Böjtkrízis és alapétrend (3)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2010.12.6. 5:36

Nemcsak a böjtölés, de bármilyen megszorító étrend is okozhat kellemetlen tüneteket.

Ezek erőssége az étrendi megszorítás erősségétől valamint a páciens méreg-egyensúlytalanságának mértékétől függ. Egyszerűbben fogalmazva a páciens elsalakosodásának mértékétől. Ezekkel a kellemetlenségekkel azért fontos foglalkozni, mert könnyen eltanácsolhatják a pácienst a megkezdett diétától vagy életmódváltozástól, pedig sokszor egyszerűen kezelhetők vagy megszüntethetők.

A böjtkrízis egyik leggyakoribb kellemetlen tünete az éhségérzet és fejfájás, melyek a belek nem kielégítő tisztítására, vagy kevés folyadékfogyasztásra vezethetők vissza. Ilyenkor fontos megemelni a folyadékfogyasztást és meg kell szabadulni a feleslegesen bennrekedt bélsártól. Ennek több módja van. A legegyszerűbb a glicerinkúp használata, mely hatását néhány perc alatt kiváltja. Hasonlóan jó megoldás, csak kis ügyességet és felszerelést kíván – a beöntés. Ezenkívül használhatunk keserű-sós vizet, melyet ivókúraként reggelente, naponta vagy kétnaponta fogyasztunk. A gyógyszertárakban beszerezhető keserűsóból (Glaubersó, magnéziumos só) egy evőkanálnyi mennyiséget 2 deciliter vízben vagy grapefruit-lében feloldunk és éhgyomorra megisszuk. Más gyümölcs- vagy zöldséglevet azért nem ajánlatos fogyasztani, mert nem harmonizál a keserű ízzel. A leírtakból következik, hogy a székrekedés a diétákkal és tisztító kúrákkal egyáltalán nem összeegyeztethető. Tehát ezt a problémát minden esetben kezelni kell.

A kevés folyadékbevitel kellemetlen szájszárazságot és szájszagot eredményezhet .Sajnos az említett hashajtásnak is lehetnek negatív következményei. A vízhajtás és hashajtás következményeként ásványianyag egyensúlyi zavar keletkezhet, mely izomgörcsök, lábikragörcs, szapora szívdobogás, légszomj, fáradtságérzet, alvászavarok formájában jelentkezik a leggyakrabban. Ilyenkor kérjük ki hozzáértő személy (orvos) véleményét. Hosszantartó étrendi megszorításnál gondolni kell a vitaminhiányra is, még ha annak kialakulása nem is olyan gyors, mint az ásványianyaghiány kialakulása. Ilyen tünetek a fogíny- vagy más szervek vérzékenysége, hajlam a hurutos megbetegedésekre (visszatérő fertőzések), fáradékonyság. A vitaminhiány általában pár hónap elteltével jelentkezik, de meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy ezt az állapotot megelőzzük.

A diéták ideje alatt fontos a rendszeres, nem túlságosan megerőltető testmozgás. Ennek hiánya fázékonyságot, általános levertséget, izomgyengeséget okozhat. A méregtelenítés egyik velejárója a vérnyomáscsökkenés, mely egyaránt kellemetlen mind a magas mind az alacsony vérnyomásos emberek számára. A vérnyomáscsökkenéskor ájulásérzet, szédülések, szívtáji kellemetlen érzés, figyelemzavar jelentkezhet.

Bízom benne, hogy a felsorolt kellemetlenségekkel senkit nem riasztottam el a méregtelenítéstől. Hasznos, ha a méregtelenítés mellett döntő egyén tisztában van ezekkel a kisérőjelenségekkel, ezáltal befolyásolni tudja megjelenésüket, mérsékelni tudja a már megjelent tüneteket.

Alapétrend

A diéta eredeti jelentése: helyes életmód. Manapság életmódba ágyazott táplálkozási reformot jelent. Az idetartozó módszerek a méregtelenítés kapcsán mind a megelőzés mind a kezelés szempontjából lényegesek. Az életmód megváltoztatása, egybehangolása a táplálkozással döntő jelentőségű. Ide tartozik például a helyes éhségreflex kialakítása. A napi ritmusban mindig ugyanabban az időben való étkezés, a lassú evés és alapos rágás, valamint más táplálkozási szokások tudatosítása. Az alapétrend betartása nemcsak beteg embereknek ajánlott. Emésztésjavító, kímélő hatása van az egész szervezetre. Célja, hogy optimálissá tegye az anyagcserefolyamatokat, valamint a méregtelenítés egyik nélkülözhetetlen eszköze, mely jó irányba befolyásolja az egész szervezet működését.

Célja, hogy a szervezetbe ne kerülhessenek, és ott ne keletkezhessenek terhelő és mérgező anyagok, továbbá a szervezet kiválasztó funkciói jól elláthassák tehermentesítő feladatukat.

Fontos a táplálék mennyiségének és energiatartalmának beállítása. Cél nemcsak az ideális testsúly elérése, hanem a méregegyensúly beállítása. Rendszerint megszorító szempontokat tartalmaz. A megszorításoknak egyensúlyban kell lenniük a páciens lehetőségeivel és céljaival. Tartsuk magunkat az „inkább lassan, de biztosan” elvhez. Nem célszerű a túlzott megszorítás, mert az a páciensben újabb stresszt, a sikertelenség érzését váltja ki, továbbá azt a benyomást, hogy minél hamarabb maga mögött tudja a egészséges életmódot. Fontos, hogy sportosan álljunk a változáshoz, ne keserítsen bennünket, ha nem sikerül mindig mindent betartani.

