Öt tipp a napindításra


Póda Erzsébet  2021.8.19. 0:42

Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben induljon a napunk.


Az előző egy év teljesen szétzilálta a jól megszokott életünket. Mindent felborított, amit csak lehetett: a párkereséstől a gyereknevelésig, a munkán át a megélhetésig, egészen a mindennapi szokásainkig. Mindent. Ilyenkor ajánlatos kapaszkodókat találni, hogy a lehetőségekhez képest normálisak tudjunk maradni. Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben menjen a stabilitásunk megőrzése.


Alvás

Az első dolog, amit tehetünk, hogy rendesen kialusszuk magunkat. Ezért már az előző este tennünk kell. Az ágyunkat mindig frissen vessük meg. Ha lusták vagyunk, legalább rázzuk fel a párnát és a paplant, mielőtt ágyba bújunk. Amennyiben rossz alvók vagyunk, igyunk meg este egy csésze citromfű vagy levendulateát, vagy vegyünk be valamilyen gyógynövényes kapszulát.

Jegyzetelés

A reggel „beindulása” meghatározhatja a napunk hátralévő részét. A rossz ébredés végigkísérhet a munkahelyünkön is. Vannak reggelek, amikor zsong a fejünk a sok tennivaló gondolatától, máskor teljesen üresnek érezzük magunkat. Mindenesetre megoldás lehet a reggeli írás. Persze, csak akkor, ha nem az utolsó pillanatban kelünk ki az ágyból. Este készítsünk az ágy mellé egy noteszt és egy tollat, és ébredés után jegyzeteljünk egy kicsit. Modernebbek megtehetik ugyanezt laptopon is. A legjobb, ha három noteszoldalt teleírunk, de ha ez nem megy, akkor annyit, amennyit ki tudunk préselni magunkból. A fejünk kitisztul, a leírt gondolatok közt pedig több megoldást is találhatunk éppen aktuális problémánkra.

Csodamondat

Ha képtelenek vagyunk összpontosítani, gondolataink szanaszét csaponganak, és nekünk éppen arra van szükségünk, hogy összpontosítsunk, akkor válasszunk magunknak egy irányadó mondatot, amit többször is ismételjünk el magunkban. A mondat lehet bármi, ami segít. Példák: Ma minden a helyére kerül. Képes vagyok megoldani. Koncentrálok… stb. Tetszés szerint fogalmazzuk meg magunknak, és miközben a reggeli tisztálkodást, öltözködést, reggelikészítést végezzük, ismételgessük magunknak. Aki szeret zenét hallgatni, az sem akadály abban, hogy erősítő mondatokkal ösztönözzük önmagunkat.


Mozgás

Ahhoz, hogy az elménk működésbe lépjen, és a nap folyamán ne hagyjon cserben, a testünkkel kell kezdeni. A legjobb, ha még a szokásos tisztálkodás és reggeli előtt legalább öt percre megmozgatjuk a testünket. Először is, még az ágyban nyújtóztassuk ki a tagjainkat. Utána kezdhetjük a konditeremből már ismert mozdulatokkal, de a youtube-on is található sok olyan rövid mozgásprogram, amit bárki el tud végezni. A zene mindig feldob, a mozgás pedig hihetetlen energiákat mozgat meg bennünk! Ez az öt perc elég arra, hogy megkapjuk azt a lendületet, amelyre az egész nap folyamán szükségünk lesz.


Reggeli

Az "ötödik elem" ahhoz, hogy a napunk sikeres legyen, vagy legalábbis jól teljen: a reggeli. Körülbelül 10-15 percre van szükségünk, ezalatt nyugodtan elkölthetjük. Nem kell túlságosan sokat fogyasztani, de mindenképpen legyen tápláló. Ha tudatosan élünk, akkor tisztában vagyunk azzal, mit fogyaszt a testünk szívesen: felvágottat, édes péksüteményt, pirítóst, zabkását, müzlit, főtt tojást vagy rántottát, gyümölcsöt vagy könnyű salátát. Fogyasszunk mellé ásványvizet, esetleg gyümölcslevet vagy teát, és akinek jólesik, a kávé is megengedett. Csak ezután fogjunk hozzá az egyszerű napi smink felviteléhez és az öltözködéshez.

A reggeli rituálénkat természetesen saját magunk tudjuk a legjobban kialakítani. Tippjeinket további ötletekkel akár fel is lehet javítani. Osszátok meg velünk azokat, amelyek nektek a leginkább beváltak!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Megfogadott tanácsok

Póda Erzsébet

Adjunk? Ne adjunk? Megfogadjuk? Ne fogadjuk? Mit tegyünk mások tanácsaival?

2022.5.6.   


Törékeny párkapcsolatok

Oriskó Renáta

11 ok, amiért olyan törékenyek a mai modern párkapcsolatok.

2022.4.20.    15


Öt tipp a nézőpontváltáshoz

Februárban az emberek többsége úgy érzi, eseménytelenül telnek egymás után a hétköznapok, sorra jönnek a kötelességek, majd észrevétlenül át is lépünk a márciusba.

2022.2.9.   


Csalódásaink

Póda Erzsébet

„Soha ne bízz senkiben, (...), s a legkevésbé azokban, akiket csodálsz! Tőlük kapod a legnagyobb pofonokat.” Carlos Ruiz Zafón írja ezt A szél árnyéka című regényének elején.

2021.9.12.   


3+1 tipp, hogy megúszd a nyaralást

...betegség nélkül. Természetes megoldások, melyek kihúznak a bajból.

2021.7.19.   


Hősök tere

Póda Csanád

Ha visszanézünk pár száz, ezer évre, a krónikáink, legendáink mind hősökről szóltak. Ezek a hősök nem hősöknek születtek.

2021.3.14.    19


Tíz idézet nőkről – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része. Ezúttal a nőnap alkalmából.

2021.3.7.    34


Tíz jótanács szakítás után

Póda Erzsébet

Szakításkor mindig az van könnyebb helyzetben, aki kimondja, hogy: vége.

2020.11.26.    44


Most van itt az ideje

Póda Erzsébet

Itt a tél előttünk, akkor is, ha bizonyára élvezhetünk még az idén őszi időjárát.

2020.11.13.   


Élősködő családtag

Póda Erzsébet

Vannak felnőtt emberek, akik gátlástalanul kihasználják családtagjaikat.

2020.11.3.    6


Az utóbbi hónapok margójára

Dienes Mirtill

Az elmúlt időszak gyökeresen felforgatta eddigi életünket, méghozzá minden téren. De amit muszáj megoldani, az megoldódik.

2020.9.17.   


Hatékony válságkezelés

Az érzelmi intelligencia fontossága a hatékony válságkezelésben.

2020.2.27.