Gyermektorna otthon


  2020.10.15. 22:39

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

A hidegben se gyereknek, se szülőnek nincs nagyon kedve kimozdulni, pedig érdemes erőt venni magunkon. Néha még jó időben is nehéz a gyerekeket rábírni a szabad levegőn való mozgásra, de ahogy eljön az ősz, majd a tél, a ködös-esős időszak, nemcsak nekik, de legyünk őszinték, sokszor nekünk sincs kedvünk kimozdulni. Akkor se, ha tudjuk, hogy egészségünkhöz nélkülözhetetlen mind a mozgás, mind pedig a friss levegő. A lakásban rekedve viszont erősen szűkülnek a lehetőségeink. Vagy mégsem? Az otthoni gyermektorna nagyszerű alternatívája az energiák lekötésének, valamint az iskolában javarészt üléssel töltött idő ellensúlyozásának. A gyermekek is örülnek az aktívan együtt töltött időnek, hiszen a gyermektorna alatt rájuk figyelünk, velük foglalkozunk.


Gyermektorna a négy fal között

Az otthoni torna némi teret és egy jó programot igényel. Pár négyzetméteren, biztonságos távolságban a tévétől és a lakberendezési tárgyaktól, ahol elfér egy-két fitnesz vagy jógamatrac, csodákat lehet tenni, egy okosan felépített gyakorlat-sorozattal.

Jelenleg az interneten számos YouTube csatorna kínálja magát, ahol kedvünk szerint válogathatunk a gyerekeknek leginkább megfelelő mozgásformák között. Ezeknél azonban fennáll a veszélye annak, hogy váratlanul félbeszakítja az instrukciót egy-egy reklám és a távirányítóért kapkodni torna közben eléggé lelombozó tud lenni. Ráadásul, mivel a gyerekeket szeretnénk lefoglalni, a figyelmüket fókuszálni, bármi, ami megtöri azt, a célunk elérését is veszélyezteti. Ésszerűbb lépés tehát, a videómegosztók helyett összeállítani egy hatékony és szórakoztató gyermektorna programot.


Milyen gyakorlatok lehetnek a gyermektorna részei?

Az egészséges gyerekek mozgáskoordinációjának fejlettsége általában az életkoruk függvénye. Egy 3-5 éves gyerek kedvesen, de tény, hogy sutábban mozog, mint egy nyolcéves, vagy egy kiskamasz. Ugyanakkor, mivel a gyakorlatokat eleve utánzással, mozgásmásolással sajátítják el, idővel a pontosság, később pedig az esztétikum is a kivitelezés részévé válik.

Ezért nem kell őket távol tartani a komplexebb gyakorlatoktól, de:
● törekedjünk arra, hogy az érettségüknek leginkább megfelelő mozdulatsorokból állítsuk össze a gyermektorna gyakorlatainak jelentősebb részét,
● amelyek rávezetik őket a bonyolultabb feladatok kivitelezésére is.

Az aktív mozgásos feladatok, például békaügetés, nyusziugrás, négyütemű fekvőtámasz, lebegőülés, indiánszökdelés, jogging és helybenfutás mellett az úgynevezett izometrikus gyakorlatok is kapjanak helyt, hiszen ezek nagyszerűen fejlesztik az izomerőt.


Az izometrikus gyakorlatok statikusak, azaz itt a kitartott mozdulatok terhelése edzi az izmokat. Éppen emiatt kímélik az ízületeket és ínszalagokat, de javítják az izmok oxigénellátását.
Ilyen izometrikus gyakorlat például:
● a hídállás,
● a mérlegállás,
● a plank,
● a kitartott V-ülés,
● az L-ülés,
● a gyertya-állás,
● a jógából is vehetünk át pózokat, például a kobratartást és az úgynevezett harcos pózokat.

A klasszikus balett tartásjavító elemeivel még változatosabbá tehetjük a gyermekek számára az otthoni tornát, például a plié (térdhajlítás), relevé (emelkedés talpra, lábujjhegyre) és a rondok, azaz lábkörzések a földön és a levegőben.


Gyermektorna a „Gyerünk, anyukám!" támogatásával

Nyugalom, attól még nem vagyunk rossz szülők, hogy nincs ötletünk az otthoni gyermektorna elemeinek összeállítására. A #BeActive Local Hero-díjas Kádár-Papp Nóra kezdeményezéséből „kinőtt” Gyerünk, anyukám programjai között kifejezetten gyermekeknek szóló szetteket is találunk az Óperenciás gyermektorna videótárban. A foglalkozások a gyermekek fizikai és szellemi teljesítőképességével összhangban állnak.

Miért fontos a gyermektorna?

Olyan korban élünk, ahol a szülőknek hatékonyan kell ellensúlyozniuk a számítógép előtt töltött időnek a fejlődő gyermekek ízületeire, gerincére tett hatásait. Mivel a számítógép nem iktatható ki az életmódból, hiszen mind a digitális oktatás, mind a későbbi felnőtt élet aktív része, így olyan tornagyakorlatokat kell alkalmaznunk, melyek:
● hatékony tartásjavító jelleggel bírnak,
● megerősítik a hátizmokat és a mély törzsizmokat, a ferde hasizmot és az egyenes hasizmot egyaránt,
● mondhatni átmasszírozzák a belső szerveket, fokozva azok vérkeringését, serkentve az emésztést és a méregtelenítést,
● javítják az állóképességet, erőnlétet,
● oldják a már gyermekkorban is oly gyakori stresszt.


A gyermekek jellemzően ülő életmódja (az iskolában min. 5-8 óra, otthon min. 2-3 óra) azonban nemcsak a hátat és a nyakat teszi tönkre, de az előregörnyedt tartás összenyomja a belső szerveket is. A renyhe törzs- és hasizmok nem tartják megfelelően a hasi szerveket, és ez az állapot elégtelen hasi vérkeringéshez, emésztési zavarokhoz, esztétikailag előnytelen, elődomborodó hashoz vezethet, lányok esetében későbbi problémák gyökerévé válhat. Bizony, a szétnyílt hasizom nemcsak a többször szült nők „kiváltsága”, a kialakulásához vezető okokra már gyermekkorban oda kell figyelni. Ha tehát már a gyermektorna során elegendő hangsúlyt kap a törzsizmok és a hasfal erősítése, az a későbbi felnőtt élethez nyújt fizikai támogatást.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.