Az étrend szempontjából úgysem az a fontos, amiben néha vétünk az egészséges táplálkozás ellen, hanem az, amit rendszeresen eszünk. Ha csak egy dolgot emelhetnék ki, akkor azt ajánlanám, hogy rágjanak meg mindent alaposan! Az alapos rágás előkészíti a gyomor és az emésztőrendszer többi része számára a táplálékot. Már az alapiskola első évfolyamaiban tanulják a gyerekek, hogy az emésztés a szájban kezdődik. Sajnos hamar elfelejtjük ezt a fontos információt az orvosainkkal együtt. Kezeljük a beteg gyomor- és bélpanaszait, közben a rágásról egy szót sem ejtünk. Holott a szájban rosszul előkészített táplálék sok gondot okoz az emésztőrendszer további szakaszaiban.

Fontos, hogy ismerjük az élelmiszerek biológiai értékét. A kalóriaérték már minden élelmiszeren megtalálható, de sajnosa biológiai érték nem. Pedig az élelmiszer értékét főleg a biológiai értéke határozza meg. Ide tartozik a vitamin- és ásványianyag tartalom, enzimtartalom, jó zsírok. Általában elmondhatjuk, hogy a legmagasabb a biológiai értéke a natúr gabonaféléknek, friss zöldségeknek és gyümölcsöknek, olajos magvaknak és az ezekből nyert hidegen préselt olajoknak. Táplálékunknak tartalmaznia kellene ezeket az anyagokat, a lehető legnagyobb arányban. Egész évben fogyasszunk biogazdaságból származó olajos magvakat és ezek hidegen préselt olaját. Ezek az élelmiszerek gondos raktározás és feldolgozás mellett változatlan formában, biológiai értéküket majdnem 100 százalékig megőrizve állnak rendelkezésünkre. Tartósításukhoz nem kell semmilyen adalékanyagot használni, nem kell fagyasztani. Gazdag vitamin, nyomelem és ásványianyag tartalmuk mellet hasznos zsírtartalmuk sem elhanyagolható.

Összességében az említet élelmiszerekből – nyers zöldség, gyümölcs, gabonafélék, olajos magvak (hőkezelést kizárva) – és a hidegen préselt olajból hasznos anyagokat nyerhetünk szervezetünk számára. (Az említett élelmiszerek hőkezelés hatására biológiai értékük nagy részét elveszítik.) Sokan közülünk egyáltalán nem is fogyaszt ilyen táplálékot. Nem csoda, hogy a civilizáció emberének többsége túlsúlyban és egyúttal óriási vitamin-, enzim-, ásványianyag- hiányban szenved.

Az általunk fogyasztott ételek nagy többsége úgynevezett „halott étel”. Biológiai értéke majdnem nulla, ellenben nagy a kalória értéke. Gondoljunk csak a legismertebb B- és C-vitaminokra. Ezek már 50-60 Celsius fokon tönkremennek, ezáltal, ha eredetileg tartalmazta is ezeket az ételhez felhasznált alapanyag, a főzéssel teljesen tönkretettük. A szervezet ételért kiált éhségérzet formájában, vitamint, ásványianyagot, nyomelemet, hasznos zsírsavakat követelve, mi pedig mértéktelenül, éhségérzetünknek eleget téve, fogyasszuk a biológiailag értéktelen, kalóriadús ételeinket.

A XXI. század embere élelmiszer túlfogyasztás mellett „éhezik”. A sok idegeskedés, a túlhajszoltság, a sok információs szemét, a mozgásszegény életmód hatására megnövekedik ezen biológiai anyagok szükséglete szervezetünkben. Sajnos a biológiailag aktív anyagok hosszantartó, gyakran sok évtizedes hiánya kizárólag helyes táplálkozással nem korrigálható. A gyógyszeripar óriási mennyiségű vitaminkészitménnyel, növénykivonattal és más természeteshez hasonló készítménnyel halmoz el bennünket, használva a megtévesztő „természetazonos” megjelölést. Értelemszerűen a természetazonos kifejezés nem természetest jelent. Ezen készitmények közötti eligazodás egyre nehezebb. Ellenben nagyon kevés az a termék, amely valóban hasznunkra is válik. A termék összetétele, vitamin, ásványianyag-tartalma nem garancia a szervezet vitamin és ásványianyag hiányának kielégítésére. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a mesterségesen előállított anyagok erre nem alkalmasak.

Fogyasszanak az idénynek megfelelő nyers zöldséget esetleg gyümölcsöt, gyógynövények fiatal, friss hajtásait, gabonapelyhet, esetleg olajos magvakat, vagy néhány kortyot az ezekből készített olajból. Tartsák szem előtt, hogy soha nem a nagy mennyiségek a fontosak, hanem ezen élelmiszerek rendszeres fogyasztása.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A táplálkozás szerepe (9)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

...a daganatos betegségek kialakulásában.

2011.6.2.  29   


Rákmegelőző tápanyagok (12)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tápanyagok, melyek jó hatással vannak szervezetünkre.

2011.5.20.   


Daganatok és összefüggések (11)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az egyes szervek daganatai és a fogyasztás közötti összefüggések.

2011.5.6.   


Rákkeltő anyagok a táplálékban (10)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A táplálkozás során az ember naponta több száz anyagot juttat a szervezetébe, ezeknek csupán egy kisebb hányada hasznosítható a testfunkciók fenntartásához.

2011.4.28.    5


Jin és jang ételek (8)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A sok allergiás tünet nem ok nélkül jelentkezik.

2011.4.5.   


Az ételek hatása energiarendszerünkre (7)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az egyes ételek különféleképpen befolyásolják energiarendszerünket (jin és jang ételek).

2011.3.23.   

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.