Itáliai anziksz (5)


Jády Mónika  2011.12.16. 6:12

Perugia, Assisi, Gubbio...

A Toszkánával szomszédos Umbria Itália egyik legkisebb tartománya. A reneszánsz és a barokk szinte alig hagyott errefelé nyomot, sok város őrizte meg középkori arculatát.

A régió székhelye az etruszkok alapította Perugia. A szívében található látnivalók az 1345-1490 között épült San Lorenzo katedrális, a főtéren található Fontana Maggiore, Olaszország egyik legszebb középkori kútja (Nicola és Giovanni Pisano domborművei díszítik), a Palazzo dei Priori, amely egykor a város vezetőinek adott otthont, jelenleg pedig az Umbriai Nemzeti Galéria (Galeria Nazionale dell’Umbria) gazdag gyűjteményét – 13-19. századi umbriai és toszkánai művészek alkotásait – őrzi. E palota egyik később épült szárnyában kapott helyet a ritka faburkolattal borított kereskedők céhének terme, a Nobile Collegio della Mercanzia, valamint a pénzváltóké, a freskókkal gazdagon díszített Collegio del Cambio.

Perugia közelében, a Monte Subasio nyugati oldalán fekszik Assisi, Olaszország egyik legfontosabb zarándokhelye, Assisi Szent Ferenc és Szent Klára szülővárosa. A várost a rómaiak alapították. E kort idézik a városfalak, a Piazza del Comune fórum vagy piactér, egy színház, egy amfiteátrum, valamint a Santa Maria sopra Minerva részeként Minerva egykori templomának homlokzata és előtere – az eredeti templomot a 16. században átépítették, és Szűz Máriának szentelték. Beltere aztán a 17. században barokk stílusjegyeket kapott. A zarándokok számára a város legfontosabb látnivalója a Basilika San Francesco, Szent Ferenc sírjával. A székesegyházat neves reneszánsz festmények – köztük Giotto di Bondone művei – díszítik.

Umbria egyik legrégibb városa a szintén hegyoldalban fekvő Gubbio. (Részben itt játszódik Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye.) A kor építészei jól tudtak igazodni a földrajzi adottságokhoz – ami itt mutatkozik meg igazán: a Palazzo dei Consoli extrém meredek domboldalban épült, a legmerészebb középkori városépítészeti vállalkozások közé sorolják. Dómjához – melynek belső terét ugyancsak a földrajzi adottságokhoz igazították – meredek utcákon át lehet feljutni.

A város virágzása a középkorra esett. Ezeket az időket idézi a Festa dei Ceri, mely eredetileg valószínűleg egy pogány ünnepnap volt, és később kapott vallási színezetet. Írásos emlékek bizonyítják, hogy 1160 óta minden május 15-én ünnepséget rendeznek a város egykori püspökének, későbbi védőszentjének, Szent Ubaldo tiszteletére. Három, különféle színű egyenruhába öltözött csapat három szent – Szent Ubaldo, Szent György és Szent Antal – szobrát cipeli fel a Monte Ingino tetején álló Szent Ubaldo bazilikához, többméteres, súlyos faoszlopon.

A másik középkori örökség a május végén megrendezett Palio dei Balestrieri, melyen Gubbio és Sansepolcro íjászai vonulnak fel korabeli öltözetben, és mérik össze tudásukat a Piazza Grandén. Az kapja a paliót, aki beletalál a 36 méter távolságra lévő céltábla közepébe. (A palio eredeti jelentése festett vagy hímzett bársony illetve selyemkendő, amelyet a középkorban a lovagi torna győztese kapott.)

Umbria nagy részét egykor az etruszkok, majd a rómaiak lakták. E két kultúra hatása a mai napig kimutatható a régió konyhájában. Sok régi étel alapját a hüvelyesek és a gabonafélék képezik – mint például a ceci e farro (csicseriborsóból és tönkebúzából készült rusztikális leves). Ha már a hüvelyeseknél tartunk: lencséből a castellucciói a leghíresebb. A karácsonykor fogyasztott maccheroni con le noci (makaróni dióból, mézből, kenyérmorzsából, sóból készült mártással) etruszk recept. Nagy hagyománya van a disznóhúsnak és az abból készült szalámiknak, kolbászoknak, egyéb specialitásoknak. Bár a régió tengerrel nem érintkezik, nem hiányoznak a halas fogások. A Trasimeno tó elegendő alapanyagot nyújt. Ami még tipikus: a szarvasgomba. (Tartufo nero és bianco – azaz fekete és fehér – is terem a tartományban.) A csemegeboltok polcain szarvasgombával ízesített kenők és más termékek sorakoznak, valamint az étlapokon is visszaköszön a tartufo. Mi házi metéltet választottunk szarvasgombás mártással, hogy valami igazán tipikusat kóstoljunk. Nagyon híres a perugiai csokoládé (azt mondják, Umbria székhelyén készül a legjobb bonbon egész Olaszországban), a város cukrászdáiban különféle csokitorta-költemények csábítanak „édes bűnözésre”.

Remélem, a következő években újra eljutok Olaszországba. Aki már járt arrafelé, tudja, miért vágyom vissza...

A szerző felvételeiHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Itáliai anziksz (4)

Jády Mónika

Sienától mintegy 35 km-re fekszik Abbazia di San Galgano, a ciszterci rend egykori székhelye.

2011.11.28.   


Itáliai anziksz (3)

Jády Mónika

Siena, a gótikus város...

2011.11.7.    3


Itáliai anziksz (2)

Jády Mónika

A Tornyok Városa - San Gimignano.

2011.10.4.    9


Itáliai anziksz (1)

Jády Mónika

Toszkána és Umbria gyöngyszemei

2011.9.23.   

A rovat további cikkei

Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 2.

Kabók Zita

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Anglia)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 1.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Svájc, Ausztria, Szlovákia)

2020.3.29.   


Ismerd meg Budapest elit szálláshelyeit!

Vajon hol találjuk meg az elit hoteleket Magyarország fővárosában?

2020.2.9.   


Romantikus randikuckó

Gyakori jelenségnek tekinthető a párok körében, hogy kicsit befásulnak a mindennapokba.

2020.1.4.