Ünnepvárás hétről hétre


Faar Ida  2013.12.1. 3:12

A netBarátnő „adventi kalendáriuma"...

Békés, boldog, szeretteink körében eltöltött nyugodt napok – mindenki erre vágyik az év legszebb ünnepén, karácsonykor. Ilyenkor finom ételek sorakoznak a szépen megterített asztalon, összegyűlik a család a díszes fenyőfa körül, ritkán látott rokonokat látogatunk sorra, élvezzük a havas táj szépségét a fűtött szoba biztonságos melegéből. Hagyjuk, hogy elragadjanak bennünket a csodavárás varázslatos pillanatai – a semmivel sem összehasonlítható ünnepi ízek, hangulatok, illatok, gondolatok. Persze mindezt lázas készülődés előzi meg: rengeteg a tennivaló! Ha mindent biztosítani szeretnénk családunk részére, érdemes előre megtervezni mit hogyan csináljunk, hogy a végén ne rontsa el a hangulatot az ideges kapkodás.

Ebben nyújthat némi kapaszkodót a következő összeállítás, amely hétről-hétre elosztja az ünnepvárás bokros teendőit.
Advent első hetében


Azok a bizonyos „piszkos” anyagiak! Nos, a legtöbb család ilyenkor kicsit lazábbra engedi a gyeplőt – és mire észbe kap, bizony túlköltekezik. Ami persze a januári kiadások fedezetét kurtítja meg, nem egyszer fizetési felszólítások tucatját eredményezve. Ha nem szeretnének így járni, érdemes reálisan felmérni a helyzetüket, és „karácsonyi költségvetést” készíteniük. Ennek tartalmaznia kell az ajándékokra szánt összegek mellett az ünnepi ebéd (ami ugye illik, hogy különleges, és valóban ünnepi legyen) alapanyagainak a költségét, a rokonlátogatások-utazások fedezetét, és némi tartalék-keretet nem várt események esetére.

Ajándékok: a szeretet ünnepén nem szabad, hogy az ajándékok pénzben kifejezett értéke számítson. Egy személyre szóló apróság sokkal többet ér, mint egy hiperszuper mobiltelefon, hiszen arról tanúskodik, mennyire figyel ránk a másik. Ezért célszerű már idejekorán keresgélni a boltok kínálata közt, vagy ha saját kezűleg elkészített ajándékról van szó beszerezni hozzá az alapanyagokat.

Már most beszerezhetjük a csomagolóanyagokat, masnikat, szalagokat. Készítsük el az adventi koszorút – ebbe vonjuk be az egész családot, ahogy minden héten az újabb gyertyák meggyújtásába is. Fokozatosan díszítsük fel a lakásunkat – teremtsünk ünnepi hangulatot!
Végezzük el a szükséges nagytakarítást, készítsük fel a konyhai berendezéseinket a „nagyüzemre”. (Pl.: hűtők leolvasztása, robotgépek, darálók ellenőrzése, stb.)
Keressük elő a régi karácsonyi díszeket, s ha kell, vásároljuk meg a szükséges díszeket, vagy alapanyagokat. (Jó alkalom a gyerekekkel együtt való munkálkodásra, ha mi magunk készítünk díszeket.)
Puhatoljuk ki a nagyszülőknél, ők miképp tervezik az ünnepeket – és segítsünk nekik is a készülődésben!


Advent második hetében


Jelentkezzünk be, vagy kérjünk időpontot a fodrászunknál, kozmetikusunknál. Nincs rosszabb, mint az ünnep előtt két nappal új szakember után rohangálni.

Tervezzük meg az ünnepi menüt – válasszunk könnyű előételt, majd sorra a főfogásokat: levest, sülteket, stb. Írjuk össze az alapanyagok listáját, legyünk alaposak, ne hagyjunk ki semmit. Szerezzük be a tartós élelmiszereket: liszt, cukor, rizs, burgonya, margarin, stb.
Ne feledkezzünk el távol élő rokonainkról, barátainkról sem: adjuk postára a nekik szánt ajándékokat, üdvözlőlapokat.
Süssük meg az aprósüteményeket. Számos olyan finom sütemény van, ami hetekig is eláll.
Advent harmadik hetében


Ilyenkor már jó, ha pontosan tudjuk, hogy a romlékonyabb alapanyagokat hol szerezzük be. Akár időpontra le is rendelhetjük a húsokat, a tojást, a friss zöldségféléket – így biztosan rendelkezésünkre állnak majd a kellő pillanatban.

Izzó, csillagszóró és fenyőfatalp ellenőrzése: általában mindenki az utolsó előtti percben döbben rá, hogy nem jó az izzósor, nyoma veszett a talpnak, nincs mibe belefaragni a fát, és még a csillagszóró sem szuperál. Ügyeljünk arra, hogy elektromos berendezést csak megbízható helyről vásároljunk – elkerülendő a veszélyes tűzeseteket.

Családlátogatási ütemterv készítése: avagy ki mikor és hová megy, kit mikorra hív meg.

Folytassuk a lakás díszítését – kreatív ötleteket könnyen szerezhetünk az ünnepi újságokból, és a netről.


Advent negyedik hete: avagy a célegyenesben


Beindul az igazi „nagyüzem”: vegyük meg a romlékony alapanyagokat, süssük meg a finom süteményeket! Csomagoljuk be az ajándékokat! Vegyük meg a fenyőfát! Készítsük elő az ünneplő ruhákat! Készítsük elő a terítéket!

Ha a fentieket sikerül betartanunk – és nem hagyunk mindent a körmünkre égni – garantált a nyugalmas készülődés. Élvezzük az ünnepvárás minden csodálatos pillanatát, engedjük át magunkat ezeknek a különlegesen szép napok csendességének! Hiszen tudják: a karácsony varázsa hamar elillanhat, ha nem teszünk érte!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Tíz idézet karácsonyra

Póda Erzsébet

Tegyük hangulatosabbá az ünnepvárást néhány jeles egyéniség gondolatával!

2022.12.23.   


Karácsony

Kovács Márta

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben: képek, hangok, illatok...

2022.12.21.  1    17


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Karácsonyi díszek

Wolner Annamária

Egész éjszaka hatalmas pelyhekben hullott a hó, és reggelre mindent beborított.

2017.12.22.    6


Karácsony a Királyságban

Kabók Zita

Hogyan zajlik a karácsony ünneplése Angliában? A készülődés mindig nagyon korán kezdődik. Már novemberben megveszik az ajándékokat, és betervezik az ünnepi programot.

2016.12.19.    3

A rovat további cikkei

Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.