Itáliai anziksz (5)


Jády Mónika  2011.12.16. 6:12

Perugia, Assisi, Gubbio...

A Toszkánával szomszédos Umbria Itália egyik legkisebb tartománya. A reneszánsz és a barokk szinte alig hagyott errefelé nyomot, sok város őrizte meg középkori arculatát.

A régió székhelye az etruszkok alapította Perugia. A szívében található látnivalók az 1345-1490 között épült San Lorenzo katedrális, a főtéren található Fontana Maggiore, Olaszország egyik legszebb középkori kútja (Nicola és Giovanni Pisano domborművei díszítik), a Palazzo dei Priori, amely egykor a város vezetőinek adott otthont, jelenleg pedig az Umbriai Nemzeti Galéria (Galeria Nazionale dell’Umbria) gazdag gyűjteményét – 13-19. századi umbriai és toszkánai művészek alkotásait – őrzi. E palota egyik később épült szárnyában kapott helyet a ritka faburkolattal borított kereskedők céhének terme, a Nobile Collegio della Mercanzia, valamint a pénzváltóké, a freskókkal gazdagon díszített Collegio del Cambio.

Perugia közelében, a Monte Subasio nyugati oldalán fekszik Assisi, Olaszország egyik legfontosabb zarándokhelye, Assisi Szent Ferenc és Szent Klára szülővárosa. A várost a rómaiak alapították. E kort idézik a városfalak, a Piazza del Comune fórum vagy piactér, egy színház, egy amfiteátrum, valamint a Santa Maria sopra Minerva részeként Minerva egykori templomának homlokzata és előtere – az eredeti templomot a 16. században átépítették, és Szűz Máriának szentelték. Beltere aztán a 17. században barokk stílusjegyeket kapott. A zarándokok számára a város legfontosabb látnivalója a Basilika San Francesco, Szent Ferenc sírjával. A székesegyházat neves reneszánsz festmények – köztük Giotto di Bondone művei – díszítik.

Umbria egyik legrégibb városa a szintén hegyoldalban fekvő Gubbio. (Részben itt játszódik Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye.) A kor építészei jól tudtak igazodni a földrajzi adottságokhoz – ami itt mutatkozik meg igazán: a Palazzo dei Consoli extrém meredek domboldalban épült, a legmerészebb középkori városépítészeti vállalkozások közé sorolják. Dómjához – melynek belső terét ugyancsak a földrajzi adottságokhoz igazították – meredek utcákon át lehet feljutni.

A város virágzása a középkorra esett. Ezeket az időket idézi a Festa dei Ceri, mely eredetileg valószínűleg egy pogány ünnepnap volt, és később kapott vallási színezetet. Írásos emlékek bizonyítják, hogy 1160 óta minden május 15-én ünnepséget rendeznek a város egykori püspökének, későbbi védőszentjének, Szent Ubaldo tiszteletére. Három, különféle színű egyenruhába öltözött csapat három szent – Szent Ubaldo, Szent György és Szent Antal – szobrát cipeli fel a Monte Ingino tetején álló Szent Ubaldo bazilikához, többméteres, súlyos faoszlopon.

A másik középkori örökség a május végén megrendezett Palio dei Balestrieri, melyen Gubbio és Sansepolcro íjászai vonulnak fel korabeli öltözetben, és mérik össze tudásukat a Piazza Grandén. Az kapja a paliót, aki beletalál a 36 méter távolságra lévő céltábla közepébe. (A palio eredeti jelentése festett vagy hímzett bársony illetve selyemkendő, amelyet a középkorban a lovagi torna győztese kapott.)

Umbria nagy részét egykor az etruszkok, majd a rómaiak lakták. E két kultúra hatása a mai napig kimutatható a régió konyhájában. Sok régi étel alapját a hüvelyesek és a gabonafélék képezik – mint például a ceci e farro (csicseriborsóból és tönkebúzából készült rusztikális leves). Ha már a hüvelyeseknél tartunk: lencséből a castellucciói a leghíresebb. A karácsonykor fogyasztott maccheroni con le noci (makaróni dióból, mézből, kenyérmorzsából, sóból készült mártással) etruszk recept. Nagy hagyománya van a disznóhúsnak és az abból készült szalámiknak, kolbászoknak, egyéb specialitásoknak. Bár a régió tengerrel nem érintkezik, nem hiányoznak a halas fogások. A Trasimeno tó elegendő alapanyagot nyújt. Ami még tipikus: a szarvasgomba. (Tartufo nero és bianco – azaz fekete és fehér – is terem a tartományban.) A csemegeboltok polcain szarvasgombával ízesített kenők és más termékek sorakoznak, valamint az étlapokon is visszaköszön a tartufo. Mi házi metéltet választottunk szarvasgombás mártással, hogy valami igazán tipikusat kóstoljunk. Nagyon híres a perugiai csokoládé (azt mondják, Umbria székhelyén készül a legjobb bonbon egész Olaszországban), a város cukrászdáiban különféle csokitorta-költemények csábítanak „édes bűnözésre”.

Remélem, a következő években újra eljutok Olaszországba. Aki már járt arrafelé, tudja, miért vágyom vissza...

A szerző felvételeiHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Itáliai anziksz (4)

Jády Mónika

Sienától mintegy 35 km-re fekszik Abbazia di San Galgano, a ciszterci rend egykori székhelye.

2011.11.28.   


Itáliai anziksz (3)

Jády Mónika

Siena, a gótikus város...

2011.11.7.    3


Itáliai anziksz (2)

Jády Mónika

A Tornyok Városa - San Gimignano.

2011.10.4.    9


Itáliai anziksz (1)

Jády Mónika

Toszkána és Umbria gyöngyszemei

2011.9.23.   

A rovat további cikkei

Készülhetünk a nyárra

Trópusi úti célok a tökéletes nyárhoz 2024-ben!

2024.3.11.   


Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.