Az élet miértjei


Kabók Zita  2005.10.27. 18:34

Az életben sok dolog van, amire nem tudjuk megadni a választ. Alábbi írásunk is egy ilyennel foglalkozik.

A patriarchális társadalmak egyértelműen mindig is arra törekedtek, hogy a nőkbe belesulykolják az alacsonyabb rendűség érzését. (Sikerült is nekik.) A tizennyolcadik és a tizenkilencedik században például férfiak állítottak össze moralizáló (és álságos) irományokat arról, hogyan kell „megfelelően” viselkedni a lányoknak, nőknek. Férfiak, akiknek fogalmuk sem volt arról, milyen a női lét – de nem is érdekelte őket. De ennél is visszásabb a helyzet, ha egy nő tanácsol nőknek olyasmit, ami semmi másról nem szól, mint arról, hogyan kell megalázkodni a férfinem előtt…

A következő könyvkivonat egy lányoknak íródott szexuális felvilágosítást nyújtó könyvből származik a huszadik század hatvanas (!) éveiből. A könyv az Egyesült Királyságokban jelent meg, írója pedig meglepően egy nő (!).

„…Esténként mielőtt a lefekvéshez készülsz, légy gyors és pontos! Az intim higiénia betartása maximális fontossággal bír, fáradt férjed munkából hazajövet nem sorakozni vágyik a fürdőszoba ajtaja előtt. Ne feledd, mindig a legjobb formádat hozni, mikor ágyba készülsz!

Fontos, hogy mindig próbálj vonzó küllemet varázsolni magadnak anélkül, hogy unalmassá válnál. Ha éjjeli arckrémet felvitelét és hajcsavarok használatát tervezed, csak férjed elalvása után tedd, mivel a látvány sokkoló hatásként érheti álomba szenderülése előtt.

Ne feledkezz el a házassági esküdről az intim kapcsolatkor sem, kiváltképp az elkötelezettségről, mely kimondja a férjed iránti engedelmességed. Ha párod úgy érzi, azonnali alvásra van szüksége, akkor te helyeselj, és minden körülmények között a férjed kívánságai vezessenek, semmilyen hatást sem gyakorolva az intimitás ösztökélésére. Amennyiben férjed összebújásra vágyik, alázatosan érts vele egyet, és mindvégig tartsd szem előtt, hogy egy férfi elégedettsége sokkal fontosabb, mint egy nőé. Ha eléri a kiteljesülés pillanatát, akkor egy gyenge sóhaj tőled bőven elegendő, hogy az esetleges élvezeted kimutasd.

Ha netán férjed szokatlan dolgokat praktizálna, légy szófogadó és nem panaszkodó, az idegenkedés jelét azonnal értelmezd, ha csöndben maradást észlelsz. Valószínűleg férjed azonnal álomba szenderül, lehetővé téve számodra, hogy felöltözz és felkend az éjjeli krémedet, használd esetleges hajcsavaróidat. Ezek után beállíthatod az ébresztőt, hogy meg férjed ébredése előtt felkelj, hogy reggeli teáját elkészítsd!…”

Ugye nem fontos, hogy további kommentárt fűzzünk a leírtakhoz?Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek
A rovat további cikkei

Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6


Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22


Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9