Itáliai anziksz (5)


Jády Mónika  2011.12.16. 6:12

Perugia, Assisi, Gubbio...

A Toszkánával szomszédos Umbria Itália egyik legkisebb tartománya. A reneszánsz és a barokk szinte alig hagyott errefelé nyomot, sok város őrizte meg középkori arculatát.

A régió székhelye az etruszkok alapította Perugia. A szívében található látnivalók az 1345-1490 között épült San Lorenzo katedrális, a főtéren található Fontana Maggiore, Olaszország egyik legszebb középkori kútja (Nicola és Giovanni Pisano domborművei díszítik), a Palazzo dei Priori, amely egykor a város vezetőinek adott otthont, jelenleg pedig az Umbriai Nemzeti Galéria (Galeria Nazionale dell’Umbria) gazdag gyűjteményét – 13-19. századi umbriai és toszkánai művészek alkotásait – őrzi. E palota egyik később épült szárnyában kapott helyet a ritka faburkolattal borított kereskedők céhének terme, a Nobile Collegio della Mercanzia, valamint a pénzváltóké, a freskókkal gazdagon díszített Collegio del Cambio.

Perugia közelében, a Monte Subasio nyugati oldalán fekszik Assisi, Olaszország egyik legfontosabb zarándokhelye, Assisi Szent Ferenc és Szent Klára szülővárosa. A várost a rómaiak alapították. E kort idézik a városfalak, a Piazza del Comune fórum vagy piactér, egy színház, egy amfiteátrum, valamint a Santa Maria sopra Minerva részeként Minerva egykori templomának homlokzata és előtere – az eredeti templomot a 16. században átépítették, és Szűz Máriának szentelték. Beltere aztán a 17. században barokk stílusjegyeket kapott. A zarándokok számára a város legfontosabb látnivalója a Basilika San Francesco, Szent Ferenc sírjával. A székesegyházat neves reneszánsz festmények – köztük Giotto di Bondone művei – díszítik.

Umbria egyik legrégibb városa a szintén hegyoldalban fekvő Gubbio. (Részben itt játszódik Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye.) A kor építészei jól tudtak igazodni a földrajzi adottságokhoz – ami itt mutatkozik meg igazán: a Palazzo dei Consoli extrém meredek domboldalban épült, a legmerészebb középkori városépítészeti vállalkozások közé sorolják. Dómjához – melynek belső terét ugyancsak a földrajzi adottságokhoz igazították – meredek utcákon át lehet feljutni.

A város virágzása a középkorra esett. Ezeket az időket idézi a Festa dei Ceri, mely eredetileg valószínűleg egy pogány ünnepnap volt, és később kapott vallási színezetet. Írásos emlékek bizonyítják, hogy 1160 óta minden május 15-én ünnepséget rendeznek a város egykori püspökének, későbbi védőszentjének, Szent Ubaldo tiszteletére. Három, különféle színű egyenruhába öltözött csapat három szent – Szent Ubaldo, Szent György és Szent Antal – szobrát cipeli fel a Monte Ingino tetején álló Szent Ubaldo bazilikához, többméteres, súlyos faoszlopon.

A másik középkori örökség a május végén megrendezett Palio dei Balestrieri, melyen Gubbio és Sansepolcro íjászai vonulnak fel korabeli öltözetben, és mérik össze tudásukat a Piazza Grandén. Az kapja a paliót, aki beletalál a 36 méter távolságra lévő céltábla közepébe. (A palio eredeti jelentése festett vagy hímzett bársony illetve selyemkendő, amelyet a középkorban a lovagi torna győztese kapott.)

Umbria nagy részét egykor az etruszkok, majd a rómaiak lakták. E két kultúra hatása a mai napig kimutatható a régió konyhájában. Sok régi étel alapját a hüvelyesek és a gabonafélék képezik – mint például a ceci e farro (csicseriborsóból és tönkebúzából készült rusztikális leves). Ha már a hüvelyeseknél tartunk: lencséből a castellucciói a leghíresebb. A karácsonykor fogyasztott maccheroni con le noci (makaróni dióból, mézből, kenyérmorzsából, sóból készült mártással) etruszk recept. Nagy hagyománya van a disznóhúsnak és az abból készült szalámiknak, kolbászoknak, egyéb specialitásoknak. Bár a régió tengerrel nem érintkezik, nem hiányoznak a halas fogások. A Trasimeno tó elegendő alapanyagot nyújt. Ami még tipikus: a szarvasgomba. (Tartufo nero és bianco – azaz fekete és fehér – is terem a tartományban.) A csemegeboltok polcain szarvasgombával ízesített kenők és más termékek sorakoznak, valamint az étlapokon is visszaköszön a tartufo. Mi házi metéltet választottunk szarvasgombás mártással, hogy valami igazán tipikusat kóstoljunk. Nagyon híres a perugiai csokoládé (azt mondják, Umbria székhelyén készül a legjobb bonbon egész Olaszországban), a város cukrászdáiban különféle csokitorta-költemények csábítanak „édes bűnözésre”.

Remélem, a következő években újra eljutok Olaszországba. Aki már járt arrafelé, tudja, miért vágyom vissza...

A szerző felvételeiHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Itáliai anziksz (4)

Jády Mónika

Sienától mintegy 35 km-re fekszik Abbazia di San Galgano, a ciszterci rend egykori székhelye.

2011.11.28.   


Itáliai anziksz (3)

Jády Mónika

Siena, a gótikus város...

2011.11.7.    3


Itáliai anziksz (2)

Jády Mónika

A Tornyok Városa - San Gimignano.

2011.10.4.    9


Itáliai anziksz (1)

Jády Mónika

Toszkána és Umbria gyöngyszemei

2011.9.23.   

A rovat további cikkei

Lustálkodjuk magunkat egészségesre!

Ismerjük a mondást: a lustaság fél egészség! De mi az igazság mögötte? Utánajártunk!

2019.2.19.    5


Kapcsolódj ki Hévízen!

PR-cikk

Az egész kisvárosnak van egyfajta bája, amit a gyógytó csak még inkább erősít.

2019.1.22.    2


Hét nyugis sziget az Adrián

Miután eldöntöttük, milyen számunkra az igazi álomnyaralás, nézzünk körül a csodás adriai lehetőségek között!

2018.3.4.   


Nógrád megye hét csodája

PR-cikk

Bemutatjuk a megye kihagyhatatlan látnivalóit, amiért érdemes idelátogatni.

2018.2.17.    8


Hévíz, ahol a stressz gyógyvízben oldódik

A feltöltődéshez Hévízen a világ legnagyobb termáltavánál mindent megtalál. Relaxáljon a hévízi gyógyvízben, tavirózsák között, az őszi hónapokban is!

2017.10.14.    4


Egy szelet Itália

Tompa Orsolya

„Az olyan helyekre vezető utakat, ahová érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni.” (Helen Keller)

2017.8.14.    6


9 érdekesség, amit nem tudtál Hévízről

PR-cikk

Azt hiszed, hogy ismered a Hévízi tavat, mert sokszor hallottad már, hogy Európa legnagyobb gyógytava, hogy télen-nyáron úszkálhatsz benne tavirózsák között és közismert, hogy csodákat tesz a fájó derékkal?

2017.7.17.    42


Tippek a törökországi nyaraláshoz

PR-cikk

Úticélok azok figyelmébe, akik mozgalmas törökországi kirándulásra vágynak.

2016.6.29.