A hormon-egyensúlytalanság tünetei (4)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2013.3.19. 4:26

A legtöbb tünet ösztrogén dominanciából ered. Lányoknál és fiatal nőknél több tünet jelentkezhet egyszerre, melyek az orvosi irodalomban betegségként is megjelennek.

A leggyakoribb a menstruáció körüli tünetegyüttes, melyet orvosi néven perimenstruális szindrómának neveznek. Ez néhányuknál csupán a menstruációs vérzés előtti pár napban, vagy a vérzés első napjaiban jelentkezik. Sok lánynál és nőnél viszont akár tíz nappal vagy két héttel az esedékes vérzés előtt megjelennek a tünetek. Mint például: ingerlékenység, hangulatváltozás, migrén, fejfájás, érzékeny, duzzadt mellek, vízvisszatartás miatti súlynövekedés, édesség utáni mohó vágy, fáradékonyság. Pontosan nincs feltérképezve a betegség oka. Bizonyosak lehetünk abban, hogy a természettől való elszakadás mindenképp szerepet játszik a betegség kialakulásában. A női ciklikus változásait a munkahelyen egyáltalán nem veszik figyelembe. A természettől kapott ciklikus változás más életfeltételeket kívánna.

A természeti népeknél a nők a vérzésük idején elvonulnak. Van, hogy külön helységben tartózkodnak, és csak magukkal foglalkoznak. A mi társadalmunkban ez egyáltalán nem lehetséges, sőt a család sem partner ehhez. A világ azt várja el a nőktől, hogy minden pillanatban egyformán teljesítsenek, nemcsak a családon belül, de még a munkahelyen is.
A nők nem tudnak, és nem is akarnak saját ritmusukra figyelni, de ezek a tünetek kikényszerítik, hogy mégis megéljék saját ritmusukat. A betegség kikényszeríti, hogy valamelyest visszahúzódjanak. A tüneteket a természetes progeszteron és a növényi hormonok adása mellet enyhíti a relaxáció, a friss levegőn való tartózkodás, a nem megerőltető mozgás.


Lelki tünetetek

A havi ciklustól függetlenül is jelentkezhetnek. Előfordulhat a menstruáció előtti napokban, de ettől függetlenül is, a változókor tájékán, változókorban. A változókor tájékán ez az állapot szinte állandósul. A leggyakoribb az ingerlékenység. A nők apróságokon kiborulnak, sírógörcsöket kapnak. Ez az érzékenység szorosan összefügg az ösztrogén dominanciával. Ha sikerül a hormonrendszert kiegyensúlyozni, akkor ebből nemcsak a páciens, de környezete is sokat nyer. A „házisárkányból” hirtelen barátságos ember válik.

A kiegyensúlyozatlan hormonhatás okozója lehet a hirtelen hangulatváltozásoknak. Az egyik percben vidám ember, megmagyarázhatatlan okok miatt, a következő percben búskomor. Az ösztrogén túlsúly megszüntetésén kívül fontos a kikapcsolódás, amikor a beteg csak magával foglalkozik, kényezteti magát. Elengedhetetlen a rendszeres és elegendő alvás.

Ha a nő rendszeresen ennyi problémától szenved, nem csoda, hogy egyszercsak depresszív hangulat lesz úrrá rajta. De nem kell rögtön a depresszió súlyos formáira gondolni! Eleinte inkább energiahiány jelentkezik. Ez nem jár azzal, hogy minden depressziós beteget hormonkezelésnek vetünk alá, de ha a betegnél jelen vannak az ösztrogén túlsúly többi tünetei, akkor a depresszív hangulat természetes progeszteronnal hatásosan megszüntethető. A depresszió leginkább bevált gyógyírja az orbáncfű (gyógynövény, teája a patikákban kapható – a szerk.).

Lelki tünet lehet még a félelmek jelentkezése, főleg a változókor tájékán. Általában az öregedéssel kapcsolatosak. A félelmek gyakran nyugtalansággal együtt mutatkoznak. A tünetegyüttest tarkítja az álmatlanság és az éjjeli hőhullámok. Ezeknél a tüneteknél mindenképp hasznos a hormonrendszer kiegyenlítése természetes progeszteronnal, nyugtató teák ivásával, Jonáš-cseppekkel. Amennyiben a leírtak nem hoznak javulást, ne ódzkodjunk felkeresni egy lélekgyógyászt!

Idegrendszeri tünetek

A leggyakoribb a migrénes fejfájás. Gyakran a lányok első ciklusával megjelenik, és nem múlik semmilyen kezelés hatására, sőt a klimax táján felerősödik. A fejfájások gyakorisága jelentősen csökken, ha megszüntetjük az ösztrogén túlsúlyt.

Bizonyára sok nőtársam számára ismerős a helyzet, mikor képtelenek vagyunk a munkánkra összpontosítani, mindig máshol járnak a gondolataink, mint szeretnénk. Ha nehezebb szöveget olvasunk, képtelenek vagyunk koncentrálni, és felfogni a tartalmát.

