Törődés önmagunkkal


Debnárová Eva  2008.8.3. 9:15

Szeretem a szép dolgokat.

Például a háztartási kiegészítőket, új edényeket és függönyöket, gyertyatartókat és párnákat, szépen berendezett irodát és rendben tartott iratokat, szép és kényelmes cipőket, ízléses, modern és kényelmes öltözéket.

Ötvenkét éves vagyok. Az alakom már rég nem olyan, mint egy modellé. A hajam ugyan szép, a henna csodákat művel… És most is szeretek szépen öltözködni. Azt mondom, hogy annak a sok szétosztásra váró szeretetnek el kell valahol férnie. Vagyis örülök, ha találok magamra valami szépet, és még jól is néz ki rajtam. És én is benne. Nem egyszerű. Városkánkban találtam egy kis boltot, ahol tetőtől-talpig felöltözhetek. Kellemes oda betérni, és felpróbálni mindent, amibe beleférek, és találni olyat is, ami nagy rám, és még mindig jól mutat. Kolléganőim már abszolváltak ilyen bevásárlásokat.

Egy magáncégnél dolgozom, s a főnökünk, a cég tulajdonosa fontosnak tartja, hogy a munkahelyünkön is jólöltözöttek legyünk, ezért elenged bennünket a munkaidő alatt is vásárolni. Hisz a munkát úgyis elvégezzük, és még a hangulat is kellemes, ha jól öltözötten jövünk dolgozni. Természetesen mindenkinek divatbemutatót tartunk, és elviseljük a megjegyzéseket is. Hárman vagyunk nők, ketten körülbelül egyidősek, és egy fiatal lány, de mindhárman „erősebbek”. Az, aki nem tudja, milyen molettnek lenni – modernül és szépen mondom, de valójában kicsit kövérek vagyunk –, nem tudja, mi az, szép ruhát találni, és jól érezni magunkat.

Ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, az csodákat művel. Ha az ember rosszul érzi magát, akkor úgy is öltözik fel. A kettő tehát összefügg. De senkit nem érdekel, főleg az ügyfeleket, hogyan érezzük magunkat. Ők mosolygós, készséges embert akarnak, aki képes teljesíteni a kívánságaikat. Hát néha nehéz egész nap ilyennek lenni. Mi, kolléganők, már ismerjük egymást. Elmondhatjuk egymásnak, mi fáj, mi bánt bennünket. Ha szépen öltözött vagyok, egyszerűbb kihúzni magam és jó arcot vágni – így okítjuk egymást. Nyíltan megmondjuk, mi áll jól, miben nézünk ki rosszul, és miben vagyunk majdnem gyönyörűek.

Nemrégiben felsőkre és nyári ruhákra vadásztunk. Ilyen bevásárlást még nem láttak! Egy halom felső és nyári ruha mindegyikünk bevásárlótáskájában. Egy nagykereskedésben voltunk, és gyönyörű nyári dolgokat vettünk kedvezményes áron. A cég tulajdonosnője kedvel bennünket. Időről-időre járunk oda, de a tulajdonosnő nem szalasztja el azt a „bulit”. A falakon nagy tükrök vannak, és mi az egyiktől a másikig szaladgálunk, és dicsérjük, vagy kritizáljuk egymást. Higgyék el, rég nem láttam ilyen jól kinézni a kolléganőimet, mint most, amikor ismét új ruhába bújtunk. Ha a nő jólöltözött, mindjárt vidámabb, és látni, hogy szépnek érzi magát. Mások pedig ezt látják. És ez a lényeg!

Tehát kedves hölgyeim, molettek és nem molettek egyaránt! Időt kell találnunk magunkra. Kidobni a régi elnyűtt és formátlan dolgokat, és újba bújni. Rendbe tenni a hajunkat, uborkakúrába fogni, zabpelyhet reggelizni, vacsorára egy darab sajtot enni salátával. Az ebédet ne sajnáljuk magunktól! Az eredmény váratlanul jelentkezik, máris nagyobb örömmel mozgunk az új felsőben és a szép szoknyácskában. Ne vegyék ezt úgy, hogy a fogyást reklámozom! A kolléganőimmel már több, mint egy hónapja így táplálkozunk, és már látjuk az eredményt.

S nemcsak mi látjuk: a ruhaméret és a mérleg is kevesebbet mutat. A munkatársaink is felfigyeltek ránk. Hiszik, vagy nem, megváltoztam, és örülök neki. Nem vagyok egyedül. Hárman vagyunk. Csökken a súlyunk, még ha lassacskán is.

De hisz hízni is lassacskán híztam, hát akkor nem fogyhatok le gyorsan. Még a tornázásra kell rákényszeríteni magam. Ha nem megy, dolgozom a kiskertben, és az is mozgás. Aki mozog, gyorsabban fogy.

Szorítunk egymásnak, és ez jó. Mosollyal kezdjük a napot, és szép napunk lesz akkor is, ha esik. Csakis az a fontos, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ezt az érzést senki nem veszi el tőlem. Mindenkinek kívánom!

Fordította: Jády MónikaHozzászólások

@


A rovat további cikkei

A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3


A változás kora

Póda Erzsébet

Egy ideje a hazugságterjesztés és a manipuláció óriási méreteket ölt. Bárki lehet tudás és műveltség nélkül is véleményalakító és nézetbefolyásoló.

2020.4.15.