Felfedezőúton


Jády Mónika  2005.11.30. 20:29

A baba egyéves kora körül járni tanul, és napról napra mozgékonyabb lesz...

...mászik, gyalogol, mindent kicsomagol és kinyit, mindent megérint, tanulmányoz. Nem sokkal később truccból mindig az ellenkezőjét teszi annak, amit a szülei mondanak neki. Ebben az időszakban (1-3 éves kor) a szülőnek ezerszer el kell döntenie, milyen nevelési elvet választ. Nevelje a gyereket „az ember a saját hibájából tanul” elv szerint, vagy inkább próbáljon megelőzni minden bajt? Mindkettő helyes -- az adott időben.

A szülő nap, mint nap elmondja, hogy az utcai forgalom veszélyes, és fogja a gyerek kezét, ha átkelnek az úttesten. Beavatkozik, ha pl. a kicsi forró víz közelébe kerül, esetleg a terasz korlátjára készül felmászni. Elzárja a gyógyszereket, vegyszereket, biztosítja a konnektorokat. Mivel a felfedezőútra induló gyerek nem ismeri fel a veszélyt, a felnőtteknek kell azokat elhárítani.

Olyan tapasztalatok megszerzésétől viszont, amelyek ugyan kellemetlenek, de nem veszélyesek, nem kell megóvnunk az apróságokat. Egy formácskán veszekedni a homokozóban, elesni a ház előtt, csaláncsípést szerezni -- nem jó érzés, de veszélyt sem jelent.

Természetesen a gyereknek is fáj, ha mezítláb lép a legókockákra. Elég neki annyit mondani, hogy figyeljen a lépéseire. Ha nem vigyáz, és rálép a kockákra, megérti, hogy legközelebb tényleg figyelnie kell. Ezt nem tapasztalja, ha az anya maga rak rendet, nehogy megtörténjen a baj. Itt nem csak a sajgó talpról vagy az apró horzsolásokról van szó.

A 2-3 éves gyerekek fel szeretnék fedezni a világot -- és ebben nem szabad őket megakadályozni. Kíváncsiak az okokra és a következményekre. Akkor hiszik csak el, hogy a gombostű szúr, ha maguk is kipróbálták. Arra törekszenek, hogy próbára tehessék erejüket. A sikerek mellett vereségben is lehet részük, de ezeket sem kell elhárítani. Nagyobb öröm a számtalan kísérlet után önállóan egymásra rakott négy-öt kocka, mint a szülők segítségével épített torony. Kis dolgok is sikerélményt jelentenek a gyereknek, és azt az érzést, hogy a szülő megbízik benne. Nehezen megy neki, de mégis képes rá. A horzsolások pedig begyógyulnak.

Vigyázzunk, mit mondunk! Ha a gyerek azt hallja: „Le ne ess!”, megijed, és nem tudja, mit tegyen. Jobb a konkrét utasítás. Pl.: „Jól kapaszkodj meg a legerősebb ágban!” Ugyanez érvényes, ha valami nem sikerül. „Most nem sikerült, de legközelebb biztosan fog.” -- bátorságot ad, míg az ügyetlenségre utaló megjegyzés elveszi a kedvét a további próbálkozásoktól.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2024.6.1.   


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.