Mi van a homokban?


Póda Erzsébet  2004.10.26. 13:41

A szürke lakótelepek játszóterei ugyan nem nyújtanak túl sok szórakozási lehetőséget a városi gyerekeknek, de a kicsik még önfeledten hancúroznak a homokozókban.

Fáradhatatlanul lapátolják órákon át a homokot az egyik vödröcskéből a másikba, lyukat ásnak, gödröt vájnak.Közben azért a szájacskájukba is kerül az „alapanyagból”. Hogy a játszóterek eme sarka mennyi veszélyt rejt magában, annak csak a higiéniai szakemberek a megmondhatói!

Az egyik leggyakoribb parazitabetegséget, a végbélférgességet is itt lehet összeszedni. Gyakori eset, hogy az anyukák kétségbeesetten keresik magukban a hibát, amikor kiderül, hogy gyermekük megkapta ezt a kellemetlen (és alantasnak, szégyellni valónak tartott) betegséget. Pedig nem ők tehetnek róla.

De nézzünk csak körül a lakótelepen! Reggel van: a gyors kutyasétáltatás ideje. Mielőtt még mindenki elmegy hazulról, és a kedvencet magára hagyják -- hadd nyüszítse végig a napot! –, muszáj a kutyát kivinni. A gyors „dolgavégzésre” a lépcsőház melletti füvön, vagy a homokozóban kerül sor. Este ugyanez megismétlődik, csak már komótosabban. A kedvenccel körbesétálják a blokkokat. Felkeresik a legszebben zöldellő füvet, legápoltabb helyeket – ha a gyomos részre menne a kutya, még megsebezheti magát! Így aztán, nem is csodálkozhatunk azon, amikor apró csemeténk pici lábaival ugyanoda szalad megillatozni a virágot, vagy megkergetni a pillangót – és a fűben egy-egy száraz (számunkra persze nem ismeretlen eredetű), valamire lel, amit kezecskéibe fog és a felfedezés örömével mutat fel nekünk… Jó esetben! A rosszabbikban azonnal a szájához emeli, hogy, mint minden kortársa, közelebbről is megismerkedjen vele.

Az esti séta másik célja a homokozó. Míg a kismamák napközben ücsörögnek körülötte a gyermekeikkel, a kutyatartók este foglalják el ugyanazt a helyet. Békésen üldögélnek, néha egy-egy kedves szóval becézik kedvencüket, míg az ki nem hancúrozza magát a homokban: lyukat ás, gödröt kapar – és annak rendje és módja szerint elvégzi a kis- és nagydolgát!

Kismamák, legyünk elővigyázatosak! Ügyeljünk arra, hogy csemetéink minden egyes homokozás után alaposan mossanak kezet! Ha pedig észrevesszük, hogy gyerekünk parazitát kapott, azonnal vigyük orvoshoz!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4