Dél-csehországi barangolások 1.


Pénzes Tímea  2013.4.11. 4:16

Szédítően impozáns kastélyok, fesztiváloknak otthont adó, viruló várak, bájos, számos stíluskorszakot ötvöző városközpontok.

Dél-Csehország városai

Tavak ölelnek körül ódon várakat és folyó kanyarog a várdomb körül. Újra meg újra fel kell fedezni e vidéket, mert számos műremeket rejteget és képtelenség betelni vele.

Dél-Csehország egyszerűen fogva tart.

Gótika, reneszánsz és barokk, de főként a reneszánsz uralkodik Dél-Csehországban és Dél-Morvaországban: lépten-nyomon belebotlunk. Az antik korba visszakacsintgató reneszánsz, amely újjáélesztette a görög és a római harmóniát. Egykoron könnyedén átterjedt Itáliából a ma dél-csehként emlegetett területekre: főként a főurak vágytak lakóhelyük átalakítására az újjászületés stílusában. Az Alpoktól északra fekvő reneszánsz legszebb cseh és morva remekművei három városban összpontosulnak leginkább: Telčen, Slavonicében és Prachaticében.
Telč

A négy felsorolt város körül csak Telč szerepel az UNESCO Világörökség listáján, azonban a többi város is méltán esélyes a világszerte elismert kitüntetés megszerzésére...
Maga a városközpont díszes ékszerdoboz, igazi gyöngyszem. Morva vízirózsának is nevezik, ugyanis két tó partján borult virágba. A várkastély pompás felújítása a 16. században iderendelt itáliai építészek szorgalmáról tanúskodik, akik a vár átalakításán kívül a város felújításából is kivették a részüket. Az egész város a reneszánszt sóhajtja, minden zegzugából a reneszánsz párolog: polgárházai szebbnél szebb díszítésekkel, homlokzati megoldásokkal és színekkel kápráztatják el az idelátogatót. Minden ház előtt perceket, de akár jóval hosszabb időt is eltölthetünk, vagy padon üldögélve nézegethetjük az egységes összképet. Szebbnél szebb szgraffitók, azaz kaparással készített minták díszítik a falakat és a homlokzatokat.
Ha szemügyre vettük a várost, térjünk be a telči várkastélyba is, amely gótikus és reneszánsz termeivel csalogat. Legalábbis kukkantsunk be árkádos udvarára, ahol egykor lovagi tornák zajlottak, a kisasszonyok pedig a loggiáról ejtették le zsebkendőjüket vagy rózsájukat a győztes vitéznek.
A kastély két termében belső szgraffitó díszítés fedi a falakat – a Kincseskamra és a Kis Lakomaterem belső szgraffitói valódi értékek. Abba a terembe is beléphet a látogató, ahol a hivatalos okiratot aláírták, és Telč az UNESCO Világörökség listájára került. A telči kastély nemcsak turistalátványosság, hanem számtalan mesefilm színhelye, továbbá házasságkötő terem is működik benne, és a végzősök az év végi bizonyítványukat is ebben a díszteremben vehetik át. Múzeumi gyűjteményéből többek közt megcsodálhatjuk az utolsó várúr afrikai vadásztrófeáit.
Slavonice

Tipikus olasz geometriai és figurális szgraffitó díszítésű homlokzatok fogadnak Telč közelében, a Csehország, Morvaország és Ausztria határán fekvő Slavonicében, melyet „kis Telčnek” is becéznek. Azonban ezt a várost jóval kevesebben látogatják, mint a messzi földön elhíresült és szépen felújított városközponttal büszkélkedő Telčet. Pedig a házak itt is magukért beszélnek, csak éppen nem jutott valamennyi felújítására elegendő támogatás. Igazi mesterművek tekintenek ránk a falakról. A városka Telčnél jóval elhanyagoltabb, de ha egyszer rendbe szedik, ugyanolyan elbűvölő lesz, mint felújított versenytársa. Aki szereti a kissé kopott házfalakat, a régi időket őrző festékmaradványokat, a szemet gyönyörködtető díszítéseket, érdemes ide ellátogatnia.
16. századi virágkorában, Telčhez hasonlóan, valamennyi házát átépítették. A tűzvész elleni védelem védőszentjének, Szent Flóriánnak a 18. századi barokk szobrával díszített Béke teret a Mária Mennybemenetele háromhajós templom zárja le, amely mögött a kis utcácskákban újabb lenyűgöző házak fogadnak.
Prachatice

