Mi van a homokban?


Póda Erzsébet  2004.10.26. 13:41

A szürke lakótelepek játszóterei ugyan nem nyújtanak túl sok szórakozási lehetőséget a városi gyerekeknek, de a kicsik még önfeledten hancúroznak a homokozókban.

Fáradhatatlanul lapátolják órákon át a homokot az egyik vödröcskéből a másikba, lyukat ásnak, gödröt vájnak.Közben azért a szájacskájukba is kerül az „alapanyagból”. Hogy a játszóterek eme sarka mennyi veszélyt rejt magában, annak csak a higiéniai szakemberek a megmondhatói!

Az egyik leggyakoribb parazitabetegséget, a végbélférgességet is itt lehet összeszedni. Gyakori eset, hogy az anyukák kétségbeesetten keresik magukban a hibát, amikor kiderül, hogy gyermekük megkapta ezt a kellemetlen (és alantasnak, szégyellni valónak tartott) betegséget. Pedig nem ők tehetnek róla.

De nézzünk csak körül a lakótelepen! Reggel van: a gyors kutyasétáltatás ideje. Mielőtt még mindenki elmegy hazulról, és a kedvencet magára hagyják -- hadd nyüszítse végig a napot! –, muszáj a kutyát kivinni. A gyors „dolgavégzésre” a lépcsőház melletti füvön, vagy a homokozóban kerül sor. Este ugyanez megismétlődik, csak már komótosabban. A kedvenccel körbesétálják a blokkokat. Felkeresik a legszebben zöldellő füvet, legápoltabb helyeket – ha a gyomos részre menne a kutya, még megsebezheti magát! Így aztán, nem is csodálkozhatunk azon, amikor apró csemeténk pici lábaival ugyanoda szalad megillatozni a virágot, vagy megkergetni a pillangót – és a fűben egy-egy száraz (számunkra persze nem ismeretlen eredetű), valamire lel, amit kezecskéibe fog és a felfedezés örömével mutat fel nekünk… Jó esetben! A rosszabbikban azonnal a szájához emeli, hogy, mint minden kortársa, közelebbről is megismerkedjen vele.

Az esti séta másik célja a homokozó. Míg a kismamák napközben ücsörögnek körülötte a gyermekeikkel, a kutyatartók este foglalják el ugyanazt a helyet. Békésen üldögélnek, néha egy-egy kedves szóval becézik kedvencüket, míg az ki nem hancúrozza magát a homokban: lyukat ás, gödröt kapar – és annak rendje és módja szerint elvégzi a kis- és nagydolgát!

Kismamák, legyünk elővigyázatosak! Ügyeljünk arra, hogy csemetéink minden egyes homokozás után alaposan mossanak kezet! Ha pedig észrevesszük, hogy gyerekünk parazitát kapott, azonnal vigyük orvoshoz!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2020.1.15.    5


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2019.11.16.    4


Kedvenc gyerekszövegeink 3.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négyévesen?

2019.10.21.   


Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2019.7.5.    3