Zakopane télen


Halász Kata  2013.1.29. 5:00

A síelésnek itt már több, mint százéves hagyománya van, ez Lengyelország sífővárosa...

Ha síelésről van szó, szinte mindenkinek Ausztria, Olaszország vagy Szlovákia ugrik be először. Éppen ezért választottuk idén Zakopanét, a lengyel síparadicsomot, ami alig 5 órás autóútra található Magyarországtól.

Zakopane Lengyelország legmagasabban fekvő városa (838 méterrel a tengerszint felett). A síelésnek már több, mint százéves hagyománya van, ez az ország sífővárosa, ezért indulás előtt érdemes tájékozódni, mikor van síszünet a régió iskoláiban, hogy elkerüljük a legnagyobb tömegeket.

A város növekvő népszerűségének köszönhetően egyre több sípályát építettek ki, Zakopane környékén több, mint 50 sífelvonó található. Ugyan a sípályák nem olyan hosszúak, mint az Alpokban, de a teljesen kezdők és a gyakorlott síelők is találhatnak nekik megfelelő nehézségű pályát. A legtöbb sípálya estig nyitva van, ezért sötétedés után világítással segítik a síelőket, illetve rendszeresen karbantartják, ha kell, hóágyúzzák a pályákat.

A sífelvonók környékén és a városban rengeteg helyen lehet snowboard és sífelszerelést bérelni nagyon jutányos, napi 30-50 zlotyis áron. Aki kezdő vagy újrakezdő, érdemes oktatót is felfogadnia, ez egy kicsit költségesebb, 1 óra kb. 75-100 zlotyi, de ez tartalmazza az oktató összes költségét. Sajnos nincs egységes ski-pass, minden felvonóra külön kell megvásárolni a jegyeket, ezért az árak is változók. A napi bérlet 70-100 zlotyiba kerül, de léteznek úgynevezett karnetek, amik egy-egy felvonóhasználat után bizonyos mennyiségű pontot vonnak le. Ez a bérlet azért nagyon praktikus, mert a fel nem használt pontokat visszafizetik a pénztárnál. Nincs egységes sípályarendszer sem, tehát az egyes területeket külön kell megközelíteni autóval, busszal vagy lovasszánnal.

Zakopane igazi síparadicsom, a téli sportok szerelmesei válogathatnak a lehetőségek közül: sok sífutásra alkalmas és kijelölt terep található a város környékén, illetve aki nem unja, ha csúszik a talaj a lába alatt, az akár korcsolyázhat is. Akinek pedig a nap végére tele van a hócipője, ejtőzhet egyet a helyi aquaparkban.

Negatívum, hogy a középkorú és idősebb generáció nem beszél idegen nyelven, de a lengyel-magyar barátságra emlékezve nagyon segítőkészek és ha kell, kézzel lábbal útbaigazítanak. Az éttermekben, pénzváltóknál, szállásokon biztosan nem lesz probléma, hiszen érdekük, hogy a turistákat kiszolgálják.

Zakopane egy külön világ Lengyelországban a sajátságos nyelvével, amit még a honfitársak is nehezen értenek, az egyedi szokásokkal, a góral építészeti stílussal, az isteni konyhával és a sokszor áprilisig-májusig tartó síszezonnal. Aki teheti, inkább a Łysa Plana határátkelőhelyen lépjen be az országba és Zakopane felé ne a főútvonalat kövesse, hanem válassza a hangulatosabb erdei utat, amit télen ritkábban takarítanak, de sokkal hangulatosabb.

Aki szeretne letérni a turistaútvonalakról, látogassa meg a főutca (Krupówki) végén, a Gubałówkára vezető felvonó közelében található piacot és szerezze be onnan a szuvenírokat, kóstolja meg a frissen sütött füstölt sajtokat, az oscypkit egy kis áfonyadzsemmel. A lengyel és főleg a góral vendéglátás bőségességéről híres, egyszer mindenképp érdemes egy autentikus éttermet meglátogatni, és megkóstolni a savanyú káposztalevest (kwasnica), a csülköt (golonka) és a különféle sült kolbászokat. Desszertként a házi túrósüteményt, kísérőként pedig a forralt bort, a meleg sört vagy a híres lengyel vodkát, a Zubrówkát.

Hasznos információk nem csak síelőknek: www.zakopaneinfo.hu

Írásunk a Wikipedia, www.sielok.hu cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 2.

Kabók Zita

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Anglia)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 1.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Svájc, Ausztria, Szlovákia)

2020.3.29.   


Ismerd meg Budapest elit szálláshelyeit!

Vajon hol találjuk meg az elit hoteleket Magyarország fővárosában?

2020.2.9.   


Romantikus randikuckó

Gyakori jelenségnek tekinthető a párok körében, hogy kicsit befásulnak a mindennapokba.

2020.1.4.   


A Dera-patak szurdokvölgye

A legizgalmasabb kirándulás a Pilisben kétségtelenül a vadregényes Dera-szurdok felfedezése, megismerése.

2019.10.21.   


Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2019.7.4.    4


Lustálkodjuk magunkat egészségesre!

Ismerjük a mondást: a lustaság fél egészség! De mi az igazság mögötte? Utánajártunk!

2019.2.19.    5


Kapcsolódj ki Hévízen!

PR-cikk

Az egész kisvárosnak van egyfajta bája, amit a gyógytó csak még inkább erősít.

2019.1.22.    2