A gyerek és a mobil


Jády Mónika  2010.6.15. 5:58

Szüksége van-e egy tízéves (vagy még kisebb) gyereknek mobiltelefonra?

Ma már csaknem az összes gyereknek van mobiltelefonja (Svájcban a 12-19 évesek 95 %-ának, de gondolom, más országokban is hasonló a statisztika), és már kimondottan kisgyerekeknek készült mobilt is piacra dobtak. De tényleg szüksége van-e egy kisgyereknek ilyesmire, vagy csak egyfajta státuszszimbólum a (gyerek)mobil?

A kisiskolások szülei általában három okból ajándékoznak csemetéjüknek mobilt. Először is a gyerekük állandó nyaggatása miatt. „Már mindenkinek van az osztályban” – állítja a gyerek könnyes szemmel még akkor is, ha ez nem így van.

Nem egyszer más felnőttek véleménye a mérvadó. „Ebben a korban már mindenképpen kell egy mobil a gyereknek” – győzködik egymást az anyukák a szülői értekezleten. Így végül az is beszerez egy mobilt az elsős gyerekének, aki ezt sokáig nem is tartotta annyira jó ötletnek. Nem létezik univerzális korhatár, amely átlépése után mindenképpen saját mobiltelefont kellene kapnia a gyereknek. Csak a szülők döntésén múlik, hogy vesznek-e a gyereküknek mobilt, és ha igen, mikor.

Harmadrészt: néha a szülők maguk miatt adnak a gyerek kezébe telefont. „Azt szeretnénk, hogy a gyereket állandóan ellenőrzés alatt tarthassuk” – magyarázzák a tágabb családnak és az ismerősöknek. De gondoljuk csak át jobban: ki kit tud majd minden helyzetben elérni?

Íme, néhány szülői vélemény:

„Hétesztendős kislányom először naponta egy sms-t írt nekem, leggyakrabban például a menza aznapi menüjét küldte el. Egy héttel később viszont már naponta legalább három sms-t kaptam tőle, és egy idő után hívogatni is kezdett: „Anya, rossz kedvem van! Anyuuu, úgy unatkozom! Anya, MIKOR jössz már értem?!” Két hónapig bírtam, és talán tovább is tűrtem volna, hisz manapság mindenkinek van mobilja! Csakhogy véletlenül összefutottam az egyik napközis tanító nénivel a folyosón. Pár szót váltottunk az időjárásról, amikor elsétált mellettünk egy gyerek a mobilját gondterhelten nézegetve, és a pedagógus rosszallóan csóválta a fejét: „Nézze csak, milyen boldogtalan! Fél órája nem tudja elérni az apját, teljesen kétségbe van esve. Azt hiszi, hogy már nem jön érte senki. A legjobb esetben azért, mert az egész család kórházba került.” Aznap leszögeztem, hogy nem vagyok hajlandó kompomisszumot kötni, és este kivettem a gyerekem mobiljából a SIM kártyát. Azóta egy évvel idősebb lett a lányom, és még mindig nem raktam vissza a kártyát. Úgy döntöttem, hogy a lányom akkor kap majd mobilt, ha elég nagy lesz ahhoz, hogy egyedül járjon iskolába és haza. Ekkor a mobil végre hasznos lesz.”

„Az alsó tagozatos gyereknek nincs szüksége mobilra. Új mobilt elég a gyerek tizenöt éves korában venni, hogy ne érezze magát kirekesztettnek, addig pedig megfelel egy öröklött készülék. Én inkább a lokalizációs szolgáltatást kérném, hogy tudjam ellenőrizni, merre jár a gyerek, az internetet viszont nem, hisz otthon vagy az iskolában úgyis van a gyereknek internet-hozzáférése. Nálunk a következő szabályok érvényesek: a telefont este nyolckor ki kell kapcsolni, nem szabad tanítás alatt használni, és mindig jobb telefonálni, mint sms-t küldeni.”

„A fiam mobilt kapott a tizenegyedik születésnapjára. Csakhogy aztán a telefon általában otthon hevert az asztalán, ha pedig a gyerek a nadrágja zsebébe tette, akkor sem kapcsolta be. Most tizenöt éves a fiam. Igaz, hogy villámgyorsan kimeríti a feltöltőkártyán lévő összeget, de legalább bekapcsolva hordja magánál a telefont, és így jól ellenőrizhető. Úgy gondolom, hogy legkorábban tizenkét éves korban van értelme a gyereknek mobilt adni, a kisebb gyerek a telefont úgyis csak játéknak használja.”


Hány éves kortól tudja a gyerek megbízhatóan kezelni a mobilt?
A gyereknek tudnia kell használni a billentyűzetet, és meg kell jegyeznie az alapfunkciókat. Erre akár már óvodás korában képes – ez viszont nem jelenti azt, hogy a kisiskolás gyereknek tényleg szüksége van egy mobilra.

Mit kell tudnia a gyereknek szánt mobilnak?
Rendelkezzen előhívás funkcióval, hogy a gyerek egyetlen gomb megnyomásával hívni tudja a szüleit vagy a nagyszüleit.

Mit nem kell tudnia a gyereknek szánt mobilnak?
A mobil nem játék, hanem telefonkészülék. Ezért a gyereknek nincs szüksége olyan készülékre, amely bonyolult grafikával rendelkezik, MMS küldésére és internetezésre alkalmas.

Milyen típusú telefont válasszunk?
Egyszerűen kezelhető készüléket. Nem kell a legdrágább, legújabb modell, megteszi egy régebbi is. A gyerek zsebéből kiesik a mobil, az osztálytársa rálép, vagy a gyerek elhagyja valahol a készüléket, esetleg ellopják tőle. Mindezzel számolnunk kell. De ha ezekkel a lehetőségekkel nem számoltunk előre, és megtörtént a baj, csak magunkra lehetünk mérgesek. Mi döntöttünk arról, hogy mobilt veszünk a gyerekünknek, és arról is, hogy mennyi pénzt áldozunk erre a célra.

Hogyan tehetjük kellemesebbé a mobilos életet?
Találjunk megfelelő helyet a készülék számára, például egy rekeszt az iskolatáskában, belső zsebet a gyerek kabátján – a gyerek mindig ott tartsa a mobilt. Gyakoroljuk át a gyerekkel, hogyan tud valakit felhívni. Szabjunk meg egy összeget, amelyet havonta telefonálásra költhet, és közöljük vele, hogy ha ezt túllépi, levonjuk a többletet a zsebpénzéből. Legjobb, ha a feltöltőkártyás megoldást választjuk – elejét vehetjük a kellemetlen meglepetéseknek. Számoljunk azzal, hogy ha a gyerek problémával találja szemben magát, összezavarodik és hibázhat. Ha egész délután nem érjük el őt, még nem jelenti azt, hogy valami baja esett. Lehet, hogy lemerült a telefonja, vagy a készüléket véletlenül kikapcsolta, és nem tudja, mihez kezdjen, mert nem jut eszébe a PIN kód.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2024.6.1.   


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.