Dél-amerikai napló (5)


Jády Mónika  2008.9.22. 15:54

Továbbutaztunk, hogy megtekinthessük az 1686-ban alapított Trinidad romjait.

Az egykori jezsuita várost a guaraní indiánok építették spanyol jezsuiták vezetésével. Akkor szinte áthatolhatatlan őserdő borította a területet. Ennek közepén hozták létre a védőfalakkal, védőtornyokkal, katedrálissal, iskolával és négyezer személy elszállásolását biztosító épületekkel rendelkező hatalmas települést. Egy cseh lapban azt olvastam, hogy a jezsuiták Dél- és Közép-Amerika kolonizációja alatt igyekeztek a helyi viszonyokhoz igazítani a vallásukat, és az őslakosokat nem erőszakkal térítették meg, mint a ferences-rendiek. „Ők tényleg brutálisak voltak. Meg leszel keresztelve, és kész! Az indián neved helyett Fernandónak fognak hívni, és ha nem, akkor levágjuk a kezed!” – mesélte a lapnak a régmúlt időkről egy cseh jezsuita misszionárius, aki a '90-es évek végén Dél-Amerikában szolgált. (A mai Paraguay területén már Krisztus előtt kb. 8000-ben éltek guaraní indiánok.) Hogy annak idején a jezsuiták tényleg emberségesek voltak-e az őslakosokhoz, azt nem tudom megítélni. Mindenesetre nagy élmény volt sétálgatni Trinidad (jelentése szentháromság) megmaradt falai között. Nem jár arrafelé sok turista, és csupán egyetlen asszony és a kislánya kínált eladásra emléktárgyakat.

Másnap reggel felkerestünk egy teagyárat, ahol természetesen a dél-amerikaiak kedvenc teája, a mate készül. A mate szó a quichua matía szóból ered, amellyel azt a tökből készült kelyhet jelölték, amiből a teát hagyományosan itták. A mate tea a yerba maténak is nevezett Llex paraguarensis leveleiből és ágaiból készül (a yerba jelentése gyógynövény). E növény a termékeny földű Paraná országrészben, valamint Argentínában és Uruguayban honos. Fejlődéséhez magas hőmérsékletre és páratartalomra van szükség. Már a kolonizáció előtt italt készítettek belőle az indiánok. A mate tea ma is közkedvelt. Például sofőrünk, a svájci gyökerekkel rendelkező Martin csak matét ivott egész nap. Ő mesélte, hogy a yerba matéból hideg ital is készül, ezt tereré névvel illetik. A Chaco területén zajló háború idején szalmába csomagolt hatalmas jégkockákat dobtak le a harcolóknak, ebből készítették akkor a yerba matés frissítő italukat. Martin egyszer különféle gyógynövényeket vett egy útszéli árustól – a matét lehet keverni például mentával vagy citromfűvel, de más növénnyel is, attól függően, hogy milyen panaszt szeretnénk orvosolni. De a mate magában is jótékony hatású. Például enyhén vízhajtó, segíti az emésztést, és pozitív irányba befolyásolja az idegrendszert: ha kell, élénkít, ha kell, nyugtat. Mellesleg sofőrünk maga volt a megtestesült nyugalom. De ha jól belegondolok, Dél-Amerikában senkit sem láttunk idegeskedni. Bár ez minden bizonnyal nem csupán a mate fogyasztásával függ össze...

A gyár területén egy fiatal német férfi vezetett végig bennünket, és részletesen elmagyarázta, mi történik a növénnyel a szürettől a termék csomagolásáig. Májusban-szeptemberben (ekkor Dél-Amerikában tél van) szedik le a kétéves levelekkel teli ágacskákat. A leveleket, levél- és virágszárakat egy fémdobba rakják, majd megpörkölik. Ezután fermentálják, szárítják, majd felaprítják vagy őrölik (Paraguayban és Brazíliában a finomra őrölt, intenzívebb ízű, Argentínában a durvább, kevésbé intenzív ízű matét kedvelik), végül csomagolják. Mindez hosszas folyamat.

Végezetül meg is kóstolhattuk a teát. Hát, erősebbre főzték, mint amit még Uruguayban a reggelinél ittam.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Dél-amerikai napló (6)

Jády Mónika

Következő úti célunk Itaipú, a világ legnagyobb vízierőműve volt.

2008.12.18.   


Dél-amerikai napló (4)

Jády Mónika

Szombaton délben érkeztünk meg Paraguay fővárosának repterére.

2008.8.26.   


Dél-amerikai napló (3)

Jády Mónika

Következő úti célunk Montevideo volt. Uruguay fővárosa és egyetlen nagyvárosa a Rio de la Plata partján fekszik, szemközt az argentin fővárossal.

2008.7.20.   


Dél-amerikai napló (2)

Jády Mónika

Másnap reggel buszos városnézésre indultunk.

2008.6.5.   


Dél-amerikai napló (1)

Jády Mónika

Homályosan emlékszem még arra a földrajzórára, amelyen először szóba került Montevideo.

2008.5.17.   

A rovat további cikkei

Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.