát

Részlet Bíró Szabolcs új regényéből, a Non nobis, Domine második kötetéből, Az utolsó vörös barátból.

2013.1.28.    39


Rendületlenül

Cseh Gizella

195 éve született Arany János (1817-1882).

2012.3.6.   


Egy eklektikus olasz művész

Kottra Éva

Rodolfo Bersaglia, olasz művész tájainkon talán kevésbé ismert, pedig a végtelen iróniával megáldott eklektikus tehetsége több művészi ágban is kibontakozik.

2011.8.12.   


A magyar népszínmű

Cseh Gizella

Ha a XXI. század elején egy kortársunk előtt kiejtenénk ezt a szót: népszínmű, valószínűleg zavarba jönne, sőt tanácstalan lenne.

2009.4.21.    1


Ilyenek voltunk...

Cseh Gizella

Az a film, amelyet ma bemutatni szándékozom, tulajdonképpen egy azon sok egyéb, kedves remekmű közül, amelyek bennem maradtak...

2009.4.7.    13


Kincsvadászat író módra

Francis W. Scott

Ezennel irodalmi időutazásra hívom kedves olvasóinkat!

2007.12.9.   


Az utolsó lenyúzott bőr 2.

Sebők Zsófia

A Da Vinci-kód című regény és a film karakterei.

2007.11.26.   


Sci-fi és valóság a 21. században

Bíró Szabolcs

Az emberiség mindig is nagy jelentőséget tulajdonított a számoknak.

2007.11.23.   


Szépirodalmi bakik

Bíró Szabolcs

Avagy miért hunyunk szemet a „szépírók” hibái felett?

2007.11.19.