Középpontban a közösség


Zana Anita  2024.3.4. 9:19

Beszélgetés Musitzné Pál Renátával, aki korábban látássérülten is önkéntes munkát végzett.

A kisgyerekes látássérült édesanya már tizenegy éve a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének a munkatársa, de korábban önkéntese is volt a szervezetnek. Renáta Csíkszeredán született, majd a látásromlása miatt Budapestre kerültek szüleivel, ahol a gyengénlátók iskolájába járt. Az érettségi után Kisújszállásra költözött az egész család, Szolnokon pedig elkezdte a főiskolát közgazdasági vonalon, de a látása közbeszólt, így azt már nem fejezte be.

Nincs szemüveged, nem közlekedsz fehérbottal. Látásod mégsem tökéletes. Mit lehet erről tudni?

Hároméves koromban diagnosztizálták nálam a látóideg-sorvadást, valamint egy izomgyengeséget. A betegségem genetikai eredetű. Tizenévesen egy időre kerekesszékbe is kerültem. Az állapotom stagnál, de minden évben járok kontrollra. Közelre jól látok, de távolra már nem.Hogyan kerültél Szolnokra?

Erdélyben születtem és látásproblémám miatt költöztünk Budapestre a szüleimmel, ahol a gyengénlátók iskolájába jártam. Budapesten érettségiztem. Nagymamám háza üresen maradt Kisújszálláson, mivel sajnos elhunyt, ezért odaköltöztünk. Szolnokon pedig elkezdtem a főiskolát.

Milyen szakra jártál?

Közgazdaságtant tanultam, egészen pontosan nemzetközi gazdálkodást. De nem fejeztem be, mert a tanulásban hátráltatott a látássérülésem. Ezt akkor nagyon szégyelltem. Nem nagyon mertem segítséget kérni a főiskolán. A tanulmányi átlagom leromlott, és önköltséges formában tudtam volna folytatni a tanulást. Viszont a szüleimnek nem szerettem volna ekkora anyagi terhet a vállára tenni, ezért otthagytam a főiskolát.

Az Egyesülettel hogyan kerültél kapcsolatba?

Budapesten is tagja voltam az MVGYOSZ-nek (Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége – a szerk.), és ahogy Kisújszállásra költöztünk, átjelentkeztem ide, a megyei egyesületbe. 2007 óta vagyok az egyesület önkéntese, 2013-tól pedig már munkatársa.

Kisfiad születéséig az Egyesület irodavezetője voltál. Mit tartasz a legfontosabb feladatodnak?

Ezt a munkát is szerettem, munkatársaimmal mindent megtettünk, hogy gördülékenyen haladjon az irodában a munka. Úgy gondolom, hogy fontosak a kisebb-nagyobb programok, az egyesületi tagokkal a személyes kapcsolat kialakítása és megtartása. Sajnos a kovidjárvány idején sok online rendezvényünk volt, ami a személyes kapcsolatok rovására ment. Egyesületünk ereje a közösségünkben rejlik. Kisfiam szeptemberben megy bölcsődébe, és utána vissza szeretnék térni az irodába. De már most, januárban elkezdtem újra dolgozni itthonról. Jelenleg-egyebek mellett-az Egyesület honlapját szerkesztem, és heti egyszer járok be az irodába. Úgy érzem, hogy most a munka az a tevékenység, ami kikapcsol. A férjem mindenben segít és támogat, így az egyesületi munkámat is meg tudom csinálni.

Látássérült édesanyaként milyen kihívásokkal kell megküzdened?

Tudatosan készültem az anyaságra. Az Egyesületünk által fenntartott Elemi Rehabilitációs Központtól kértem segítséget még a kisfiam születése előtt, a csecsemőgondozást gyakoroltam. Később a babakocsival való közlekedésben volt elakadásom. Nem tudtam, miként szálljak fel a buszra a babakocsival, nem láttam jól, nem érzékeltem megfelelően a lépcsőt, de erre is megtanultam egy jó technikát a gyógypedagógus segítségével.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Lassan minden a helyére kerül

Zana Anita

Beszélgetés Horenka Erika látássérült írónővel.

2024.2.25.  1   


„A világ változik, a vers örök”

Zana Anita

Riportalanyunk, Zajcsek Norbert, a látássérültekből álló amatőr színtársulat, a Varázsszínpad, tagja volt hét éven át. Az Egyesület rendezvényein általában szavalni szokott.

2024.2.8.   


„A helyemen vagyok”

Zana Anita

Interjú Kovácsné Mendler Annamáriával, aki klienskoordinátorként dolgozik, s mindezt fehérbottal teszi.

2024.2.2.   


Én ilyen vagyok

Póda Erzsébet

Az tegnap.ma irodalmi díj egyikét az idén Nagy Erika, a Szlovákiai Magyar Írók Társaság titkára kapta. Ez alkalommal készítettünk vele egy villáminterjút.

2023.12.6.   


Soha nem szabad feladni!

Póda Erzsébet

Villáminterjú a világhírű magyar vadásszal, vadászíróval, természetvédővel, Hídvégi Bélával, aki több rangos díjat elnyert már tevékenysége elismeréseként.

2023.9.28.   


Katona vagyok!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a francia idegenlégióban szolgált Maquet Ludovic-kal, akinek nemsokára megjelenik a légiós éveiről szóló könyve.

2023.7.27.  9   


Sosem unatkozom

Zana Anita

Beszélgetés Vígh Erikával, Vígh Éva lányával, aki a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének egyik meghatározó alakja volt.

2023.3.5.   


Krónikus bőrbetegség és a stressz

Vona Ildikó

Beszélgetés dr. Szalai Zsuzsanna gyermekbőrgyógyásszal a különböző bőrbetegségek gyógyításáról.

2023.2.21.   


Az önkéntességtől az elnöki székig

Zana Anita

Villáminterjú a Pro Caritate díjas Pestiné Pető Máriával.

2023.1.31.   


Az iskolán túl

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a tardoskeddi Benkő Timea pedagógus-íróval.

2022.10.19.   


Kapcsolatok hálójában

Zana Anita

Beszélgetés a Szolnokon élő Baranyi Miks Máriával, aki látássérültként dolgozik a könyvtáros szakmában.

2022.10.2.   


Kezemben az ecset

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a lakszakállasi Benyó Orsolyával, aki egy nap gondolt egy merészet, és ecsetet vett a kezébe.

2022.9.5.