Dél-amerikai napló (2)


Jády Mónika  2008.6.5. 20:10

Másnap reggel buszos városnézésre indultunk.

Bár angol nyelvű idegenvezetést kértünk, egy olyan kisbuszba kerültünk, ahol a lány hét-nyolc spanyol mondat után csupán egy mondatot mondott angolul. A Casa Rosadádáról például csak annyit, hogy ez a rózsaszín ház. Ezért átkértük magunkat egy másik buszba, ahol tényleg angolul folyt az idegenvezetés. A program utolsó pontjaként a La Boca negyed felé vettük az irányt. Az útikönyvek szerint a múlt század 20-as évei óta nem sokat változott Buenos Aires ezen negyede, ahol énekelni kezdték a tangót. (Először volt a dal – az első tangóknak csak címük van, nyomdafestéket nem tűrő szövegüket a helyszínen rögtönözték –, a tánc csak később született meg, eleinte a várakozó férfiak táncolták egymással, később a bordélyházak lányai a kliensekkel.)

A La Boca a nagyváros szegénynegyede volt. Az itteni kikötő dokkjain találtak munkát az olasz halászok, a baszk, horvát és galíciai bevándorlók. Pénzük alig volt, falécekből és hullámbádogból építettek maguknak házat. A kikötőmunkásoknak gyakran természetben fizettek. Néha a hajólakk maradékát kapták meg bér gyanánt – ezzel magyarázzák, hogy a házakat többszínűre festették. A színes emeletes házacskák időközben turistalátványossággá léptek elő, bár többségüket ugyanúgy kikötői munkások lakják, mint sok-sok évtizeddel ezelőtt. A Caminito utca őrizte meg leginkább régi arculatát, ahol állandó festményvásár várja a turistákat.

Talán mondani sem kell, hogy a festmények központi témája a tangó, illetve maga a negyed. Az egyik közeli utcácskában tangótáncosokat is látni, és a zenészek sem hiányoznak. E városrészhez tartozik a La Bombonera, a legnépszerűbb argentin futballklub, a Boca Juniors csaknem 60 ezer férőhelyes stadionja is (nevét bonbonos dobozra hasonlító formájáról kapta).

A bejáratról egyébként nem is gondoltuk volna, hogy egy stadioné, hisz egy szűk utcában található, és kis kétszintes házak veszik körül.

Másnap délután búcsút vettünk Buenos Airestől. Újabb repülőút várt ránk. Előtte és utána pedig hosszú sorakozás a reptéren. Dél-Amerikában ugyanis ahhoz, hogy az országba be, majd onnan kiléphessünk, nyomtatványokat kell kitölteni, majd beállni a kígyózó sorba, hogy átadhassuk az iratokat az ablaknál ülő hivatalnoknak. A reptéri illeték miatt is sorakozni kell (egy másik ablaknál), mert ott az illetéket nem számolják bele a jegy árába, a reptéren kell kifizetni.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Dél-amerikai napló (6)

Jády Mónika

Következő úti célunk Itaipú, a világ legnagyobb vízierőműve volt.

2008.12.18.   


Dél-amerikai napló (5)

Jády Mónika

Továbbutaztunk, hogy megtekinthessük az 1686-ban alapított Trinidad romjait.

2008.9.22.   


Dél-amerikai napló (4)

Jády Mónika

Szombaton délben érkeztünk meg Paraguay fővárosának repterére.

2008.8.26.   


Dél-amerikai napló (3)

Jády Mónika

Következő úti célunk Montevideo volt. Uruguay fővárosa és egyetlen nagyvárosa a Rio de la Plata partján fekszik, szemközt az argentin fővárossal.

2008.7.20.   


Dél-amerikai napló (1)

Jády Mónika

Homályosan emlékszem még arra a földrajzórára, amelyen először szóba került Montevideo.

2008.5.17.   

A rovat további cikkei

Lustálkodjuk magunkat egészségesre!

Ismerjük a mondást: a lustaság fél egészség! De mi az igazság mögötte? Utánajártunk!

2019.2.19.   


Kapcsolódj ki Hévízen!

PR-cikk

Az egész kisvárosnak van egyfajta bája, amit a gyógytó csak még inkább erősít.

2019.1.22.    2


Hét nyugis sziget az Adrián

Miután eldöntöttük, milyen számunkra az igazi álomnyaralás, nézzünk körül a csodás adriai lehetőségek között!

2018.3.4.   


Nógrád megye hét csodája

PR-cikk

Bemutatjuk a megye kihagyhatatlan látnivalóit, amiért érdemes idelátogatni.

2018.2.17.    7


Hévíz, ahol a stressz gyógyvízben oldódik

A feltöltődéshez Hévízen a világ legnagyobb termáltavánál mindent megtalál. Relaxáljon a hévízi gyógyvízben, tavirózsák között, az őszi hónapokban is!

2017.10.14.    4


Egy szelet Itália

Tompa Orsolya

„Az olyan helyekre vezető utakat, ahová érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni.” (Helen Keller)

2017.8.14.    6


9 érdekesség, amit nem tudtál Hévízről

PR-cikk

Azt hiszed, hogy ismered a Hévízi tavat, mert sokszor hallottad már, hogy Európa legnagyobb gyógytava, hogy télen-nyáron úszkálhatsz benne tavirózsák között és közismert, hogy csodákat tesz a fájó derékkal?

2017.7.17.    42