Mi van a homokban?


Póda Erzsébet  2004.10.26. 13:41

A szürke lakótelepek játszóterei ugyan nem nyújtanak túl sok szórakozási lehetőséget a városi gyerekeknek, de a kicsik még önfeledten hancúroznak a homokozókban.

Fáradhatatlanul lapátolják órákon át a homokot az egyik vödröcskéből a másikba, lyukat ásnak, gödröt vájnak.Közben azért a szájacskájukba is kerül az „alapanyagból”. Hogy a játszóterek eme sarka mennyi veszélyt rejt magában, annak csak a higiéniai szakemberek a megmondhatói!

Az egyik leggyakoribb parazitabetegséget, a végbélférgességet is itt lehet összeszedni. Gyakori eset, hogy az anyukák kétségbeesetten keresik magukban a hibát, amikor kiderül, hogy gyermekük megkapta ezt a kellemetlen (és alantasnak, szégyellni valónak tartott) betegséget. Pedig nem ők tehetnek róla.

De nézzünk csak körül a lakótelepen! Reggel van: a gyors kutyasétáltatás ideje. Mielőtt még mindenki elmegy hazulról, és a kedvencet magára hagyják -- hadd nyüszítse végig a napot! –, muszáj a kutyát kivinni. A gyors „dolgavégzésre” a lépcsőház melletti füvön, vagy a homokozóban kerül sor. Este ugyanez megismétlődik, csak már komótosabban. A kedvenccel körbesétálják a blokkokat. Felkeresik a legszebben zöldellő füvet, legápoltabb helyeket – ha a gyomos részre menne a kutya, még megsebezheti magát! Így aztán, nem is csodálkozhatunk azon, amikor apró csemeténk pici lábaival ugyanoda szalad megillatozni a virágot, vagy megkergetni a pillangót – és a fűben egy-egy száraz (számunkra persze nem ismeretlen eredetű), valamire lel, amit kezecskéibe fog és a felfedezés örömével mutat fel nekünk… Jó esetben! A rosszabbikban azonnal a szájához emeli, hogy, mint minden kortársa, közelebbről is megismerkedjen vele.

Az esti séta másik célja a homokozó. Míg a kismamák napközben ücsörögnek körülötte a gyermekeikkel, a kutyatartók este foglalják el ugyanazt a helyet. Békésen üldögélnek, néha egy-egy kedves szóval becézik kedvencüket, míg az ki nem hancúrozza magát a homokban: lyukat ás, gödröt kapar – és annak rendje és módja szerint elvégzi a kis- és nagydolgát!

Kismamák, legyünk elővigyázatosak! Ügyeljünk arra, hogy csemetéink minden egyes homokozás után alaposan mossanak kezet! Ha pedig észrevesszük, hogy gyerekünk parazitát kapott, azonnal vigyük orvoshoz!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.