Tervezz, hogy időt nyerj!


Dienes Mirtill  2019.2.14. 23:39

Az idő mindenki számára drága. Csak halad, és néha azt vesszük észre, hogy elsuhant a nap, eltelt a hét, vagy már a következő évet írjuk. A feladatok, munkák csak tornyosulnak...

...és nem érzékeljük, hogy egyről a kettőre jutnánk. Vannak olyan időszakok, amikor a hullámok összecsapnak a fejünk felett, és nem látjuk az út végét. Azt érezzük, hogy tapossuk a mókuskereket, és igazából ez lehangoló, örömet nem okoz.


Elgondolkodtam azon, amit egyszer anyukám mondott, hogy „Annyi dolgunk van, amennyit kitalálunk magunknak!” Igaza van, hiszen otthon mi szabjuk meg, mit kell teljesíteni, a személyes igényünket próbáljuk érvényesíteni, és kivetíteni a környezetünkre is.

Ennek hatására változtattam, mégpedig a következőket:

1. A haszontalanul elpazarolt időt hasznos dolgokra próbálom fordítani.
2. A „nem dől össze a világ, ha nincs kész azonnal” típusú feladatokat akkor végzem el, amikor az idő úgy adja ki, kedvet is érzek hozzá, így sokkal kellemesebb.
3. A „majd én megcsinálom” helyett sokkal jobb az együtt ténykedés.
4. Tartalmasabb szabadidő: Újra létezik az „énidő” fogalma, több idő marad kikapcsolódni a családdal, a barátokra, mozgásra, olvasásra, szakmai cikkekre.

És mi a helyzet a munkahelyen eltöltött idővel? Ha a munkakörünk lehetővé teszi, ott is lehet alkalmazni a fentieket hasonlóképpen:

1. Ami eddig jól működött, érdemes továbbra is megtartani, de ami időrabló, nem bevált módszer, azon tanácsos változtatni, vagy teljesen elhagyni. Ezáltal hatékonyabbak lehetünk, kevesebb időt töltünk egy-egy munkafolyamattal, és persze több idő marad másra.
2. Nem árt leírni a tennivalókat fontosság szerint. Napi-, heti-, féléves-, éves feladatokat tervezhetünk határidő megadásával. Így nem felejtjük el, követni tudjuk, újra ütemezni, vagy új dolgokkal kiegészíteni a listát. Eszerint tudjuk a prioritást élvező feladatok megoldásával kezdeni a napot, és a kevésbé központi kérdésekkel később foglalkozni.
3. Szakítsunk időt munkatársunk betanítására is, így fel tudjuk osztani vagy delegálni a feladatokat, ez hosszabb távon előnyös mindkét félnek.
4. Egy-egy szünet beiktatása kizökkent egy kicsit a munkavégzésből, kötetlenebbül lehet beszélni munkatársunkkal egyes témákról.


Fontos, hogy időnként „leltározzunk”, szortírozzunk, megváljunk a felesleges dolgoktól, gondolkodjunk el, mi az, amit másként lehet csinálni. Eleve, ha tervet készítünk, vagy célokat tűzünk ki, előre látjuk a teendőket és jobban a kezünkben tartjuk az irányítást. Nem jó, és nem is valósítható meg, ha mindent egyszerre akarunk letudni. Ezért hasznos ütemezni, és a végén nagyobb sikerélménnyel írjuk oda, hogy KÉSZ!

Mit lehet mindezzel nyerni? Mindenképpen kevesebb lesz az idegeskedés! Tisztábban átlátható, mit hogyan lehet logisztikázni. Eredményesebbnek, és ezáltal boldogabbnak érezhetjük magunkat.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Öt tipp a napindításra

Póda Erzsébet

Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben induljon a napunk.

2021.3.16.    2


Hősök tere

Póda Csanád

Ha visszanézünk pár száz, ezer évre, a krónikáink, legendáink mind hősökről szóltak. Ezek a hősök nem hősöknek születtek.

2021.3.14.    19


Tíz idézet nőkről – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része. Ezúttal a nőnap alkalmából.

2021.3.7.    34


Tíz jótanács szakítás után

Póda Erzsébet

Szakításkor mindig az van könnyebb helyzetben, aki kimondja, hogy: vége.

2020.11.26.    44


Most van itt az ideje

Póda Erzsébet

Itt a tél előttünk, akkor is, ha bizonyára élvezhetünk még az idén őszi időjárát.

2020.11.13.   


Az utóbbi hónapok margójára

Dienes Mirtill

Az elmúlt időszak gyökeresen felforgatta eddigi életünket, méghozzá minden téren. De amit muszáj megoldani, az megoldódik.

2020.9.17.   


Csalódásaink

Póda Erzsébet

„Soha ne bízz senkiben, (...), s a legkevésbé azokban, akiket csodálsz! Tőlük kapod a legnagyobb pofonokat.” Carlos Ruiz Zafón írja ezt A szél árnyéka című regényének elején.

2020.9.2.   


Hatékony válságkezelés

Az érzelmi intelligencia fontossága a hatékony válságkezelésben.

2020.2.27.   


Mikor lehettem önmagam?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Jó lenne, ha az év minden napján odafigyelnénk a lelki higiéniára.

2019.11.22.    3


Kríziskezeléssel a lélekért

A kríziskezelés őszinteségen és türelmen alapul, a problémák leküzdése fokozatosan történik.

2019.10.22.   


Rivalizálás a munkahelyen

Dienes Mirtill

Egy munkahely sajnos nem mindig csak arról szól, hogy a munkatársakkal közösen elvégezzük a ránk bízott feladatokat, és egy csapatként érjük el a kitűzött célokat.

2019.9.3.   


Tíz idézet Buddhától

Kiss Adrienn Éva

A mai napig milliók követik Buddha tanításait, idézetei pedig nem csak a buddhisták számára jelenthetnek útmutatót.

2019.5.23.  1