Orvosságok és mellékhatásaik (1)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2016.6.16. 0:46

Megcáfolhatatlan tény, hogy az orvosságok hatalmas változást hoztak életünkbe. Ha például fáj valamink, gyógyszer segítségével rövid időn belül megszabadulhatunk a fájdalomtól. (Bevezető rész)

Nem beszélve a műtétekről, melyeket altatásban vagy teljes érzéstelenítésben végeznek úgy, hogy a páciens fájdalmat egyáltalán nem érez. Az antibiotikum korszaka előtt az embereket fertőző betegségek tizedelték. Ezektől úgy féltek az emberek, mint manapság a ráktól. Vannak gyógyszerek, melyeknek hatásait ugyan nem érezzük azonnal, de egyértelműen meghosszabbítják életünket. Ide tartoznak a vérhígítók. Ezeket a szereket ugyan nem sokszor emlegetjük, de lényegesen meghosszabbítják az átlagéletkort, megelőzik a műtétek és balesetek régen leggyakoribb komplikációiját, a trombózist. Ha idegesek, nyugtalanok vagyunk, nem tudunk aludni, elég bekapni a nyugtatót és altatót, a probléma ezzel látszólag megoldva. A vérnyomásorvosságok nemcsak csökkentik a vérnyomást, hanem hosszútávon kímélik az ereket, védik a szívet, vesét, központi idegrendszert. Vannak, orvosságok, amiket tömegek szednek. Ilyenek a vérzsírszint csökkentők és csontritkulást megakadályozók. Ezekkel ugyan nincs meg a 30-40 éves tapasztalat, de mivel rengetegen szedik, később ezek mellékhatásaira is kitérek.


A gyógyszerekkel kapcsolatban általában két fontos probléma létezik. A gyógyszer elnevezés azt sugallja az embereknek, hogy csak gyógyít, és nem árthat. Ezért a betegek nagy része sajnos el sem olvassa azt az egyre duzzadó információhalmazt, amit a gyógyszergyártók a gyógyszerekhez csomagolnak. A másik probléma, hogy az emberek nem ritkán 10-20 féle gyógyszert szednek, ám ezek egymás közötti hatásait (interakció) senki sem vizsgálja. Van néhány gyógyszerkombináció, mely tudományosan igazolt. Ilyenek a vérnyomáscsökkentők egymás közötti kombinációi. A vérnyomás gyógyszerek csoportokba vannak osztva, és az egy csoportba sorolt vérnyomáscsökkentők egymás között nem kombinálhatók. A különböző csoportokba sorolt vérnyomáscsökkentők viszont igen. De azt senki sem vizsgálja, hogy a diabetológus, kardiológus, neurológus, érgyógyász, ortopédorvos, reumatológus, tüdőgyógyász és más szakorvosok által együttesen felírt gyógyszerek mennyire kombinálhatók. Valójában ennek az eldöntése a körzeti (házi)orvosra hárulna. A páciens azonban szabadon jár a szakorvosokhoz, ezért a körzeti (házi)orvos gyakran azt sem tudja, hogy betege milyen gyógyszereket szed, milyen szakrendelésre jár.


Az elkövetkezőkben néhány leggyakrabban használt gyógyszer mellékhatásaira szeretném felhívni a figyelmet.

Kezdjük a leggyakrabban használt gyógyszerekkel a fájdalomcsillapítókkal. Ide tartozik a leggyakrabban használt fájdalom- és lázcsillapító a paracetamol. A kisbabáktól kezdve az idősekig mindenki szedi. Több néven kerülnek forgalomba, mindenki korlátozás nélkül hozzájuthat és használhatja. A mellécsomagolt információs tájékoztató szerint fájdalmakra: fog-, fej- és ízületi fájdalom, menstruációs fájdalomra és lázcsillapításra használható. Ezzel nem is lenne semmi baj. Az ellenjavallatok szerint a gyógyszerre való allergia és májbetegség esetén nem használható.

Vesebetegségeknél viszont csak az orvos beleegyezésével szedhető. Idősebb betegeim között szép számmal vannak vesebetegek, akik a gyógyszer használatát senkivel sem beszélik meg. Nem is olvassák el a használati utasítást. A gyógyszer kölcsönhatásainál felhívnám a figyelmet arra, hogy a paracetamol tartalmú orvosság nem szedhető néhány altatóval, antibiotikummal, epilepszia-gyógyszerrel együtt, mert így a májkárosító hatása felerősödik. Sajnos a csomagoláshoz csatolt információ nem tartalmazza, hogy melyik altatóról, antibiotikumról, epilepszia gyógyszerről van szó. Sem azt, hogy hosszabb ideig történő szedés esetén, vagy már egy-két tabletta együttes használatánál is májkárosodással kell számolnunk.

