Nyaraltunk


Vég Erzsébet  2008.9.6. 14:11

Augusztus első hetében nagyon szép helyen töltöttük a nyarat.

Közös, családi életünkben először, ráadásul egy egész hetet négyesben. Mondhatom, hogy az a hét nap maga volt a csoda! A hétköznapok mókuskerekében az ember észre sem veszi, hogy felőrlődik és már nincs energiája semmire, csak végzi a napi rutindolgokat fásultan, kedvetlenül. Ezért jó egy nyaralás. Elcsépelt, de igaz, mennyit segíthet csak maga az a tény, hogy kiszakadunk a megszokott környezetünkből. Főleg, ha olyan csodás környékre ér az ember, mint Bánk. Ez egy tündéri, kis falucska a Cserhát és a Börzsöny lábánál. Megközelíthető: Budapest felől a 2-es számú főútvonalon, valamint az M2-esen.

Az állandó lakosok száma 700 fő, de a nyári időszakban mintegy 2500 ember él itt, s a hétvégeken néha 4000-5000 látogató is megfordul a településen. Hogy miért? A falu fő vonzereje a festői környezetű, erdőségekkel határolt Bánki-tó, ami egész nap gyönyörű, de kora hajnalban és késő délután a legszebb – ezt tanúsíthatom. Másnaponként körbekocogtam a vizet, majd a tóban nyújtóztattam megfáradt izmaimat a horgászok nem túl nagy örömére. Mert a tó egy részén strandolni (jól felszerelt strandja van játszótérrel, vízi biciklizési lehetőséggel, focipályával, étkezési lehetőségekkel), más részén pedig pecázni lehet. Reggel fél hét körül kevesen fürdenek, talán, mert a felszálló pára nagyon sejtelmessé teszi a tavat. (Néha már attól tartottam, hogy találkozom egy Nessy-hez hasonló szörnnyel is). Vele hál’ Istennek nem, egy vízi siklóval és jó pár vadkacsával, békával viszont egészen közelről sikerült megismerkednem. Esetünkben a nappal természetesen a gyerek körül forgott, bár a nagyon kicsiknek a hirtelen mélyülő víz és a huszonegynéhány fokos vízhőmérséklet nem a legideálisabb, szülői kísérettel és kellő odafigyeléssel azonban számukra is élménnyé tehető a pancsolás.

Szinte idekívánkozik a tó mellé az a vízi színpad, ahol egész nyáron változatos programok várják az érdeklődőket úgy, mint például a majális (babgulyás főzéssel), a jazzfesztivál, a nemzetiségi találkozó és a folklórfesztivál, valamint a Szent István napi ünnepség (színházi előadással és tűzijátékkal). Ahogy azt a polgármestertől, Ivanics Andrástól megtudtam, a falu élete a tóról szól és ez így is van rendjén. Sokan hálásak vagyunk azért a pihenési lehetőségért, amit Bánk nyújthat nekünk. A vízen kívül azonban nem szabad megfeledkeznünk a Szlovák Tájházról (amelynek bejáratánál áll a bánki menyecske szobra), és az evangélikus műemlék templomról, ami szintén a falu nevezetességei közé tartozik.

Természetesen úgy terveztük, hogy nem csak a strandolásról fog szólni a hetünk, hiszen 20-25 kilométeres körzetben számtalan látnivaló csalogatja a túrázókat. Például Nógrád vára, a drégelyi vár vagy a Börzsöny patakokkal szabdalt erdői, magasba törő sziklacsúcsai. Jó ürügy lesz jövő nyáron a visszatéréshez… Kiváló, egész napos program viszont a Kismaros-Királyrét kisvasút meglátogatása és az azon való utazás. Fiús anyukáknak nem kell magyaráznom a varázsát… A várakozást a vasútállomáshoz közeli igen jól felszerelt játszótér enyhítette, csakúgy, mint a másik végállomáshoz közel felállított gyermekpark. A nap végén fáradtan értünk vissza szálláshelyünkre.

