Női tapintat


Maceková Johanka  2007.6.8. 16:05

Idegesít, hogy mindig tekintettel vagyok másokra. Már nincs hangulatom sem erőm állandóan tapintatosnak lenni…

…állandóan odafigyelni másokra, csak magamra nem. Szörnyen fáraszt és zavar. Ennek ellenére nem tudok felhagyni vele. Honnan eredhet ez? A nevelésnek köszönhetem, vagy egyszerűen ilyen vagyok? Nem akarom elhinni, hogy velem született e tulajdonság, amely annyira a terhemre van, s amelytől olyan nehezen és hosszadalmasan lehet csak megszabadulni.

Naponta találkozom olyan emberekkel, akik önzők és mindenkit ignorálnak maguk körül. Egyrészt elítélem őket, másrészt viszont halkan irigykedem rájuk. Mennyivel szabadabb lennék, ha nem kellene állandóan arra gondolnom, milyen kihatással lesz másokra az, amit cselekszem vagy amit mondok!

Ezalatt most nem a mások bántásának képességét értem, azt nem. Csak azt, hogy egyszerűen tudjak elszakadni az emberi közhelyektől, banalitásoktól -- legyek tapintatos, de azzal ne ártsak magamnak! Képes legyek úgy ülni a buszon, ahogy nekem megfelel. Az uszodában azzal a tudattal úszni, hogy mindenki kikerül engem. Ki tudjak lépni a fürdőszobából úgy, hogy ne takarítsak magam után. Rajta hagyjam a tányéron a rászáradt ételmaradékot. Ne tegyek mindent a helyére, még ha az a tárgy valakinek az útjában is lehet.

Emlékszem, amikor fiatalabb voltam, és vendégeket vártunk, nagyon ügyeltem arra, hogy tisztaság legyen nálunk. Nem tudom, miért és mióta kezdtem el fontosságot tulajdonítani ennek a lényegtelen jelenségnek. Ha viszont felidézek néhány gyermekkori emléket, az az érzésem, hogy a környezetem viselkedését figyelve vált meggyőződésemmé, hogy a rend és a tisztaság fontos. Hogy ez az, ami meghatározza a nő értékét – az a képessége, milyen tisztaságot és rendet képes tartani a lakásában, környezetében.

Ma már tudom, hogy a nők különbözőek. És az, hogy törődnek vagy nem törődnek a háztartásukkal, nem függ össze a „nőiségükkel”, sem az egyéniségükkel, sem saját magukkal. Ez csupán annak a jele, hogy egyesek rendet tartanak, mások pedig nem.

A női tapintat – megtanult erény.

Fordította: Jády MónikaHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6


Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22


Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9