A hormon-egyensúlytalanság tünetei (6)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2013.5.3. 5:18

Szervezetünket három irányítórendszer irányítja: az idegrendszer, az immunrendszer, a hormonrendszer. (A fogyás és hízás okai)

A pajzsmirigy a gégefő külső részén elhelyezkedő szerv. A anyagcsere meghatározó irányítója.
Sokunk irigykedve figyeli a pajzsmirigy túlműködésben „szenvedőket“, mert bármennyit ehetnek, nem hajlamosak a hízásra. Sajnos mi többiek, akik „alig eszünk” és mégis hízunk, el sem tudjuk képzelni, mekkora árat fizetnek ezek a betegek a karcsúságukért. Amennyiben a hormonrendszer betegségeit az ösztrogén dominancia felől közelítjük meg, fontos tudnivaló, hogy a pajzsmirigy betegségek jelentős hányada a hagyományos orvosi kezelésre nem reagál megfelelően. Pedig ez a betegség is tömegeket érint. Jelenleg minden negyedik nő pajzsmirigybeteg.

A közvélemény a pajzsmirigy kétféle betegségét ismeri leginkább. Az egyik az alulműködés, a másik a túlműködés. Az ösztrogén-dominancia szempontjából főleg az alulműködés fontos. Bizonyára sokan tapasztalják, hogy éveken át tartó orvosi utasítások betartása, valamint pontos gyógyszerszedés ellenére pajzsmirigyük állapota nem javul. Következmény: a gyógyszeradag évről-évre való emelése, csomók, ciszták kialakulása a pajzsmirigyben, melyet más hormonfunkciók romlása követ. Ezeket jelzi az állandó fáradtság, kimerültség, hízás – főleg a has, fenék és combok tájékán. A laboreredmények sokszor nincsenek összhangban a beteg állapotával. Ez az állapot olyankor fordul elő, mikor a háttérben kizárólag vagy együttesen ösztrogén-dominancia is jelen van. Az ösztrogén-dominancia gyakran idéz elő pajzsmirigy alulműködést annak ellenére, hogy a pajzsmirigy teljesen rendben van. A dominánsan ható ösztrogén megakadályozza, hogy a szervezetben megfelelő mennyiségben jelen lévő pajzsmirigyhormon kifejtse hatását. A sejtek nem tudják a pajzsmirigyhormont megfelelően értékelni, és a tünetek pajzsmirigy alulműködésre utalnak. Ezekben az esetekben a vér T3, T4 (pajzsmirigyhormonok) értékei normál tartományban, az agyalapi mirigy által termelt hormon (ez irányítja a pajzsmirigyműködést, TSH) viszont emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a szervezet pajzsmirigyhormon hiányt jelez. Az agyalapi mirigy hormonja a pajzsmirigyet több hormon termelésére serkenti. A valóságban nem beteg a pajzsmirigy, van elég hormon a szervezetben, de a szervezet, pontosabban a sejtek nem tudják a hormont megfelelően felhasználni. (Hasonló példával később visszatérünk az úgynevezett inzulin rezisztenciánál – inzulin-érzéketlenségnél.)

Régebben szinte ismeretlen fogalom volt az egészséges embernél a túl alacsony vércukorszint. Az orvosokat az alacsony vércukorszint fogalmával kizárólag fennálló és gyógyított cukorbetegség kapcsán oktatták. Ez egy olyan állapot, amelynél a vérben a cukorszint nagyon alacsony. Az túl sok ösztrogén nehezíti a vércukor szabályozását, ezért az ilyen esetekben érdemes az ösztrogén-dominancia tüneteit is keresni. Természetesen nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is. Az alacsony vércukorszintnek más okai is lehetnek, például nagy stressz, túl intenzív testi munka vagy túl kevés táplálék fogyasztása. Ezeknél az eseteknél egy egészséges ember képes kiegyensúlyozni a vércukorszintjét. Ösztrogén-dominancia vagy kezdődő cukorbetegség esetében azonban nem. Az ilyen esetekben cukor bevitelével megelőzhetjük az állapot rosszabbodását, ami természetesen nem hosszú távú megoldás. A hosszú távú megoldás a kiegyensúlyozott táplálkozás, megfelelő mozgás, elegendő folyadék bevitele, a cukorbetegség kezelése. Ösztrogén-dominancia esetében ezek az intézkedések kevéssé hatásosak és sokkal nehezebben kivitelezhetők. A természetes alapanyagú progeszteron kedvező hatású a vércukor szabályozására.

Az ösztrogén és az inzulin kölcsönösen hatnak egymásra. Az ösztrogén ingadozást idéz elő a vércukorszintben – néha túl magas, máskor túl alacsony értékeket hagyva maga mögött. Az inzulin sem vár tétlenül. Az inzulin érzéketlenség viszont felerősítheti az ösztrogén-dominanciát, mégpedig a következőképpen.
Az inzulin rezisztencia (érzéketlenség) megnöveli a zsírszövet nagyságát, magyarul hízáshoz vezet. A zsírszövet, mint tudjuk, ösztrogént termel. A megnövekedett zsírszövet természetesen nagyobb mennyiségű ösztrogént termel. Ez az állapot nagyon gyakori férfiak esetében is. Minden esetben gondolni kell ennek lehetőségére, ha a férfi elhízott a hasán, fenekén, combjain, nőies mellei vannak, fejtetői kopaszodástól szenved. Természetesen a megfelelő diétás megszorítás, egészséges ételek bevitele, elegendő gyümölcs, zöldség, mozgás, nyugalom elengedhetetlen. A kiegyensúlyozott hormonegyensúly könnyebbé teszi a cukorbetegség kezelését, melyet az ösztrogént ellensúlyozó progeszteronnal még hatásosabbá tehetünk.