A családias, csendes ház igazán kellemes pihenőhely volt számunkra. Összebarátkoztunk nem csak a többi vendéggel, de a tulajdonosokkal (Erneszt Kati néni és Erneszt Ildikó) is. Olyannyira, hogy a párom szabadon járt-kelt a konyhában, ha Kati néni is ott volt, illetve néha segédkezett is az előkészületekben.

Négyágyas, fürdőszobás szobában laktunk, és reggelente meghitten kávéztunk a teraszon. A szobában szerencsére nem volt tévé, kifejezetten jól esett a csend és a butító doboz nélküli élet. Igaz, azért a kedvenc sorozatomat éjszakánként megnéztem a társalgóban. Reggelit a panzióban kaptunk, majd irány a víz és csak valamikor két óra körül kerültünk elő. Ebéd után kollektíven lepihentünk, aztán az éppen aktuális hangulatunktól függően folytattuk a napot vagy a fedett grillsütőnél, a hintáknál, vagy a homokozónál illetve a lengőtekénél. Olyan is előfordult, hogy a három és fél éves fiam intenzíven próbálta ellesni az asztaliteniszezés fortélyait a nagyobb gyerekektől. A gyönyörű és nagy kertben kicsi és nagy egyaránt talál magának elfoglaltságot. Nagy előnye a panziónak, hogy zárt parkolója van, illetve, hogy a kerítés miatt az aprónép sem tud kedvére kirohangálni az útra az autók közé. Mivel a tó vize kissé hideg, jól jött volna egy kismedence vagy pancsoló, de Ildikótól azt tudtam meg, hogy nem igazán volt rá eddig igény. Mint ahogy a csúszdára sem és általában a társas játékokra sem, bár ez utóbbiból bőven lehet itt válogatni.

Az ember gyarló és kényelmes: ezt az egész házat szívesen látnám közvetlenül a vízparton… Kívülállóként úgy tűnt, volna ráció egy melegkonyha üzemeltetésében is, de azt készségesen elismerem, hogy azt már végképp nem bírná egy ember. A faluban amúgy is több és jobbnál jobb étkezési lehetőség kínálkozik, többek között menü formájában is, elfogadható árért. A már említett bűbájos, vendégszerető, csacsogós Kati néni egyébként saját bevallása szerint nem kifejezett vendéglátós, szerintem viszont sokkal több annál. Mindenben segített (például magasító a kisebb gyerek alá, mert nem érte el az asztalt, lázmérő, gyermekpesztrálás, igény szerinti reggeli, napközbeni étkezésekhez edények), szóba elegyedett velünk, ha kedvünk volt beszélgetni és a háttérben maradt, ha nem. Finom reggeliket kreált és emlékezetes anekdotákat mesélt. A vendéglátós szerepet amúgy a lánya, Ildikó, „szerezte be”, ezt azért tudom, mert bátorkodtam kérdezősködni a panzió és az üzemeltetők múltjáról.

A ház egyébként annyi más társához hasonlóan július-augusztusban él leginkább, tavasszal (a szezon nagyjából a húsvéttal indul), ősszel általában csoportokat fogad, utána pedig többnyire a hétvégi programokra veszik igénybe családok vagy baráti társaságok. Szilveszterre évek óta ugyanaz a társaság megy, mi eleve esélytelenek vagyunk, de farsang környékén elvileg még beférünk, és ha éppen fagyott a tó jege, talán még a korcsolyázást is kipróbálhatjuk. Elképzeltem, amint kimerülten rogyok le az ebédlőben, és forralt bort kortyolgatok…

Nehéz szívvel jöttem haza. Egy hétre sikerült elfelejtenem bút, bajt, ház felújítást, költözést, munkahely-keresést, és minden egyebet.

Köszönet a felejthetetlen napokért!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Készülhetünk a nyárra

Trópusi úti célok a tökéletes nyárhoz 2024-ben!

2024.3.11.   


Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.