A kiegyensúlyozatlan hormonrendszer megnehezíti a tiszta gondolatokat és a koncentrálást. A koncentrációs nehézségek az ösztrogéndominancia tipikus tünetei. Gyakori tünet az álmatlanság. A nő látszólag minden változás nélkül egyszer csak felébred éjjelenként, hánykolódik. A rendszeres kialvatlanság a szervezet kimerüléséhez vezethet, ezért egy idő után kezelésre szorul. A hormonrendszer kiegyensúlyozása mellett fontos, hogy estefelé, ha csak lehet, ne végezzünk megerőltető munkát, nem ajánlatos a túl izgalmas film, könyv,a komoly témákról való beszélgetés. Hasznos lehet a lefekvéskor valamilyen rituálé kialakítása, melyet minden nap igyekszünk betartani. Fogyasszunk nyugtató teakeverékeket, gyógynövény kivonatokat, homeopátiás szereket. Ügyeljünk a szoba levegőjének hőmérsékletére. Szerezzünk be megfelelő ágyneműt, takarót, hogy az ágyban kellemesen érezzük magunkat. Ne izzadjunk, és ne is fázzunk! Sok altató és nyugtató teakeverék tartalmaz komlót. Fontos, hogy az ösztrogéndominanciában szenvedők kerüljék a komló fogyasztását, mert nagy adag ösztrogént tartalmaz. Továbbá tartalmaz olyan anyagokat is, melyek fékezik a természetes progeszteron termelést.

A szaporító szervek problémái

Mellfeszülés vagy masztopátia
A serdülőkor kezdetén a mellek növekedésekor jelentkezik mellfeszülés, mely a mellek kialakulásával megszűnik. A terhességnél újból megjelenik, mikor a mell felkészül feladatára, a szoptatásra. Egyéb esetekben a mellfeszülés nem természetes. Sok nőnél viszont, minden ciklusban a menstruációs vérzés előtt rövidebb-hosszabb ideig megjelenik. Vannak nők, akik szinte állandó jelleggel mellfeszüléstől szenvednek. 35 éves kortól a tartós mellfeszülés a változókor biztos jele. Minden esetben az ösztrogén túlsúly jele, mely a hormonrendszer kiegyensúlyozásával megszüntethető. Egyre gyakrabban észlelünk a mellekben különféle jóindulatú csomókat. Az állandóan újra képződő csomók lelkileg is megterhelik a pácienst. Kivizsgálások, terminusok, mintavétel, műtétek. A mellcsomók kialakulása, itt csakis jóindulatú csomókra gondolok, minden esetben az ösztrogén dominancia következménye, mely természetes progeszteron adagolásával teljesen megszüntethető. Fontos, hogy elkülönítsük a mell rosszindulatú daganataitól, melyek kezelése minden esetben orvosi felügyelet mellett történik.

Mellcsomók
Az aktív korban bármikor megjelenhetnek. Az esetek nagy többségében jóindulatú elváltozások. Mivel minden csomónál, melyet a mellben észlelünk, felmerül a rosszindulatú daganat kérdése, ezért gyakran csak a műtéti eltávolítás és hisztologizáció után nyugodhatunk meg. Progeszteron terápiával viszont egyértelműen megelőzhetjük az ilyen jóindulatú csomók kialakulását.

Tüszőrepedés nélküli ciklusok
Az ösztrogén dominanacia azt is feltételezi, hogy gyakran tüszőrepedés nélküli ciklusok játszódnak le szervezetünkben. Ezeket a ciklusokat ovuláció nélküli ciklusoknak is szoktuk nevezni. Ilyenkor, mivel nem keletkezik érett petesejt, a teherbe esés lehetetlen. Nem képződik viszont sárgatest sem, melynek, mint már említettem, a feladata a progeszteron termelés. Mivel nem jön létre tüszőrepedés, a helyén ciszta keletkezik, mely, ha megmarad, akadályozza az elkövetkező hónapok peteérését és tüszőrepedését is. Ennek következménye az állandó sárgatest és progeszteron hiány. A változókort megelőző időszakban a peteérés nélküli ciklusok egyre gyakoribbak. Az ezzel járó kellemetlen tüneteket szintén progeszteron pótlással tüntethetjük el.

A következő részben a női betegségek ismertetésével foglalkozunk, különösképpen figyelve a megelőzés fontosságára.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Anyagcsere problémák (7)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A hormonrendszer egyes szervei, az idegrendszer és a többi szervünk szövevényes, bonyolult rendszert alkotnak.

2013.5.17.   


A hormon-egyensúlytalanság tünetei (6)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Szervezetünket három irányítórendszer irányítja: az idegrendszer, az immunrendszer, a hormonrendszer. (A fogyás és hízás okai)

2013.5.3.  1   


A hormon-egyensúlytalanság tünetei (5)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Női betegségek, azok tünetei és gyógyítása.

2013.4.11.    5


A hormonrendszer egyensúlytalansága (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Említettük a mesterséges hormonokat, melyek az ivóvízben találhatók...

2013.1.18.    12


A környezet hatása a hormonrendszerünkre (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A környezetünkben sok vegyi anyag található, melyek olyan hatással vannak szervezetünkre, mint az első számú női hormon az ösztrogén.

2012.11.9.   


A hormonrendszer és betegségei (1)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytatjuk utunkat az emberi testen belül, mégpedig a hormonrendszer szerveire összpontosítva.

2012.9.21.    13

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.