Nyugtalan éjszakák


Jády Mónika  2011.12.8. 6:47

A gyerekeknél – elsősorban a két-ötéveseknél – gyakrabban fordulnak elő rémálmok, mint a felnőtteknél.

Ennek az a legfőbb oka, hogy a gyermekek agya még nem teljesen érett, egyes területei még alulfejlettek. Ezekben az években bontakozik ki a félelem és a fantázia.

A gyerekek kis részének hetente egyszer vagy többször is vannak rémálmai. Ilyenkor sírva riadnak fel, és segítségért kiáltanak. Amit álmukban láttak, valószerűnek tűnik számukra, ezért is marad meg bennük a félelem még a felébredés után is. Az élmény annyira intenzív és megterhelő lehet, hogy a gyermek félni fog az elalvástól.

A rémálmok tartalmából nem mindig lehet levonni egy, a gyermek életére vonatkozó következtetést. Gondoljuk át, mi bánthatja csemeténket, mi az, amit a valós életben nem tud feldolgozni. Gyermekünk megérzi, ha feszültek vagyunk – például veszélyben az állásunk vagy összeszólalkoztunk egy kollégával –, és ő is nyugtalan lesz. A családon belüli viták még inkább megterhelik a lelkét. Gyakran egyszeri események kerülnek álmok által feldolgozásra: testvér születése, a szülő új partnere, óvodába kerülés, nevelőváltás és így tovább. Ha ilyesmi lehet a háttérben, nincs ok aggodalomra, a bántó álmok maguktól is eltűnnek. Ám ha a gyermek rendszeresen, hetente egyszer vagy többször is rosszat álmodik, ajánlott szakember segítségét kérni, és alaposan elgondolkodni, mi állhat a háttérben. Lehetséges okok: a szülők válása, idegen helyre való költözés, erőszak, szexuális visszaélés – ezek hosszabb ideig, akár évekig is foglalkoztatják tudat alatt a gyermeket, és kihathatnak mindennapi viselkedésére. Feldolgozásukhoz (főképp, ha az utolsó két eset áll fenn) pszichológus segítségére is szükség lehet. Forduljunk a gyermekorvoshoz, ő tud ajánlani gyermekpszichológust. Kérdezzük meg az óvónőt is, nincs-e valami probléma a gyermek óvodai környezetében: kiközösítik-e, csúfolják-e őt a többiek.

Sok gyermek fél a sötétben. Gyakran segít, ha bekapcsolva hagyjuk a gyermekszobában az éjjeli lámpát. De kimondottan gyerekszobába való, mesefigurás éjjeli fényt is elhelyezhetünk az ágy közelében. Az apróságok számára fontos, hogy legyen „alvótársuk”. Egy plüssmaci vagy egy szundikendő megfelel e célnak, biztonságot nyújt. A kicsik ugyancsak igénylik az esti rituálékat, mint például egy jó éjt mese. (Jól válasszuk meg, mit mesélünk: a történetben ne legyen semmi olyan, ami esetleg ijesztően hat a gyermekre.) Ha nyugalmasan ér véget a nap, ritkábbak lesznek a kellemetlen álmok.

Még napközben lehetőséget kell adni csemeténknek, hogy elmesélje: mi történt vele aznap. Így még alvás előtt megoldhatjuk azokat a problémákat, amelyek foglalkoztatják őt. A lefekvés előtti órákban legyen tabu a tévézés.

Ha éjjel ágyunkba bújik a gyermek, hagyjuk, hogy elmesélje, mi riasztotta fel és vigasztaljuk meg. (A három-négyévesek már le tudják írni álmaikat.) Vegyük őt komolyan! A hat év alattiak még nem képesek különbséget tenni álom és valóság között. Ha nem vagyunk az együtt alvás hívei, kísérjük vissza a szobájába, és nyugtassuk meg, hogy nem bújt el ott semmiféle szörnyeteg, és a lakásban biztonságban van, a közelében vagyunk. Ne szidjuk meg azért, hogy odabújt hozzánk!

Másnap rajzoltassuk le a gyermekkel a rémálmot – ezzel „megfoghatóvá” tesszük. Ez segít a gyermeknek, hogy el tudjon határolódni azoktól az érzésektől, amelyeket a rossz álom kiváltott benne. Segíthet, ha együtt találunk az álomban átélt eseményből egy jó kiutat.

A rémálmokat ne tévesszük össze az éjszakai felriadással (pavor nocturnus): ilyenkor a gyermek mélyen alszik, és egy álommentes fázisban sikít fel az éjszaka első harmadában, rendszerint éjfél előtt. (A rossz álom miatti felriadás a felületesebb alvásszakaszban, általában hajnalban történik.) Ekkor is feldúlt, és nehezen lehet őt megnyugtatni, de nincs teljesen magánál, nem vesz tudomást a környezetéről. Ha kérdezzük, összefüggéstelenül válaszol. Reggel sokszor már nem is emlékszik arra, hogy felriadt éjjel. Ilyenkor ne is faggassuk, hogy rosszat álmodott-e. A pavor nocturnus gyakrabban fordul elő, ha a gyermek beteg, túl fáradtan kerül ágyba, nagy megterhelésnek vagy stressznek van kitéve. (A kisgyermek stresszként élheti meg például a cumiról való leszoktatást vagy a bilire szoktatást is.) A kutatók szerint ezen kívül genetikai hajlam is állhat a háttérben, de akár légzésproblémák is. (Gyakori éjszakai felriadás esetén ezért érdemes felkeresni a fül-orr-gége szakorvost.)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2021.9.8.   


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.