Hamis barátnő


Kabók Zita  2016.3.22. 1:01

Az ember manapság unalmában sok mindenre képes. Főleg, ha a közösségi háló által felállított hamis elvárásoknak akar megfelelni.

A BBC tévécsatorna amerikai szerkesztője kipróbálta milyen, ha az ember online vásárol magának hamis párkapcsolatot, hogy azzal a facebookon hencegni tudjon.

A nevezett újságíró kapcsolata Sophia volt, aki mindössze 5 dollárért egy hétig kapcsolatban volt az újságíróval – a facebookon. A lány üzeneteket hagyott, vidám posztokat közölt, és ami a legfontosabb: megváltoztatta a családi állapotát. Így már egy párt alkottunk – írta a szerkesztő. Aki persze csak kísérletképpen próbálta ki, hogy milyen lenne, ha becsapná a barátait.

Egy hosszú hét után azonban felfedte az igazságot a barátainak és Sophiának is: hogy az egész csak vicc volt és hamis az online társ. Sophia hajlandó volt egy beszélgetésre a témával kapcsolatban.

– A Sophia csak egy kamunév – mesélte a lány. – Semmi sem igaz abból, ami a facebook profilomon van, a képeken kívül. Azt mondta, azért csinálja, hogy pénzt keressen, hogy aztán tanulni tudjon. Mindez 2013-ban történt. Azóta persze a technika továbbfejlődött.

Böngészés közben egy olyan alkalmazásra bukkant a cikk írója, minek segítségével láthatatlan barátnőre tehetünk szert. A leírás szerint, miután regisztrálunk, hat személyiségtípus közül választható ki a „láthatatlan” barátnő, aki nemsokára szöveges üzenetekkel bombázza majd a megrendelőt. Később aztán jó benyomást lehet kelteni az illető baráti körében is.

– A társalapító már több éve találta ki az ötletet – mondta az oldal vezérigazgatója. – Ő elsősorban a szülei miatt akart egy hamis barátnőt. Mikor elvált, a szülei azzal idegesítették, hogy találjon magának valakit, ezt akarta elkerülni. Az applikáció fotókönyvtárából 30 lány közül lehet választani. Ezek után a kép elmenthető, hogy aztán a barátoknak meg lehessen mutatni. Ezen kívül hobbit is lehet választani a virtuális társ részére, hogy meggyőzőbb legyen a történet.

A szerkesztő szerelmi története szerint például egy irodai partin találkozott álmai nőjével.

A történet:

Neve? (A névgenerátor adja.)
Alma Doris Brakus.
Majd sor került néhány flörtölő üzentekre is.
Szia, Alma, mit csinálsz?
Nem sok mindent, korán hazaértem munkából. És te?

Unalmas? Szerintem is. Azt gondoltam, hogy ez alapvetően egy szexvonal, és olyan válaszokat vártam, hogy: ó, most éppen egyedül vagyok, és így tovább. A szolgáltatás viszont a hétköznapiasságra, a valós életre törekszik. Már majdnem arra az üzenetre számítottam, hogy vegyek tejet hazafelé. Ez a hitelesség döbbentett rá, hogy az üzeneteket valódi emberek adják –
mondta a riport készítője.


Azt hinnénk, hogy ez az applikáció nevetséges, szánalmas gondolat, hogy senki sem fogja komolyan venni. Azonban több ezer felhasználó fizet a szolgáltatásért. A szöveges üzenetek ára 15 dollár havonta. A teljes csomagé pedig 25 dollár, melyhez járnak hangposta üzenetek is. A szolgáltatást nemcsak hamis barátnő vásárlására használják. Sok meleg férfi például barátnőt rendel, ha nem akarja, hogy megtudják nemi identitását az ismerősei.

Sokunk számára biztosan érthetetlen, miért akarna bárki is ilyen szolgáltatást igénybe venni? Több okból is. Például, hogy ne nógassanak a szülők vagy a munkatárs, mert még nem házasodtunk meg. Vagy, ha féltékennyé akarjuk tenni az exünket, esetleg a flörtölést kívánjuk gyakorolni.

A történet végén a szerkesztő persze szakított Alma Dorisszal.

* * *

Az egész szolgáltatásnak valahol szomorú felhangja van. A mai emberi kapcsolatok kihűltek, a személyes találkozókat felváltotta az internetes. Bármennyire is elgépesedtek a mindennapjaink, természetes igényünk, hogy kézzel fogható, igazi kapcsolatokat és barátságokat létesítsünk. Sajnos, ennek a hiánya különös dolgokra vesz rá bennünket: az ilyen és hasonló applikációkat használjuk a társaság hiányának a pótlására.

Talán mégiscsak el kellene gondolkodnunk a több száz facebookos barátunkról.

A felvételen Dave Lee riporter

Írásunk a Dave Lee riportja, bbc.co.uk cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Lógni vagy lépni

Huszár Ágnes

Az ember észre sem veszi, és órák telnek el azzal, hogy a semmiről olvasgat, idegenek életét figyeli, érdektelen és értéktelen dolgokat lát.

2016.3.29.    16


Én mondtam, te mondtad

Nagy Erika

Ő mondta. Ragozni tudunk, ezért nem folytatom tovább, nem tartok nyelvtanórát.

2016.3.18.    4


Unalmas percek

Tompa Orsolya

A 21. századon egyre inkább eluralkodik az unalom.

2016.3.14.    6


Nyilvános unalom

Kovács Márta

Aggódva figyelem a fiatal, unatkozó szülőket, vajon az ő csemetéik mennyit fognak unatkozni?

2016.3.7.    19


Bakancslista vs. unalom

Szendi Tünde

Hogyan nem tud az unalom beférkőzni a hétköznapjainkba?

2016.2.26.   


Unalom szülte életek

Tompa Orsolya

Érdekes módon van, amikor az unalom különböző, érthetetlen dolgokra sarkallja az embereket.

2016.2.13.   

A rovat további cikkei

Értelmet az életnek

Nagy Erika

Volt idő, amikor az unatkozó emberek kiültek a ház elé és bámészkodtak, beszélgettek.

2016.2.12.    8


Unalom, a figyelmeztető

Oriskó Renáta

Az unalom nem csak a tétlenség miatt jelentkezhet, hanem akkor is, ha elveszítjük valami iránt az érdeklődésünket.

2016.2.8.    14