Ünnepvárás hétről hétre


Faar Ida  2013.12.1. 3:12

A netBarátnő „adventi kalendáriuma"...

Békés, boldog, szeretteink körében eltöltött nyugodt napok – mindenki erre vágyik az év legszebb ünnepén, karácsonykor. Ilyenkor finom ételek sorakoznak a szépen megterített asztalon, összegyűlik a család a díszes fenyőfa körül, ritkán látott rokonokat látogatunk sorra, élvezzük a havas táj szépségét a fűtött szoba biztonságos melegéből. Hagyjuk, hogy elragadjanak bennünket a csodavárás varázslatos pillanatai – a semmivel sem összehasonlítható ünnepi ízek, hangulatok, illatok, gondolatok. Persze mindezt lázas készülődés előzi meg: rengeteg a tennivaló! Ha mindent biztosítani szeretnénk családunk részére, érdemes előre megtervezni mit hogyan csináljunk, hogy a végén ne rontsa el a hangulatot az ideges kapkodás.

Ebben nyújthat némi kapaszkodót a következő összeállítás, amely hétről-hétre elosztja az ünnepvárás bokros teendőit.
Advent első hetében


Azok a bizonyos „piszkos” anyagiak! Nos, a legtöbb család ilyenkor kicsit lazábbra engedi a gyeplőt – és mire észbe kap, bizony túlköltekezik. Ami persze a januári kiadások fedezetét kurtítja meg, nem egyszer fizetési felszólítások tucatját eredményezve. Ha nem szeretnének így járni, érdemes reálisan felmérni a helyzetüket, és „karácsonyi költségvetést” készíteniük. Ennek tartalmaznia kell az ajándékokra szánt összegek mellett az ünnepi ebéd (ami ugye illik, hogy különleges, és valóban ünnepi legyen) alapanyagainak a költségét, a rokonlátogatások-utazások fedezetét, és némi tartalék-keretet nem várt események esetére.

Ajándékok: a szeretet ünnepén nem szabad, hogy az ajándékok pénzben kifejezett értéke számítson. Egy személyre szóló apróság sokkal többet ér, mint egy hiperszuper mobiltelefon, hiszen arról tanúskodik, mennyire figyel ránk a másik. Ezért célszerű már idejekorán keresgélni a boltok kínálata közt, vagy ha saját kezűleg elkészített ajándékról van szó beszerezni hozzá az alapanyagokat.

Már most beszerezhetjük a csomagolóanyagokat, masnikat, szalagokat. Készítsük el az adventi koszorút – ebbe vonjuk be az egész családot, ahogy minden héten az újabb gyertyák meggyújtásába is. Fokozatosan díszítsük fel a lakásunkat – teremtsünk ünnepi hangulatot!
Végezzük el a szükséges nagytakarítást, készítsük fel a konyhai berendezéseinket a „nagyüzemre”. (Pl.: hűtők leolvasztása, robotgépek, darálók ellenőrzése, stb.)
Keressük elő a régi karácsonyi díszeket, s ha kell, vásároljuk meg a szükséges díszeket, vagy alapanyagokat. (Jó alkalom a gyerekekkel együtt való munkálkodásra, ha mi magunk készítünk díszeket.)
Puhatoljuk ki a nagyszülőknél, ők miképp tervezik az ünnepeket – és segítsünk nekik is a készülődésben!


Advent második hetében


Jelentkezzünk be, vagy kérjünk időpontot a fodrászunknál, kozmetikusunknál. Nincs rosszabb, mint az ünnep előtt két nappal új szakember után rohangálni.

Tervezzük meg az ünnepi menüt – válasszunk könnyű előételt, majd sorra a főfogásokat: levest, sülteket, stb. Írjuk össze az alapanyagok listáját, legyünk alaposak, ne hagyjunk ki semmit. Szerezzük be a tartós élelmiszereket: liszt, cukor, rizs, burgonya, margarin, stb.
Ne feledkezzünk el távol élő rokonainkról, barátainkról sem: adjuk postára a nekik szánt ajándékokat, üdvözlőlapokat.
Süssük meg az aprósüteményeket. Számos olyan finom sütemény van, ami hetekig is eláll.
Advent harmadik hetében


Ilyenkor már jó, ha pontosan tudjuk, hogy a romlékonyabb alapanyagokat hol szerezzük be. Akár időpontra le is rendelhetjük a húsokat, a tojást, a friss zöldségféléket – így biztosan rendelkezésünkre állnak majd a kellő pillanatban.

Izzó, csillagszóró és fenyőfatalp ellenőrzése: általában mindenki az utolsó előtti percben döbben rá, hogy nem jó az izzósor, nyoma veszett a talpnak, nincs mibe belefaragni a fát, és még a csillagszóró sem szuperál. Ügyeljünk arra, hogy elektromos berendezést csak megbízható helyről vásároljunk – elkerülendő a veszélyes tűzeseteket.

Családlátogatási ütemterv készítése: avagy ki mikor és hová megy, kit mikorra hív meg.

Folytassuk a lakás díszítését – kreatív ötleteket könnyen szerezhetünk az ünnepi újságokból, és a netről.


Advent negyedik hete: avagy a célegyenesben


Beindul az igazi „nagyüzem”: vegyük meg a romlékony alapanyagokat, süssük meg a finom süteményeket! Csomagoljuk be az ajándékokat! Vegyük meg a fenyőfát! Készítsük elő az ünneplő ruhákat! Készítsük elő a terítéket!

Ha a fentieket sikerül betartanunk – és nem hagyunk mindent a körmünkre égni – garantált a nyugalmas készülődés. Élvezzük az ünnepvárás minden csodálatos pillanatát, engedjük át magunkat ezeknek a különlegesen szép napok csendességének! Hiszen tudják: a karácsony varázsa hamar elillanhat, ha nem teszünk érte!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Karácsonyi díszek

Wolner Annamária

Egész éjszaka hatalmas pelyhekben hullott a hó, és reggelre mindent beborított.

2016.12.25.    4


Karácsony a Királyságban

Kabók Zita

Hogyan zajlik a karácsony ünneplése Angliában? A készülődés mindig nagyon korán kezdődik. Már novemberben megveszik az ajándékokat, és betervezik az ünnepi programot.

2016.12.19.    3


Hömpölygő tömeg

Nagy Erika

Több okból kifolyólag is jobb, ha időben beszerezzük a karácsonyi ajándékokat...

2016.12.17.    5


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2016.12.14.    14


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2015.12.15.   


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2015.12.14.   

A rovat további cikkei

Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    2


Négy hasznos ajándék férfiaknak

Összegyűjtöttünk négy olyan kiegészítőt, amit biztosan szeretni fog, és hasznát fogja venni a hétköznapokban.

2017.6.2.    8


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2017.4.19.    11


Eljegyzési fotózás

Szalay Mona

Az eljegyzési fotózás vidám, laza, kötöttségek nélküli, felszabadult, kellemes délutáni programot jelent.

2017.4.14.    16


Felejthetetlen lánybúcsú

Huszár Ágnes

Modern kori szokások, tippek, jó tanácsok, hogy felejthetetlen legyen a házasságkötés előtti leánybúcsú hangulata.

2017.2.15.    6


A legsikeresebb internetes vállalkozónők

Az internet nem csak a férfiak területe, számos nő épített fel világszinten is sikeres internetes vállalkozást.

2017.1.5.    13