Néhány információs nyomtatványon azt is olvastam, hogy köhögést elősegítő gyógyszerekkel sem szabad együttesen paracetamolt adni. Megjegyzem, ha a beteg lázas, akkor az is előfordul, hogy köhög vagy antibiotikumot kell szednie. Bevallom, ezekkel a kölcsönhatásokkal mi, orvosok, sem vagyunk teljesen tisztában a nem egyértelmű információk miatt. Nem tudjuk melyik antibiotikumra és melyik köhögéscsillapítóra gondolt a gyártó.

(Folytatjuk)Hozzászólások

, 17. 06. 2016 22:17:53
Először talán nézzünk utána, miről is akarunk írni...
, 18. 06. 2016 13:44:02
Például...? Javaslat a megoldásra...?
, 18. 06. 2016 20:43:07
Az interakciókat elég sokan kutatják. Orvosként talán illő lenne tudni hol keresendőek és nem a laikusoknak szánt betegtájékoztatóval példálózni.
, 19. 06. 2016 14:36:48
Tessék figyelmesen olvasni, akkor talán lejön, miről szól a szöveg... Annyit elárulunk, hogy nem szakorvosoknak íródott, és nem is szakmai konferenciára készült, hanem épp a laikusoknak.
, 21. 06. 2016 22:38:13
Tehát laikusoknak elég egy, a valóságot meg sem közelítő iromány....
, 22. 06. 2016 07:48:46
Ha ön orvos, tudód, vagy kutató, akkor írjon egy mindezt megcáfoló írást és küldje be a szerkesztőségbe. Ha önjelölt próféta, akkor valahol máshol keressen fórumot magának. Sok sikert mindkettőhöz!
, 22. 06. 2016 07:50:23
*tudós...
, 22. 06. 2016 12:41:59
Minden gyógyszertárban kapható gyógyszerhez tartozik egy betegtájékoztató (PIL), ami a betegnek – laikusnak szolgál útmutatóul. Ha a beteg kíváncsi rá, előveszi és elolvassa (célszerű lenne). A nevéből adódóan tájékoztatja a beteget, hogy esetleges más gyógyszerek szedése mellett követel e fokozotabb figyelmet. Abban az esetben ha a beteget érdekli mit rejt a tájékoztató elballag a gyógyszertárba és megkérdezi a gyógyszerészt. Ő az az ember, aki ismeri a gyógyszereket és azon kívül, hogy tudja melyik mire való még azt is tudja, ha esetleg megerősítésre lenne szüksége, hol keresse a hatóanyagok közti viszonyokat – interakació. Ugyanis, a betegtájékoztató mellett létezik, egy szakmai (orvosnak, gyógyszerésznek, tudósnak szánt) tájékoztató, ami tartalmazza a gyógyszer tulajdonságai mellett a hatását (kívánt és nem kívánt hatást egyaránt) is. Többek közt tartalmaz egy fejezetet arról is pontosan melyek azok a hatóanyagok amelyekkel együtt alkalmazva nagyobb odafigyelést igényel illetve zárja ki az együttes alkalmazást. A fenti írásból csak az derül ki, hogy az orvosoknak a nekik szánt tájékoztatóról tudomásuk sincs (amiben azért bízom, hogy nem teljesen igaz) és nem az amit a cím igér. Sok szerencsét kívánok a megtalálásához.
, 22. 06. 2016 21:50:19
Köszönjük a kimerítő válasz. És csak szólunk, hogy folytatás következik, mert egyszerre nem tudtuk feltenni az egész szöveget. (A szerkesztőség)
Kopaszné Nagy Mária, 29. 12. 2016 14:57:59
Kérem segítsenek epilepszia mellett milyen antibiotikum szedhető ? Az orrom kétszeresére nőtt, és különböző krémekkel próbáltam kenegetni amit orvos írt fel, de sajnos semmit nem segített. Egy állandó forró fájdalmat érzek, és mi tagadás úgy nézek ki mint egy krumpli orrú bohóc. Kérem segítsenek! Tisztelettel: Kopaszné
@


Kapcsolódó cikkek

Orvosságok és mellékhatásaik (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Sorozatunk következő részében a vérzsírcsökkentő orvosságokról és azok kölcsön- valamint mellékhatásaival foglalkozunk.

2016.10.4.    5


Orvosságok és mellékhatásaik (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytassuk a sort a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító ibuprofen tartalmú gyógyszerekkel!

2016.6.29.    4

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.   


A mellciszta felszívódása

PR-cikk

Mi segítheti a mellciszta felszívódását? Manapság a mell cisztásodása egyre gyakoribb jelenség a nők körében.

2023.6.17.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.   


Alvászavarok kezelése

Milyen következményei lehetnek a folytonos kialvatlanságnak?

2022.11.30.