A hormon-egyensúlytalanság tünetei (5)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2013.4.11. 4:44

Női betegségek, azok tünetei és gyógyítása.

Erős menstruációs vérzések szintén lehetnek az ösztrogén dominancia tünetei. A háttérben lehet mióma, endometriózis, de lehet daganat is, ezért a rendszeres orvosi vizsgálatokat semmiképp ne hanyagoljuk. Az ilyen erős vérzéseknél a betegnek szinte állandóan otthon kell tartózkodnia. Ha ez az állapot sokáig eltart, súlyos vérszegénység, gyengeség a következménye. Természetes progeszteronkezeléssel a helyzet 3-6 hónap alatt megszüntethető.

Hosszú menstruációs vérzések
A hosszú menstruációs vérzések gyakran hetekig, hónapokig eltarthatnak, közben erősségük változó. Ezek leggyakoribb oka a petefészekciszta vagy -ciszták, melyek szintén az ösztrogén dominancia következményei. A legtöbb nőgyógyász ezekre a tünetekre mesterségesen előállított progeszteront ír fel, mely gyakran segít is a problémán. Megjegyezném, hogy a mesterséges progeszteron mellékhatásai nagyságrendekkel nagyobbak, mint a természetes progeszteroné.

Rövid menstruációs szakaszok
Rövid menstruációs szakaszokról akkor beszélünk, ha a ciklus hossza a három héthez közeledik. Ilyenkor majdnem mindig peteérés nélküli ciklusok jönnek létre. Mivel nincs tüszőrepedés, nem keletkezik sárgatest, nem termelődik progeszteron. Ezért indul meg korábban a mestruációs vérzés.

Különböző eredetű cikluszavarok
Főleg a klimaktériumot megelőzően a ciklusok lehetnek rövidek, hosszúak, erősek, gyengék, több hónapig kimaradhatnak. Amennyiben ez az állapot nem okoz problémát, nem kell foglalkozni vele. Amennyiben viszont túl korán elkezdődik esetleg valami probléma miatt leterheli a pácienst, akkor be kell avatkozni. Mivel a klimax közeledtével egyre gyakrabban jönnek létre peteérés nélküli ciklusok, ezért itt is gyakori a progeszteron hiány. Progeszteron óvatos pótlásával a helyzet jól kontrollálható.

Petefészekciszták
Minden hónapban több potenciális petesejt termelődik. Közülük csak egy érik meg és lökődik ki. A visszamaradó sárgatest progeszteront termel, mely gátolja a többi petesejt érését. Eddig ismeretlen okokból viszont előfordul, hogy nem történik meg a tüszőrepedés. A petesejt nem lökődik ki, a tüsző, mint egy hólyag felfúvódik. Így ciszta keletkezik, mely gyakran rövid időn belül felszívódik. Előfordul azonban, hogy a ciszta hónapról-hónapra nő, egyre nagyobb lesz és nagysága miatt különféle panaszokat okoz. Legtöbbször a környékén lévő szerveket nyomja. Előfordul, hogy kifakad, és tartalma a hasüregbe kerül. A folyamatot pár percig vagy esetenként napokig eltartó szúró fájdalom kíséri. Következményként nem termelődik progeszteron, tehát megint ösztrogén túlsúllyal állunk szemben. A nő életében a párszor előforduló petefészekciszta nem okoz nagyobb gondot. Probléma akkor keletkezik, ha ez rendszeresen, több ciklust követően jelentkezik. A petefészek megtelik cisztákkal, nincs peteérés, nincs progeszteron termelődés, egyre nagyobb az ösztrogén dominancia, mely fokozza a cisztákra való hajlamot. Kialakul az ördögi kör, melyet mesterséges hormonpótlással nem lehet megszüntetni. A cisztákra való hajlam fokozott azoknál a nőknél is, akiknél a petefészek valami oknál fogva sérült, legtöbbször gyulladás következményeként. A cisztáknál kialakulhat sárgatest, mely folyamatosan termeli a progeszteront. Az ilyen ciszták általában maguktól visszafejlődnek. Továbbá az endometriózisnál (méhnyálkahártya burjánzás) is kialakulhatnak ciszták. Ilyenkor a vér barnás bomlástermékeket tartalmaz, így ezeket csokoládé-cisztáknak is szoktuk nevezni.

Miómák
Ezt a problémát a nők körülbelül egyharmada ismeri. A mióma a méh izom- és kötőszövetének jóindulatú daganata. Különböző nagyságú kerek csomócskák, melyek a nyálkahártyához közel, a méhizomzatban vagy a méhizomzaton kívülről vannak beágyazódva. A mióma nagyságától és elhelyezkedésétől függően lehet teljesen panaszmentes, de sok problémát is okozhat. Azok, amelyek a méh nyálkahártyájához közel helyezkednek el, azok elhúzódó és hosszantartó vérzéseket okozhatnak. Okozhatnak továbbá hátgerinc panaszokat, alhasi fájdalmakat, székrekedést, hólyagproblémát. A kezelések is ettől függenek. A panaszmentes miómákat elég megfigyelni, míg a panaszokat okozók gyakran kerülnek műtétre. A mióma az ösztrogén dominancia egyértelmű jele. Ezért az ösztrogén dominancia megszüntetésével a miómák kialakulását is megszüntethetjük, sőt a már kialakult miómákat is visszahúzódhatnak, és ezáltal az általuk okozott problémák is megszűnnek.

