Naplemente – a könyv


Puha Andrea  2007.11.24. 14:56

Megjelent munkatársunk, Francis W. Scott, első könyve.

Egy narancssárga árnyalatokkal játszó, keményborítós könyvet forgatok a kezemben. Már a színe is figyelemfelkeltő. A gyönyörű naplemente képe kalandra hív, s rábukkanok az író fotójára is. Elidőzöm rajta. Arra lyukadok ki, hogy veszettül Francis W. Scott-os. Ahogy az állát fogja, s gondolkozik. Mosolya ravaszkás, majdnem kárörvendő. Amolyan ,,Ahaaaaa! Megvan az elkövető, már csak kelepcébe kell csalni!” féle mosoly. Külön hálás vagyok a szemüvegéért: talán ha a szemébe néznék, meglátnám, ahogy kattognak a fejében a kerekek.

Ugyanakkor élénk vibrálás és nyugalom sugárzik az egész borítóról. Úgy érzem, máris ismerem, eközben az is felsejlik bennem, hogy sohasem igazodok majd ki rajta…

Ahhoz képest, hogy ez Francis W. Scott első könyve, fantasztikusan van megkomponálva. Pedig az író fiatal, viszont máris rengeteg sikert, díjat, publikációt tudhat magáénak. Saját írói kört alapított, a krimi és a thriller műfaján belül, aminek a neve Fekete Toll, ezen kívül tagja a Napvilág Íróklubbnak és a Tinta-Klubnak, valamint az íráson kívül a zenében is új babérokra tör, hiszen ő a Csak Van zenekar énekese is.

Talán az erő, amivel ő tör egyre előbbre és előbbre, húz bele engem is a könyv lapjaiba, s valahogyan így kerülök én is a Chile egyik lakatlan helyére száguldó kocsiba, benne a görcsös ujjakkal kapaszkodó főhőssel, Frank Wilson detektívvel és lakájával, Andréval. Hová máshová is száguldanánk, mint egy bűntény színhelyére? Három harvardi régészhallgatót kell kihúzni a pácból, akik egy rég elsüllyedt hajó kincsei után kutatva szeretnének szert tenni hírnévre. Igen ám, de nem számítanak egy gyilkosságra. Márpedig valaki ölt. Egy lányt. Millió kérdés vetődik fel: ki volt, és miért? A lány talán tudott valamit? Esetleg megakadt rajta valamelyik fiú szeme? Nos, Frank Wilson kérdez, gondolkozik, és nem mindig felel.

Mindenki gyanús. A három diák. Jack, a kalóz, aki szintén a kincs után nyomoz, és nyers modora mellett szinte furcsának hat, hogy imádja a naplementét. Társa a szőrös, tagbaszakadt Bernie se valami bizalomgerjesztő. Befészkelődik az emberek közé a bizalmatlanság, a vádaskodás. Jack szerint Carrera is lehetne a gyilkos, és mi tagadás, nekünk sem túl szimpatikus a goromba öreg. Az ő házában él Ramón, aki szemmel láthatóan a szolgafiú szerepét tölti be, Carlos pedig bármit megtenne a feleségéért…

Indítéka mindegyiknek lehetne… De melyikük tette?

Frank Wilson meg csak gondolkozik. Tárgyak tűnnek el, tárgyak bukkannak fel, olyan dolgok derülnek ki, hogy mi csak ámulunk, ő meg csak dühöng, ha úgy érzi, nem veszik komolyan, és vitatkozik múlt századi stílusú komornyikjával, Andréval.

Igazi csemege ez a könyv, a legkülönbözőbb karakterek szórakoztatnak bennünket a lapokon. Egy könyvben találkozhatunk a kalózzal, a komornyikkal, a gazdag remetével, és az ártatlan (vagy nem ártatlan) harvardi diákokkal. Keveredik a misztikum, a józan ész, a krimi és a kalózkodó kincskeresők világa, sőt, még egy kis drámát is csempészett bele az író. Azon kapjuk magunkat, hogy izgulunk, de még a legdermesztőbb jelenetekben is bennünk bujkál a nevetés, mert a történetet az első laptól az utolsóig végigkíséri az író ironikus, ízléses humora. Ha pedig még magunk elé is képzeljük, feledhetetlen élményben lesz részünk.

Ajánlom mindenkinek, aki szeret olvasni, vagy aki másra vágyik a szokásosnál. Mert ez nem csak egy történet. Kevésbé kiszámítható, és váratlan fordulatokkal teli. Mikor pedig azt hinnénk, hogy mindennek vége, az ügy lezárult, s már csak a megszokott, nyugodt befejezés következik, akkor robban a bomba, és újra történik valami.

Ezt már csak Francis W. Scott kaján vigyora sejteti…

Kiadja: Franscott Press (szerzői magánkiadás)
Kiadás éve: 2007 (1. kiadás)
Oldalszám: 176
Ára: 199 Sk / 1499 Ft
Megrendelhető: franciswscott@gmail.com
Szerző honlapja: www.franciswscott.euHozzászólások

B. Ákos, 16. 02. 2008 13:53:55
Andrea, ne haragudj, de ez volt az első könyv, amit életedben olvastál?
    
Francis W. Scott, 17. 02. 2008 13:45:30 Re:
Miért, Ákos? Neked ennyire nem tetszett? :(
Andi, 17. 02. 2008 15:45:43
De Ákos, sok könyvet olvastam!:) Viszont, követtem ahogy születik, bontakozik a mű, és csodálatos volt...ugyhogy olvasd át szépen..a következőt is! :))) és lásd meg benne azt, amit én...:) U.I: És kérlek..hivj bárhogy, csak ne Andreázz:D:) köcce:)
@


Kapcsolódó cikkek

Olvasóink figyelmébe!

Sebők Zsófia

2007. december 1-jén jelenik meg Francis W. Scott várva-várt első könyve, a Naplemente.

2007.11.13.   

A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6