Prachatice szgraffitó mintás főtéri házairól sem szabad elfeledkeznünk. A várost „cseh Nürnbergként” is emlegetik. Az arany ösvényen, vagyis a sókereskedelem útvonalán fekvő város a só vámszedési és tárolási jogából származó bevételekből gazdagodott meg.
Passau és Prachatice mintegy 90 kilométerre fekszik egymástól, és a két várost komoly kereskedelmi kapcsolat fűzte egymáshoz. Egykoron a só értékes árucikknek számított, és pontos szabályokhoz kötötték, ki árusíthat sót és ki részesülhet a haszonból. Az aranyat érő sót a Šumava erdein át szállították. Ilyen sókereskedelmi helyszín Vimperk is, amely a német Téli hegy (Winterberg) kifejezés csehesített változata, ahol szintén található kastély, kissé lepusztult állapotban.
Tábor

Tábor városának központjában is felbukkan a reneszánsz stílus egy díszkút képében, de ha díszes homlokzatokra vágyunk, ne hagyjuk ki a mellékutcákat se, hiszen egy város felfedezése nemcsak a központi részek felfedezéséről szól. Tábor történelme és a huszita mozgalom elválaszthatatlanul összefonódik, erről árulkodik Žižka huszita vezér szobra. A Tábor városában letelepedett husziták a teljes egyenlőséget hirdették, és ma is láthatjuk azokat a kőasztalokat, ahol ételüket-italukat közösen fogyasztották. A városban megtekintésre érdemesek Kotnov várának romjai is, illetve a labirintusaiba is betévedhetünk.
Az említett városok közeli-távoli környékén is tehetünk apróbb kirándulásokat. Písekben a múzeumot rejtő váron kívül Csehország legrégibb kőhídja köti össze az arany Otava folyó két partját, amelyből aranymosással nyerték ki az aranyat. De akár betérhetünk Jihlava hangulatos városába is. Már a főúton haladva szembetűnik a kiterjedt, egykor védelmi funkciót betöltő városi falrendszer. A nagyrészt megőrzött városfalak egyetlen épségben fennmaradt kapuja az Isten anyja (Madonna vagy Szűz Mária) kapu, melyet reneszánsz attikaemelet díszít. A főtéren is érdemes bóklászgatnunk, megnéznünk a városházát és a Szent Ignác templomot, de akár a föld alatt húzódó kiterjedt katakomba-rendszerbe is betérhetünk.
Jihlava

És a természetről se feledkezzünk el: Délkelet-Csehországban, a Třeboňi medencében egymást érik a szebbnél szebb, méretükben és formájukban eltérő, táborozásra, fürdésre és horgászásra alkalmas halastavak. A Šumava Nemzeti Parkban pedig lenyűgöző erdőségek, sudár fenyvesek, legelők és gyors hegyi patakok fogadnak. A vidék számos turistát vonz: túrázókat, kerékpárosokat, csónakosokat és az extrém sportok kedvelőit. Slavonice környékén pedig a Cseh Kanada erdős területeit fedezhetjük fel.


Dél-Csehország és Dél-Morvaország olyan vidékek, ahol régmúlt időkbe lehet révedezni, ahol szaporán lélegzik a történelem, ahol táj és építészet egybeforr és kölcsönösen kiegészíti egymást.


(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Dél-csehországi barangolások 2.

Pénzes Tímea

Káprázatos városok, egyedüli hangulatú utcák és terek, pazar berendezésű vártermek, hangulatos séták...

2013.4.23.    7

A rovat további cikkei

Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.