Endometriózis
Ennél a betegségnél a méh nyálkahártyája a méhen kívülre vándorol. Szigeteket képez a petevezetékekben, petefészkekben, de előfordulhat a hasüregben, végbélben, húgyhólyagban, sőt még tüdőben is. Mivel ezek a szigetek úgy viselkednek, mint a méh nyálkahártyája, ezért ők is ciklikus változásoknak vannak kitéve. A méh nyálkahártyájához hasonlóan ciklikusan megtelnek vérrel, véreznek, ezáltal nagy fájdalmat okozva a páciensnek. Ez a fájdalom sokkal erősebb mértékű, mint egy átlagos menstruációs fájdalom. A legtöbb nő ilyenkor nem képes elvégezni szokásos napi feladatait, gyakran munkaképtelen. Az endometriózisnál a ciklikus változások következményeként összenövések keletkezhetnek az említett helyeken, melyek növekvő fájdalommal majd terméketlenséggel jelentkeznek. Pedig pont a terhesség az, ami az endometriózusos nő életét megkönnyíthetné. A terhesség alatt megszűnik a méhnyálkahártya ciklikus változása és az ösztrogén dominancia is, mert a terhességet a sárgatesthormon, a progeszteron dominancia jellemzi. Ha nem sikerül a terhesség, a nők olyan hormonokat kapnak, melyek leépítik a méhnyálkahártyát. Sajnos az ilyen kezelések alatt a terhesség kizárt. Előfordul, hogy a problémák miatt a beteget műteni kell, és műtéti úton kell eltávolítani a felesleges helyen kinőtt nyálkahártyát. De, mivel az ösztrogén dominancia nem szűnik meg, a műtét után pár hónappal ez a nyálkahártya újból kiújul. Mivel az endometriózis szintén az ösztrogén dominancia egyértelmű jele, azért a természetes progeszteronnal való kezelés mindenképp ajánlatos. (Az ösztrogén túlsúly laboratóriumban nyálminta-vizsgálattal egyértelműen megállapítható.)

Meddőség
A terméketlenség igen gyakori az ösztrogén dominanciás nőknél. Az állapotot tüszőrepedés nélküli ciklusok, érett petesejt nélküli ciklusok jellemzik. Természetesen ebben az állapotban nem jöhet létre terhesség. A fogamzás megkönnyítésére az orvostudomány ösztrogénkezelést ajánl, mely csak részben lehet eredményes. Létrejön ugyan az érett petesejt, de a progeszteron-hiányos környezetben a megtermékenyített petesejt megtapadásának esélyei sokkal rosszabbak, mint a progeszteron jelenlétében. Tehát nagy a sikertelen terhesség vagy vetélés kockázata. A hormonegyensúly terapeuták a hormonrendszer kiegyenlítésével, természetes, egyénekre szabott (férfi és nő) életmód meghatározásával sokat tudnak tenni a probléma megoldása érdekében.


Sorozatunk következő részében a férfiakat és nőket egyaránt érintő hormonrendszeri problémákat (pajzsmirigy, mellékvesék, hasnyálmirigy betegségei) ismertetjük.

Amennyire csak tudják, kerüljék azokat a vegyszereket, melyek hormonhatással bírnak. Ne igyanak klórozott vizet, ne használjanak klór alapú tisztítószereket! Vigyázat: az orr nyálkahártyáján keresztül a klór tökéletesen felszívódik! A víz klórmentesítését forralással végezhetjük el. Ha van jó minőségű víztisztító berendezésünk, mely a gyógyszeripar által előállított hormonokat is kiszűri, akkor fogyasszuk azt a vizet. Nézzük át kozmetikumainkat, nem tartalmaznak-e parabent, vagy a paraben különféle változatait (metilparaben, butilparaben stb.) Ezek a hormonhatású anyagok bőrünkön keresztül tökéletesen felszívódnak. Élvezzük a lassan ébredő tavaszi nap sugarait! Tartózkodjunk sokat a szabadban!

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Anyagcsere problémák (7)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A hormonrendszer egyes szervei, az idegrendszer és a többi szervünk szövevényes, bonyolult rendszert alkotnak.

2013.5.17.   


A hormon-egyensúlytalanság tünetei (6)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Szervezetünket három irányítórendszer irányítja: az idegrendszer, az immunrendszer, a hormonrendszer. (A fogyás és hízás okai)

2013.5.3.  1   


A hormon-egyensúlytalanság tünetei (4)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A legtöbb tünet ösztrogén dominanciából ered. Lányoknál és fiatal nőknél több tünet jelentkezhet egyszerre, melyek az orvosi irodalomban betegségként is megjelennek.

2013.3.19.    12


A hormonrendszer egyensúlytalansága (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Említettük a mesterséges hormonokat, melyek az ivóvízben találhatók...

2013.1.18.    12


A környezet hatása a hormonrendszerünkre (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A környezetünkben sok vegyi anyag található, melyek olyan hatással vannak szervezetünkre, mint az első számú női hormon az ösztrogén.

2012.11.9.   


A hormonrendszer és betegségei (1)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytatjuk utunkat az emberi testen belül, mégpedig a hormonrendszer szerveire összpontosítva.

2012.9.21.    13

A rovat további cikkei

Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.