Betegségmegelőzés (2)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2010.4.28. 7:06

Nézzünk szét először a külső méreganyagok tengerében!

Szinte mindenhol jelen vannak a nehézfémek. Az autók kipufogógázaiban, égéstermékek alkotórészeként jutnak a levegőbe, majd kerülnek a vízbe és az élelmiszerekbe. Sajnos ezek majdnem mindig a kötőszövetben (csontok, izületek, izmok, inak, bőrszövet, zsírszövet stb.) raktározodnak el. Innen szinte lehetelen az eltávolításuk. Csak érdekességként jegyzem meg, hogy a kínai akapunktőrök ezt az állapotot az élettel nem összeegyeztethetőnek tartották. Pár ezer évvel ezelőtt nem is nagyon volt ember, aki tovább élt volna 40 éves koránál. Sajnos ez a nehézfém elraktározódás majdnemhogy visszafordíthatatlan állapot. Csupán annyit tehetünk, hogy megteszünk mindent annak érdekében, hogy minimalizáljuk a nehézfém-bevitelt a szervezetünkbe.

Elrettentésként szolgáljon számunkra néhány betegség, melyet gyakran a nehézfém lerakódása okoz!

Kadmium: fáradtság, hajhullás, magas vérnyomás, ízületi gyulladások. A legtöbb kadiumot a disznó- és marhabelsőségek tartalmazzák.

Ólom: szédülés, székrekedés, alvászavar, ingerlékenység, hiperaktivitás, fáradékonyság, meddőség, ízületi gyulladások, köszvény, csontritkulás, magas vérnyomás. Sok ólmot tartalmazhatnak a gyümölcsök, zöldségek, a máj-, vese- és csonttartalmú ételek.

Higany: depresszió, fejfájás, hajhullás, szédülés, feledékenység, ingerlékenység, aggodalmaskodás, aluszékonyság, étvágycsökkenés, alvászavar. A legtöbb ólmot a tengeri halak és más tengeri állatok, amalgám fogtömés (főleg a friss tömések bocsátanak ki higanyt).

Réz: depresszió, tudathasadás, autizmus, ízületi gyulladás, ekcéma, májbetegségek, vérszegénység.

Nikkel: cukorbetegség, bőrgyulladások, vesebetegségek, szívkoszorúér diszfunkciók.

Minden mezőgazdasági területen probléma a víz nitráttartalma. Köztudott, hogy ezek a vegyületek károsítják a vér oxigénfelvevő kapacitását, ezért elsősorban csecsemőknél veszélyes az ilyen víz használata, mert súlyos oxigénhiányt okozhat. A talajba került műtrágyák és emésztőgödrök anyagát az eső a talavízbe mossa, majd öntozésnél fokozottan magába szívja ezen anyagokat a saláta, a spenót, retek, céklarépa, sárgarépa. Tovább fokozzák a szennyezést az élelmiszeriparban használt nitráttartalmú anyagok, például mint színezőanyagok vagy a tartósítószerek alkotoórésze.

Rádioizotópok: atomrobantások alkalmával, reaktorkatasztrófáknál kerülnek a légtérbe és elárasztják környezetünket. Rákkeltők, és fejlődési rendellenességek okozói. Beépülnek a növények, állatok, emberek szervezetébe.

Klór: főleg növényvédőszerek tartalmazzák, beépülnek a zsírszövetbe, anyatejbe és mérgezési tüneteket okoznak. Ide tartozik a pár éve nagy figyelmet kiváltott dioxin.

Illékony szénhidrogének: tisztítószerekben, benzinkutaknál, forgalmas országutaknál találkozhatunk velük. Beépülenek a szírszövetbe és károsítják a sejtek sejtfalát.

Mosogatószerek, tisztítószerek, öblítők: ezen anyagok teljes kimo- sása a ruházatbol, lemosása az edényekről rengeteg vizet igényelne. Ezért szinte állandóan jut a szervezetünkbe mosogató - és tisztítószer.

Gyógyszerek: szinte kimutathatatlan az állattenyésztésben használt gyógyszerek jelenléte az élelmiszerekben. Az állattenyésztésben használt nagy mennyiségű antibiotikum és hormongyógyszer maradványai szinte kimutathatalanok. Ezen anyagok viszont ebben a szinte kimutathatatlan mennyiségben is hihetetlenül károsíthatják az ember hormonrendszerét, minimális antibiotikum tartalmuk allergiákat válthat ki, esetleg olyan baktériumtörzsek kifejlődését segíti, melyek később ellenállókká válnak az antibiotikumokkal szemben. Tovább minden előállított egy kilogramm gyógyszerre több kilogram veszélyes hulladék jut.

Formaldehid: illékony anyag, melyet főleg a fabútorok bocsátanak ki magukbol, és a lakóterek szellőzetlen helységeiben folyamatosan jelen lehet. Pontos hatásait az élő szervezetre még nem ismerjük.

Alumínium: az alumínium edények használata alumínium felhalmozó- dást idéz elő az élelmiszerekben, az utóbbi időkben kapcsolatba hozzák az időskori elbutulással, az ún. Azheimer kórral.

Penészes élelmiszerek: a penészgombák veszélyességét nem lehet eléggé hangsúlyozni! Amikor penészesnek látszik a kenyér, akkor a belsejét már teljesen átszőtték a gombafonalak. Nem elég ilyenkor csak a penészes részt levágni. Az egészet ki kell dobni! Vigyázat a gombatoxin nagyon erős méreg! Az E-számok rejtélye: ezek annyira sokrétű vegyületek, hogy egy későbbi időpotban külön foglalkozunk velük.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy ezentúl semmit nem ehetünk, semmit nem ihatunk, nem örülhetünk az életnek. Ellenkezőleg, ha ismerjük ellenségeinket, jobban tudunk védekezni , hatásosabban iktathatjuk ki azokat az életünkből. Ezáltal egészségesebbek leszünk, jobban tudunk örülni mindennek.

Ha tehetik járjanak sokat kinn a friss levegőn, lélegezzenek mélyeket, mosolyogjanak, és legyenek mértékletesek mindenben!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Betegségmegelőzés (5)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Milyen is az amikor a méregegyensúly felbomlik?

2010.6.2.   


Betegségmegelőzés (4)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A kívülről bevitt mérgező anyagok mellett számolnunk kell a belső méreganyagokkal is...

2010.5.28.   


Betegségmegelőzés (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A kívülről bevitt mérgező anyagok mellett számolnunk kell az úgynevezett belső méreganyagokkal is...

2010.5.13.    1


Betegségmegelőzés (1)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Egészséges életmód, természetes gyógymódok, modern orvoslás.

2010.4.12.    12

A rovat további cikkei

A fülzúgásról hangosan

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

2021.2.15.   


Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Vajon változtak az e-recept bevezetésével a gyógyszerfogyasztási szokásaink?

2020.11.7.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.