Mese,mese,mátka


Jády Mónika  2006.4.6. 18:25

A gyermeknek az egészséges lelki fejlődéséhez a szabad játék mellett nagy szüksége van a mesékre.

Rendszeresen (mindennap) kellene mesélnünk a gyereknek az esti együttlétkor, elalvás előtt. Már az egészen pici gyereknek is mesélhetünk, miközben betakargatjuk, megsimogatjuk. Egy-másfél éves korban az is elég, ha néhány egyszerű mondatban felidézzük, hogyan telt a napja. Saját magunk is találhatunk ki történeteket. De jó mese lehet a saját életünkből, gyermekkorunkból vett történet is. Ha könyvből mesélünk a kicsiknek, egyszerű történeteket válasszunk, amelyekben mindennapi dolgok esnek meg gyerekekkel vagy kis állatokkal. Többször is elmondhatjuk ugyanazt a mesét egy este, vagy máskor visszatérhetünk rá. Az ismétlés szorongásoldó, megnyugtató hatású. Mesélhetünk napközben is, ha ráérünk, és várakozás, utazás közben szintén el lehet így ütni az időt.

A két és fél éves gyereknek a leporelló lehet az első könyve. Nem szakad el hamar, és akár még építeni is lehet belőle. Az a jó, ha a képek olyasmit ábrázolnak, amivel a gyerek a valóságban is találkozik, és a képekhez rövid, jó hangzású, egyszerű szövegek társulnak. Olvassunk bele a könyvecskébe, mielőtt megvesszük – az igazi, hangulatos (klasszikus vagy akár kortárs költő alkotta) gyermekverseket keressük. A népi mondókák ugyanúgy megfelelnek. Jó és rossz egyaránt kerül a könyvesboltok polcaira, nekünk kell válogatnunk! A mai illusztrációk sokszor harsányak, rajzfilmekre emlékeztetőek, nem adják vissza a mesék hangulatát. A legkisebbeknek szóló könyvekbe is igényes képek kellenek, hisz ezek az első műalkotások, amelyekkel a gyerek találkozik. A szép, részletesen kidolgozott illusztráció segíti a gyerek fantáziájának kibontakoztatását.

A nagy meséket, tündérmeséket a gyerek négy és fél öt éves korától kezdve mesélhetjük, többször is ismételve. A kis mesehallgató lassan megszokja majd e mesék stílusát. Ha ismeretlen szavak adódnak, rákérdez, ezáltal is gazdagodik a szókincse. A nyelvi fejlődés szempontjából nagyon fontos a mindennapos mesehallgatás, és ezt a mesenézés nem pótolhatja! A mesék szóhasználata, dallama, ritmusa, a mesékben előforduló ismétlések a belső képkészítést is erősítik.

A kisgyerek a szabad játék és a mesehallgatás közben belső képeket készít, a fantázia képeit vetíti ki. A belső képkészítés lehetővé teszi a belső élmények, szorongások, vágyak és a düh feldolgozását, megnyugtatja a gyereket. A külső képek (rajzfilm, képregény) láttán ez nem történik meg, és a gyerek egyre feszültebbé válhat. Ezért legyen túlsúlyban a mesélés, mesehallgatás.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.