Figyelemfelkeltő életrajz


Dienes Mirtill  2019.1.31. 4:42

Az önéletrajz az első belépő egy céghez, egy megpályázott munkakörre vagy spontán beküldve.

Hogyan lesz figyelemfelkeltő az életrajzunk?

Ahhoz, hogy felkeltse a munkáltató figyelmét, érdemes előtte átgondolni, mire pályázunk, és miért felelünk meg az adott feladatokra.

Az életrajz megírásánál törekedjünk arra, hogy egyéni legyen, ne sablonos! Számtalanszor találkoztam olyannal, hogy teljesen egyforma életrajzot hozott három ember, akik egy településen éltek (csak a személyes adataik tértek el), a készségeik és jó tulajdonságaik is megegyeztek. Vagy anya és fia életrajza ugyanazzal a kézírással íródott. Ilyenkor az első kérdés: miért nem önállóan ír a fiatalember? Az internetről kinyomtatott mintáknál előfordul, hogy nem törlik a jelentkezők az üres sorokat (pl.: nyelvtudás), vagy ellenkezőleg, nem töltik ki az addigi munkaköröket.


Igyekezzünk célirányosan fogalmazni! Megesik, hogy a cég több munkakört is hirdet egyszerre, vagy az önéletrajzból nem derül ki elsőre, mihez ért a pályázó. Ezért érdemes utalni rá a kísérőlevélben, vagy egy mondattal a CV-ben. Az életrajzot az adott beosztásra formáljuk, főleg ha több különböző pozíciót töltöttünk be. Foglaljuk össze, milyen hasonló feladatokat láttunk el, milyen ismereteket tudunk hasznosítani az új helyen!

Konkrét feladatokat, jártasságokat és eredményeket említsünk, melyek más cégek számára is értelmezhetőek, számszerűsíthetőek! Egy munkakör angol elnevezése nem biztos, hogy sokat árul el egy másik vállalatnak. A feladatok vázlatos leírásával pontosíthatunk. A szerzett kompetenciákat és elért sikereket is a megpályázott munkakör függvényében soroljuk fel, akár valóságos számokkal.

Egy strukturált önéletrajz sokkal könnyebben áttekinthető a kiválasztást végző szakember számára. Ha lehet, egy oldalra írjunk egy, maximum két oszlopba. Azért ne használjunk 6-os karaktereket, két oldal is nyilván elfogadható hosszabb pályafutásnál. A folyamatos mondatokkal megírt életrajzból nehéz kivenni a lényeget, így célszerűbb felsorolásszerűen szavakba foglalni, dátum szerint rendszerezve a szakmai tapasztalatokat, és a releváns tanulmányokat. Felülre kerüljön, amit fontosabbnak tartunk!

Ezeken kívül rengeteget számít, milyen külalakkal adjuk be a jelentkezésünket: ne ejtsünk helyesírási hibát, és maradjunk hitelesek! Ne feledjük, hogy az önéletrajz alapján dől el, hogy behívnak-e állásinterjúra, vagy sem! És ott úgyis ellenőrizve lesznek a leírtak.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13

A rovat további cikkei

Erős nő a 21. században

PR-cikk

Mit jelent erős nőnek lenni a 21. században? Erős nőnek lenni olyan jellemző, amely messze túlmutat egy egyszerű meghatározáson.

2024.5.26.   


Az út neve: önbizalom-építés

Oriskó Renáta

Eldöntötted, hogy változtatsz. Már nem nézel hátra.

2024.1.21.    30


Tíz idézet nőkről – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része. Ezúttal a nőnap alkalmából.

2023.11.22.    34


Most van itt az ideje

Póda Erzsébet

Itt a tél előttünk, akkor is, ha bizonyára élvezhetünk még az idén őszi időjárát.

2023.11.7.   


5+1 dolog, ami miatt minden férfi izgul

PR-cikk

A férfiaknak igenis vannak érzelmi igényei, akárcsak a nőknek. Szeretik szeretve érezni magukat...

2023.10.29.   


Öt tipp a napindításra

Póda Erzsébet

Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben induljon a napunk.

2023.3.19.    2


Karrierlehetőségek 2023-ban

Milyen karrierlehetőségei lesznek egy nőnek 2023-ban? Érdekes részletek a cikkben!

2023.2.14.   


Megfogadott tanácsok

Póda Erzsébet

Adjunk? Ne adjunk? Megfogadjuk? Ne fogadjuk? Mit tegyünk mások tanácsaival?

2022.5.6.   


Törékeny párkapcsolatok

Oriskó Renáta

11 ok, amiért olyan törékenyek a mai modern párkapcsolatok.

2022.4.20.    15


Öt tipp a nézőpontváltáshoz

Februárban az emberek többsége úgy érzi, eseménytelenül telnek egymás után a hétköznapok, sorra jönnek a kötelességek, majd észrevétlenül át is lépünk a márciusba.

2022.2.9.   


Csalódásaink

Póda Erzsébet

„Soha ne bízz senkiben, (...), s a legkevésbé azokban, akiket csodálsz! Tőlük kapod a legnagyobb pofonokat.” Carlos Ruiz Zafón írja ezt A szél árnyéka című regényének elején.

2021.9.12.