Amint látjuk, a hormonrendszer egyik láncszemét sem hagyhatjuk figyelmen kívül – jó esetben összehangoltan működik. A rendszer egyik eleme befolyásolja a rendszer többi elemét is. Az ösztrogén-dominancia és a mellékvesék működése között szintén szoros kapocs van. A sok stressz hatására gyengélkedő mellékvesék, kevesebb progeszteront tudnak termelni, míg a megnövekedett zsírszövet annál több ösztrogént. Ilyen módon hatásosan járulnak hozzá az ösztrogén-dominancia kialakulásához. Sajnos ez az állapot a férfiakat jobban veszélyezteti, mint a nőket. Mivel a nők aktív korában a petefészek is tetemes mennyiségű progeszteront termel. A férfiak csak a mellékveséjük progeszteronjára számíthatnak. Mint tudjuk, a lassú anyagcsere nemcsak a pajzsmirigybetegség következménye. A mellékvese gyengesége vagy fáradtsága is eredményezhet lassú anyagcserét, ennek minden következményeivel.

Az ösztrogén-dominancia egyik fontos tünete az édesség utáni mohó vágy. Ezt az érzést a kandidózisban szenvedők nagyon jól ismerik. Valószínűnek tartom, hogy az ösztrogén-dominancia és a kandidózis között szoros összefüggés van. A megállapítás azért logikus, mert az ösztrogén-dominancia és kandidózis tünetei hihetetlen egybeesést és szerteágazódást mutatnak. Alig van betegségtünet, mely nem sorolható a kandidózis tünetei közé is. Ugyanúgy, alig van betegségtünet, mely nem sorolható az ösztrogén-dominancia tünetei közé is. Az édesség utáni mohó vágy sok egészséges táplálkozásra vágyó ember életét megkeseríti.

Az ösztrogén-dominancia tipikus zsírszövet-lerakódást eredményez a has, fenék, combok tájékán. A probléma egyáltalán nem csupán esztétikai. Míg a combokra és fenékre rakódott zsírszövet ártalmatlan, addig a hasra, a has belsejében, a zsigerek közötti nagyon ártalmas. Tehát mindenképp érdemes harcolni a hasi zsírszövet ellen. Sajnos, sok ember, aki egészségesen táplálkozik, sportol, súlya megfelelő – ha viszont nagy a hasi zsírszövete, egészsége miatt nem lehet nyugodt. A probléma nem a megfelelő életmódban keresendő, hanem a hormonrendszer egyensúlytalanságában. Mesterséges ösztrogének kiiktatásával, természetes progeszteron bevitelével ez az egészségügyi probléma megszüntethető. A sör rendszeres fogyasztásával is ösztrogént viszünk be szervezetünkbe. A komló ösztrogén hatású gyógynövény. Tehát ajánlatos a sörfogyasztást minimalizálni, vagy teljesen elhagyni.

Szervezetünket három irányítórendszer irányítja: az idegrendszer, az immunrendszer, a hormonrendszer. Talán a leginkább megfogható, elképzelhető és feltárt a hormonrendszer. Amint látjuk, az emberi agy számára szinte felfoghatatlan az a kapocs, ahogy az egyes láncszemek illeszkednek egymásba, és az egymás kontrollálása, visszajelző mechanizmusa a hormonrendszer egyes szervei között. Ráadásul, ez a bonyolult irányító rendszer komoly ráhatással van a többi, létfontosságú szervünkre. Végül ezt a tökéletesen felépített irányítórendszert érzéseink, lelki állapotunk teljesen felülírják.

(Folytatjuk)Hozzászólások

Sörös Viktória, 12. 07. 2017 20:32:29
Nekem a TSH-m és a FT4-em is alacsony, mármint normál tartományon belüli, de inkább az alsó számhoz közeli. Akkor ez most pajzsmirigy-alulműködés vagy túlműködés??
@


Kapcsolódó cikkek

Anyagcsere problémák (7)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A hormonrendszer egyes szervei, az idegrendszer és a többi szervünk szövevényes, bonyolult rendszert alkotnak.

2013.5.17.   


A hormon-egyensúlytalanság tünetei (5)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Női betegségek, azok tünetei és gyógyítása.

2013.4.11.    5


A hormon-egyensúlytalanság tünetei (4)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A legtöbb tünet ösztrogén dominanciából ered. Lányoknál és fiatal nőknél több tünet jelentkezhet egyszerre, melyek az orvosi irodalomban betegségként is megjelennek.

2013.3.19.    12


A hormonrendszer egyensúlytalansága (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Említettük a mesterséges hormonokat, melyek az ivóvízben találhatók...

2013.1.18.    12


A környezet hatása a hormonrendszerünkre (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A környezetünkben sok vegyi anyag található, melyek olyan hatással vannak szervezetünkre, mint az első számú női hormon az ösztrogén.

2012.11.9.   


A hormonrendszer és betegségei (1)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytatjuk utunkat az emberi testen belül, mégpedig a hormonrendszer szerveire összpontosítva.

2012.9.21.    13

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.