Felfedezőúton


Jády Mónika  2005.11.30. 20:29

A baba egyéves kora körül járni tanul, és napról napra mozgékonyabb lesz...

...mászik, gyalogol, mindent kicsomagol és kinyit, mindent megérint, tanulmányoz. Nem sokkal később truccból mindig az ellenkezőjét teszi annak, amit a szülei mondanak neki. Ebben az időszakban (1-3 éves kor) a szülőnek ezerszer el kell döntenie, milyen nevelési elvet választ. Nevelje a gyereket „az ember a saját hibájából tanul” elv szerint, vagy inkább próbáljon megelőzni minden bajt? Mindkettő helyes -- az adott időben.

A szülő nap, mint nap elmondja, hogy az utcai forgalom veszélyes, és fogja a gyerek kezét, ha átkelnek az úttesten. Beavatkozik, ha pl. a kicsi forró víz közelébe kerül, esetleg a terasz korlátjára készül felmászni. Elzárja a gyógyszereket, vegyszereket, biztosítja a konnektorokat. Mivel a felfedezőútra induló gyerek nem ismeri fel a veszélyt, a felnőtteknek kell azokat elhárítani.

Olyan tapasztalatok megszerzésétől viszont, amelyek ugyan kellemetlenek, de nem veszélyesek, nem kell megóvnunk az apróságokat. Egy formácskán veszekedni a homokozóban, elesni a ház előtt, csaláncsípést szerezni -- nem jó érzés, de veszélyt sem jelent.

Természetesen a gyereknek is fáj, ha mezítláb lép a legókockákra. Elég neki annyit mondani, hogy figyeljen a lépéseire. Ha nem vigyáz, és rálép a kockákra, megérti, hogy legközelebb tényleg figyelnie kell. Ezt nem tapasztalja, ha az anya maga rak rendet, nehogy megtörténjen a baj. Itt nem csak a sajgó talpról vagy az apró horzsolásokról van szó.

A 2-3 éves gyerekek fel szeretnék fedezni a világot -- és ebben nem szabad őket megakadályozni. Kíváncsiak az okokra és a következményekre. Akkor hiszik csak el, hogy a gombostű szúr, ha maguk is kipróbálták. Arra törekszenek, hogy próbára tehessék erejüket. A sikerek mellett vereségben is lehet részük, de ezeket sem kell elhárítani. Nagyobb öröm a számtalan kísérlet után önállóan egymásra rakott négy-öt kocka, mint a szülők segítségével épített torony. Kis dolgok is sikerélményt jelentenek a gyereknek, és azt az érzést, hogy a szülő megbízik benne. Nehezen megy neki, de mégis képes rá. A horzsolások pedig begyógyulnak.

Vigyázzunk, mit mondunk! Ha a gyerek azt hallja: „Le ne ess!”, megijed, és nem tudja, mit tegyen. Jobb a konkrét utasítás. Pl.: „Jól kapaszkodj meg a legerősebb ágban!” Ugyanez érvényes, ha valami nem sikerül. „Most nem sikerült, de legközelebb biztosan fog.” -- bátorságot ad, míg az ügyetlenségre utaló megjegyzés elveszi a kedvét a további próbálkozásoktól.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4