Család és/vagy karrier Svájcban


Jády Mónika  2017.2.6. 1:40

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

Svájcban 14 hét szülési szabadság jár a kismamáknak, ez idő alatt bérük 80 %-át kaphatják meg. (A frissen sült apukák egy-két nap szabadságot kaphatnak.) Ezután az anya vagy otthon marad egy ideig, és a család a férj fizetéséből él, vagy visszatér a munkahelyére, és magánbölcsődébe adja gyermekét, esetleg dadust alkalmaznak, vagy szerencsés esetben a nagyszülők vállalják az unokát. Persze, több szempont is szerepet játszhat abban, hogy a munkahely vagy az otthonmaradás mellett dönt az anyuka. Van olyan eset, amikor a plusz kereset és a gyermekfelügyeletre kiadandó összeg különbsége olyan kicsi, hogy nem érdemes munkát vállalni – hacsak a kismama nem vágyik vissza mindenképpen a munkahelyére.


Ami pozitív: általában meg lehet egyezni a munkaadóval, és részmunkaidőben folytatni a munkát. Sokan dolgoznak így azok közül is, akiknek már nagyobb gyermekeik vannak, óvodába vagy iskolába járnak. A kötelező óvodalátogatás idejéig (4 éves kor betöltése után) magánóvoda, gyermekfelügyelő vagy bébiszitter, nagyszülők vagy esetleg ezek kombinációja a megoldás. Amikor óvodaköteles lesz a csemete, délelőttönként az állami óvodába járhat, de maradhat a magánoviban is. Az állami oviba járók a délutánokat a község által fenntartott napköziben tölthetik, ami viszont nem ingyenes, a szülők bevételétől függően számolják ki a díjat. Be lehet jelenteni az óvodásokat egy-egy napra, vagy napszakra is, viszont év közben nem lehet változtatni, csak mindig félévkor. A mi lakhelyünkön az óvodai, iskolai szünetek ideje alatt nincs napközi, ekkor esetleg magánintézményben vállalják el a gyerekfelügyeletet. (A magánóvodákban kevesebb a szünet, mint az állami intézményekben.) A következő tanévtől tervezik, hogy az óvodakezdés, vagyis nyolc óra előtt is biztosítanak felügyeletet. (A helyi magánóvodában fél nyolctól fogadják a gyerekeket.)


Svájcban nem számít egyedi esetnek, ha a nő otthon marad, még akkor is, ha már nagyobbak a gyerekek. Egy közelünkben lakó anyuka mondta, hogy egyelőre nem is vágyik vissza a kórházba, ahol ápolónőként dolgozott, elég munkája van a háztartással, a kerttel, a gyerekekkel kapcsolatban. – Majd meglátod te is – mondta egyszer, amikor neki már óvodás volt a lánya, az óvodában, iskolában végzett önkéntes munkára utalva. (Az állami intézményben számítanak a szülők segítségére erdei kirándulások, úszásoktatás és más programok alkalmával.)

Egy háromgyerekes tanítónő pár órát vállalt az iskolában, miután a legkisebbik gyermeke is óvodáskorú lett. Előtte helyettesként állt az iskola rendelkezésére, így csak akkor hívták be, ha valaki a keddi napon kiesett. (Ezen a délelőttön „szabad” volt, játszócsoportban volt a kisfia, a lányok pedig oviban-iskolában.)


Egy másik ismerős anyuka hétvégi műszakokat vállalt első körben korábbi munkahelyén. Az apuka volt a gyerekekkel, amíg ő dolgozott. Most már hét közben is dolgozik egy-egy napot, négy hétvégéből pedig hármat, így egy hétvégéje van a hónapban, amit a családdal tölthet. A nagyszülők is besegítenek, és az egyik kisfiú keresztmamája is, alkalmanként pedig bébiszitter vigyáz a fiúkra. Mint mesélte, nála nem igazán jelent kiszakadást a munkába járás, mert hasonló problémákkal szembesül a munkahelyén is, mint otthon – ott a gondjaira bízott fogyatékos felnőtteket kell terelgetni, vezetni velük-nekik a háztartást.

Egy menedzserként dolgozó anyuka két gyermekére nanny (szakképzett gyermekfelügyelő) vigyáz azokon a napokon, amikor ő munkába megy. Elsőszülöttjét még maga hordta bölcsődébe, délután pedig egy bébiszitter vitte haza a kicsit. Nagyon stresszesnek találta a reggeli indulásokat, így két gyermek mellé már más megoldást keresett. A nanny reggel hétkor érkezik, már vele öltöznek fel és reggeliznek a gyerekek, és ő kíséri el a nagyobbat az oviba. Egészen este hétig ő van a gyerekekkel, meg is vacsoráztatja őket, mire az anyuka hazaér. Elméletileg két napja van az anyukának hétközben, amit otthon tölt, de már előfordult, hogy be kellett mennie a munkahelyére ezeken a napokon is. Mint mondta, három munkanapnál többet nem szeretne vállalni, hogy a gyerekekre is jusson elég ideje.


Egyik barátnőnk magánbölcsődébe, majd magánóvodába járatta fiát és lányát, hogy három napra vissza tudjon menni az irodába. Azt mondta, neki szüksége van arra, hogy felnőtt társaságban legyen. Most már az állami iskolába járnak a gyerekek, így három délutánra kellett megoldást találnia. Amíg csak a fia volt iskolás, napközibe ment délután. A következő évben „Tagesmutter”, egyfajta pótmama (otthon lévő anyuka vállal gyerekeket sajátjai mellé) vigyázott a fiúra és húgára. Most bébiszitter jár hozzájuk három délután. A nagyszülők pedig abban segítenek, hogy a gyerekek eljussanak magánóráikra: karatéra, zongoraleckére…

Egy másik barátnő szülésznőként 30 %-ot tudott vállalni két tizenéves és egy óvodás mellett. Ő sokszor van hétvégi vagy éjjeli műszakban, hisz ilyenkor a párja otthon van, így nem kell külön felügyeletet szervezni.

Egy kislányra, akit a játszótérről ismerünk, két nagymamája vigyáz felváltva, amíg a szülei dolgoznak. Egy másikat pedig egy olyan pótmamára bíztak, akinek hasonló korú kisfia van. Nem gyakori, de olyan is előfordul, hogy a nő a családfenntartó, és az apuka dolgozik részmunkaidőben, és ő tölt több időt a gyerekekkel.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2024.6.1.   


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.