Nők és vallások (3)


Kozma Eszter  2013.12.11. 4:25

A hindu vallásban a nő legfontosabb jellemzői a hűség, a férjhez való ragaszkodás és természetesen a tőle való függés.

A hindu asszony tradicionálisan az apa, majd a férj, végül mikor az a lemondott életrendbe lépve elhagyja családját, a fia gyámsága alatt áll. A hűség fontosságára a Rámájána nevű óind eposzból kaphatjuk a legjobb példát. Ebben a műben egy démon elrabolja Ráma feleségét, Szítát, és noha férje megmenti őt, az alattvalók pletykáját hallva Ráma király arra kényszerül, hogy az erdőbe küldje élni nejét – hiszen a király dolga példát mutatni, és nem lehet olyan nővel, aki más férfi házában is élt.

Az esküvők elrendezettek, és eredetileg a Védákat (szent könyvek) követve az akkor még csak négy társadalmi renden belül, megfelelő rendbe tartozó, hasonló érdeklődésű, temperamentumú és hasonló jövővel, horoszkóppal rendelkező fiatalokat házasítottak. Ez garancia volt arra, hogy utóbb, ha szerelem nem is, de meghitt, boldog kapcsolat alakulhasson ki a pár között. Ezzel szemben mára a kasztrendszer és így a házasítás rendszere is eltorzult. Gyakorlatilag több ezer kaszt van, és nagyon kicsi a választék, hogy ki kivel házasodhat. Természetesen a többi, korábban figyelembe vett tényezővel sem foglalkoznak. Indiában a Love Commando nevű szervezet igyekszik segíteni a nehéz helyzetbe jutott szerelmeseken, akiket a választásuk miatt otthon meg is ölhet a család.

Az esküvők több napig tartó ünnepléssel járnak. Ezeken tűzáldozatot végeznek, mely tűz onnantól örökké lobog a házi tűzhelyben, s őrzése az otthoni munkákat végző asszony feladata. A férfi és nő ruháját összekötik, az örök kapcsolat jelképeként. A férfi felfesti az arára a házasság jelképét: a homloktól a hajválaszékban a fejtetőig futó, vörös színű festékcsíkot. Egyes helyeken a bindut, azaz a homlokon található pöttyöt is csak a házas nők viselik.

A fiúk öt évesen a gurukulába, azaz iskolába kerülnek, ahol 25 éves korukig tanulnak a gurutól. A lányok pedig ez idő alatt otthon lesik el a legfontosabb tudnivalókat, elsősorban édesanyjuktól. Kedves szokás, hogy amikor az anyós a leendő menyét akarja oktatni valamely háztartási fortélyra, vagy figyelmeztetné, olyankor a saját lányához intézi szavait, de természetesen a menye is értheti azt.

A hinduk életét át- és átszövik a szertartások, szinte egy pillanat sem telik el anélkül, hogy valamely istenre gondolnának. De a nők a menstruáció ideje alatt, mivel tisztátalannak számítanak, ki vannak zárva a szertartások végzéséből.

A férfiakat és nőket itt is gyakran elkülönítik, a templomi szertartásokon is külön állnak, és evés közben sem keverednek. Egy férfi és egy nő, ha csak nem házasok, nem tartózkodhatnak csak ketten egy szobában. A házas felek szinte minden esetben külön szobában alszanak, így akadályozva meg a kísértést a tiltott, nem a gyermeknemzés célját szolgáló szexuális életre.

Hosszú évszázadokkal ezelőtt a hinduizmusban is szokás volt a többnejűség. De mivel a férfi egyik alapvető feladata, hogy felesége minden szükségletét kielégítse, nem vesznek feleségül több nőt, hogy ez betartható maradjon. Az a szokás viszont, hogy a férj halála után a feleség tűzbe veti magát, India egyes részein a törvényi tiltások ellenére, még ma is előfordul. A válás a hinduizmusban nem elfogadott dolog.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Nők és vallások (5)

Kozma Eszter

A keresztény nő életéről, a rá vonatkozó szabályokról és szokásokról sokkal kevesebb információ lelhető fel, mint a többi vallás követőiről.

2014.2.7.    5


Nők és vallások (4)

Kozma Eszter

Az iszlámban a férfiak és nők megkülönböztetésekor kihangsúlyozzák azt, hogy a férfi és a nő egyenlő, de nem egyforma.

2014.1.15.   


Nők és vallások (2)

Kozma Eszter

A zsidó vallásban a nőknek a többi vallás női követőihez hasonló, de sokkal elismertebb szerepe van...

2013.11.28.   


Nők és vallások (1)

Kozma Eszter

Régóta foglalkoztatnak a különböző vallások, azokon belül pedig elsősorban a nők szerepe, a velük szemben támasztott elvárások, feladataik.

2013.11.13.   

A rovat további cikkei

Magyar névadási szokások

PR-cikk

A szokás, hogy nevet adunk újszülöttnek, állatoknak és dolgoknak, az egyidős az emberiséggel.

2020.8.4.   


Híres női portrék

Tompa Orsolya

A képi ábrázolásnak számtalan fajtája létezik, de valamennyi maradandó emléket hagy bennünk.

2020.7.17.    2


Macik, akiket szeretünk (2)

Huszár Ágnes

Van-e híresebb medve a Földkerekségen, mint Micimackó a "csekély értelmű medvebocs"?

2017.7.18.    6


Macik, akiket szeretünk (1)

Huszár Ágnes

Nagy kedvencünk, a Tévé Maci, igaz története. Az esti mese hagyományát a televízió a rádiótól vette át

2017.5.10.    3


Szegények édessége: az egészséges kőtés

Huszár Ágnes

A hat felvidéki hungarikum közé tartozik a paprikás kattancs és a kőtés. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2017.3.29.  1    7


Idesanyám, indítsa el a farom!

Huszár Ágnes

A kurtaszoknyás falvak értékei: népviselete és hagyományőrzése. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.11.23.    40


A bényi kéttornyú templom és rotunda

Huszár Ágnes

A bényi templom és rotunda mellett valahogy közelebb kerül az ember a teremtéshez, az élet lényegéhez. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.10.4.    24


Kettőszázhetvennégy

Huszár Ágnes

Ennyi szóból áll a legősibb összefüggő magyar nyelvemlék, a Halotti beszéd és könyörgés. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.6.9.    8