Kivételes emberek


Száz Ildikó  2013.5.28. 4:35

A szívességbankban napi szinten megfordulunk, egymásnak adjuk a kilincset.

Ennek az intézményrendszernek is vannak azonban olyan kifinomult és érzékeny területei, ahol kivételes emberekkel találkozhatunk.

A vállalkozó magániskolát nyitott az egyik nagyvárosban. A férfi úgy döntött, munkát ajánl fel az asszonynak, aki évek óta gyógyíthatatlan betegséggel küzdött. A kezelések után – tudván, hogy a nő rendkívül ügyes varrónő –, felajánlotta neki, hogy alkalmazza. Jelmezruha kölcsönzőt nyitott, melyet az alkalmazottnak kellett feltöltenie ötletesebbnél ötletesebb jelmezekkel. Amikor a nő időnként késett a rendeléssel, a munkaadó rácsörgött: kérte, hogy ne adja fel, dolgozzon és alkosson. Nem anyagi segítséget, nem élelmiszer és ruhacsomagot adott egyfajta alamizsnaként, hanem arra „kényszerítette”, hogy ismét fedezze fel magában az álmodót, az alkotót, a tervezőt. Munkáját természetesen a megegyezés alapján megfizette, így az asszony állandó bevételhez jutott, és egyre nagyobb öröme telt a varrásban.


Voltak mélypontok, amikor késett a megrendelt ruha, amikor az asszony ismét magába zuhant, de ilyenkor a munkaadó felhívta telefonon, kérte, követelte a rendelt darabot. Sajnálat helyett újabb és újabb impulzusokkal igyekezett szinten tartani őt. Egy állásbörzén ismerkedtem meg a nő egyik sorstársával, aki a betegsége után magára maradt, komoly megélhetési gondokkal küzdött. Kezdetben nemezképeket, később tarisznyákat, mobil-tartókat, ruhadarabokat kezdett el készíteni. Azok, akik tőle vásároltak, csodálták, dicsérték a munkáit.

Van, aki önzetlenségből választja azokat a látáskárosult masszőröket, könyvkötőket, seprűkészítőket, akiknek a munka jelenti az életben maradást, az integrációt, a társas kapcsolatokat... Egyfajta kiút ez a kiúttalanságból, bezártságból és kiszolgáltatottságból.

A sérüléssel, betegséggel élők kiszolgáltatottsága különféle reakciókat válhat ki bennünk. Önzetlenségből jelesre vizsgázunk, ha észrevesszük, hogy segíteni úgy is lehet, hogy abban írmagja se legyen a sajnálatnak, lebecsülésnek, mellőzésnek. Némi nyitottsággal értékelhetjük mindazt az értékeset, amivel meg akarnak ajándékozni bennünket.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Valamit valamiért

Kovács Márta

A kisgyerekek számára még nincsenek feltételek: ők még őszintén tudnak szeretni.

2013.6.24.   


Ki önző, ki önzetlen?

Bányai Ilona

A halál közelében az ember átértékeli az egész világot.

2013.6.10.    24


Hol a vészkijárat?

Nagy Csivre Katalin

Gondoljunk arra a pillanatra, amikor valami nagyon jót tettünk, amivel másnak örömet okoztunk, bármilyen módon, bármikor.

2013.5.31.    35


Önzőség a köbön

Nagy Erika

A napokban szörnyű felfedezést tettem.

2013.5.24.   


Sötét oldalunk

Bányai Ilona

Az önzetlenségről nem beszélhetünk anélkül, hogy az önzésről ne szólnánk.

2013.5.20.    51


Értékválság

Nagy Erika

Önzetlenség. Belülről jön, nem várunk viszonzást, nem érezzük magunkat mártírnak, ha segítünk.

2013.5.10.    9

A rovat további cikkei

Önző volt?

Halász Kata

Véletlenül láttam a tévében a hírt, hogy Erőss Zsolt tizedszerre is 8000 méter fölé jutott...

2013.5.24.