Férj nélkül nem élet az élet?


Jády Mónika  2010.3.3. 13:19

Nők, szinglik, férjezettek, elváltak...

E héten kezdtem egy intenzív angol tanfolyamot Zürichben. (Azért pont német nyelvterületen, mert jelenleg ott élek – és a német után az angolt is szeretném felsőfokon beszélni.)

Az első nap leginkább párban dolgoztunk – így történt a bővebb bemutatkozás is. Egy korombeli, a Fülöp-szigetekről származó nő lett a beszélgetőpartnerem. Miután megtudta, hány éves vagyok (harminc múltam), az volt a következő kérdése, hogy hány gyermekem van. Nagyon csodálkozott, hogy még egy sem, mert neki már kettő van – az idősebb 10 éves, a kicsi 3. Akkor meg méginkább megdöbbent, amikor a „Házas vagy?” kérdésre is nemmel feleltem. Mikor meséltem a barátomnak, csak legyintett: „Á, a Fülöp-szigeteken a nők már 16 évesen szülnek, ott az a normális.” Ma viszont egy svájci férfi volt az első beszélgetőpartnerem, szintén korombeli, és ő is ugyanúgy reagált: meglepődött, hogy nincs gyerekem, de még csak férjnél sem vagyok. Pedig Svájcban rengeteg szingli él, és sokan élnek házasság helyett élettársi kapcsolatban – gyerekekkel, de még inkább gyerekek nélkül. Sőt, az ötvenes korosztályból is ismerek nem egy gyermektelen (házas)párt.

Egy magyarországi női lapban olvasott interjú jutott eszembe. Egy negyvenes (magyarországi) színésznő azt nyilatkozta: örül annak, hogy ott tart az életben, ahol ebben a korban tartania kell. Értsd: hogy van férje, vannak gyerekei... Persze, örömteli dolog, ha az ember huszonévesen megtalálja azt, akivel el tudja képzelni az életét, akivel gyereket vállalhat. És az is nagy boldogság, ha a gyermekáldásra nem kell hiába várni. Ám ez nem mindenkinek adatik meg. Másrészt olyan is van, aki soha nem is szeretne férjhez menni, és gyermekre sem vágyik, inkább a hivatásának él.

Aztán egy anyuka jajgatása is eszembe jutott: „Mindjárt 30 lesz a lányom, és még nem ment férjhez!” Kérdeztem tőle, hány éves is pontosan a lánya. Azt mondta, 26. Meg is jegyeztem, hogy az azért még elég messze van a harminctól. Egy harmincas barátnőmnek pedig azt tanácsolta egy ötven év körüli nőismerőse, hogy legalább fogjon magának férjet, még ha pár hónap múlva fel is bontják a házasságot. Az ő korában mégis más elváltnak lenni, mint hajadonnak... Még azt gondolják, hogy senkinek se kellett, és hogy valami nem stimmel vele. (Ha tudná, hogy a barátnőm már többször férjhez mehetett volna!)

Miért kell még mindig azt sugallani a lányoknak/nőknek, hogy csak akkor lehet teljes az életük, ha egy férfi az oltár előtt az ujjukra húzta a jegygyűrűt – lehetőleg még huszonéves korukban –, majd ezután „összehoztak” egy-két gyermeket?! Miért nem lehet elfogadni, hogy egyesek másképp szeretnének élni, mint a többség? Ha pedig nem úgy szeretnének, de (eddig) nem volt szerencséjük, még kellemetlenebb számukra, hogy állandóan azt éreztetik velük: nem teljes értékűek, valami (azaz valaki) még hiányzik az életükből.Hozzászólások

Bea, 04. 03. 2010 22:12:54
Egyetertek Monika! Aki pedig mast mond, az feltekeny!!!
Fincsike, 09. 03. 2010 16:02:14
Nagyon jó cikk! Minden szavával egyetértek! Gratulálok a szerzőnek!
@


A rovat további cikkei

Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6


Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22


Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9