Dubrovniki útinapló(8)


Molnár Miriam  2005.10.18. 16:45

New York-i munkatársunk horvátországi útinaplójának befejező része.

Utolsó nap
Éjszaka ismét a heherészős társaság fürdött az ablakunk alatt, ezzel megúsztuk a hajnali hangoskodást.

Utolsó reggelünket szokás szerint kellemesen a teraszon kezdtük. Úgy éreztük, igaz ugyan, hogy csak este indul a gépünk, mégis túl sok lenne ma hajókirándulásra menni, ezért inkább maradunk.

Mártóztunk egyet a tengerben, majd elindultunk ebédelni. Egy új éttermet választottunk, ahol eddig még nem jártunk. A pincérnő kissé zavart volt -- elfelejtette kihozni az ásványvizet. Amikor figyelmeztettük, mást hozott ki, később pedig azon izgult, ki fogja kifizetni a kiszámlázott helytelen tételeket. Az étel sem volt jó, így inkább gyorsan eltávoztunk, a steak megmaradt felét egy papírszalvétába csomagoltunk és kicsempésztük a macskák részére.

Ezek után a postára indultunk. Legnagyobb meglepetésemre a piciny posta légkondicionált volt. Az előttünk álló párocska épp faxot küldött. A telefonfülkében egy németül beszélő idősebb úr kiabálva próbált kieszközölni egy szobafoglalást valami szállodában. Vettünk bélyeget: az USA-ba 5 kuna volt a képeslapra való.

Visszamentünk a sétányra, ahol a steak-maradékot kiosztottuk egy ismerős cicamama és három kiscicája között. Amikor visszaérkeztünk szálláshelyünkre, az ajtó előtt egy terhes vörös cica feküdt. Nem hittünk a szemünknek. Megetettük mindenféle ételmaradékkal, amit még a lakásban találtunk, meg is itattuk vízzel és ő bejött a lakásba, körülnézett, felugrott a heverőre, hagyta, hogy megsimogassuk és jókat pihent a társaságunkban. Később úgy döntött, kint mégis jobb neki, újra helyet foglalt az ajtó közelében és elaludt.

Összepakoltunk, lezuhanyoztunk, kiürítettük a hűtőt és mire teljesen elkészültünk, már szólt is a csengő: Ivo apja volt. Ivo üzeni, hogy mivel kocsival nem tud bejönni a ház elé, menjük ki a sétálóutca végére. Ivo apja segített levinni a csomagokat a sok lépcsőn és onnan könnyen gurítottuk őket tovább. Nem tudtuk pontosan, honnan indul a buszunk a reptérre, és Ivo sem tudta, ezért úgy döntött, kivisz minket egészen a reptérre. Ennek azért is örültünk, mert közben jókat mesélt.

Megtudtuk, hogy a háború alatt a szerbek nagy tengerjáró hajókról lőtték a házat, ahol mi laktunk. Ivo egész családja ott bújt meg napokig, mert ez a kőház ellenállt a nagy ágyúlövéseknek is. Három napig nem volt ivóvizük. A várost az ostrom után rettenetes állapotban találták. Ivo azt mondja, jó, hogy a szerb turisták nem merészkednek még Dubrovnikba, mert nem látják őket szívesen. Ami történt, sem megbocsátva, sem feldolgozva nincsen még – mondta Ivo. Valószínűleg nem lesz egyhamar háború, mert a jugoszláv államnak már nincs pénze.

A reptéren volt még időnk megenni egy meggyes rétest és nézelődni, ahogy gyors egymásutánban szállnak le a repülők. A miénk is megérkezett és a kapunál láttuk, hogy a várakozók ismerősek. Itt volt a kisfiú, ismét az apja nyakában. George Clooney hasonmása és a barátnője kicsit jobban csüngtek egymáson, mint idefelé. Mindenki szép barna volt, bennünket is beleértve.

A Ferihegyről egy rendkívül kedves taxis szállított a belvárosi szállodánkig. Kiderült, hogy ő már évek óta lakókocsival járja Horvátország minden zugát. Van, amikor két hónapig is ott tartózkodik baráti társaságával. Nincsenek véletlenek.

Éjfél is elmúlt, mire ágyba kerültünk -- egy új szép nappal a hátunk mögött.

VégeHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Dubrovniki útinapló(7)

Molnár Miriam

Reggel későn ébredünk és lekéssük a hajót, amely ez egyik messzebb fekvő szigetre vitt volna…

2005.10.11.   


Dubrovniki útinapló(6)

Molnár Miriam

Már reggel kilenckor fülledt meleg van. De a szél erősebben fúj, mint eddig bármikor, és a tengeren is nagyobbak a hullámok.

2005.9.29.   


Dubrovniki útinapló(5/2)

Molnár Miriam

Az útinapló következő része, melyben a napló írója nem tud elaludni.

2005.9.22.   


Dubrovniki útinapló(5/1)

Molnár Miriam

Hajnali öt körül megint fürdött valaki a tengerben, de most szerencsére nem az ablakunk alatt, hanem a szemközti parton, így sikerült fél nyolcig aludnom.

2005.9.20.   


Dubrovniki útinapló(4/2)

Molnár Miriam

Elsétálunk a kikötőbe, nézzük a halászokat, ezután pedig az óváros felé indulunk.

2005.9.12.   


Dubrovniki útinapló(4/1)

Molnár Miriam

Hajnali ötkor arra ébredek, hogy jóízűen nevetnek odakint. Ettől eltekintve csak a tenger zajait hallom. Kinézek a balkonról.

2005.9.12.   

A rovat további cikkei

Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.