Nyugtalan éjszakák


Jády Mónika  2011.12.8. 6:47

A gyerekeknél – elsősorban a két-ötéveseknél – gyakrabban fordulnak elő rémálmok, mint a felnőtteknél.

Ennek az a legfőbb oka, hogy a gyermekek agya még nem teljesen érett, egyes területei még alulfejlettek. Ezekben az években bontakozik ki a félelem és a fantázia.

A gyerekek kis részének hetente egyszer vagy többször is vannak rémálmai. Ilyenkor sírva riadnak fel, és segítségért kiáltanak. Amit álmukban láttak, valószerűnek tűnik számukra, ezért is marad meg bennük a félelem még a felébredés után is. Az élmény annyira intenzív és megterhelő lehet, hogy a gyermek félni fog az elalvástól.

A rémálmok tartalmából nem mindig lehet levonni egy, a gyermek életére vonatkozó következtetést. Gondoljuk át, mi bánthatja csemeténket, mi az, amit a valós életben nem tud feldolgozni. Gyermekünk megérzi, ha feszültek vagyunk – például veszélyben az állásunk vagy összeszólalkoztunk egy kollégával –, és ő is nyugtalan lesz. A családon belüli viták még inkább megterhelik a lelkét. Gyakran egyszeri események kerülnek álmok által feldolgozásra: testvér születése, a szülő új partnere, óvodába kerülés, nevelőváltás és így tovább. Ha ilyesmi lehet a háttérben, nincs ok aggodalomra, a bántó álmok maguktól is eltűnnek. Ám ha a gyermek rendszeresen, hetente egyszer vagy többször is rosszat álmodik, ajánlott szakember segítségét kérni, és alaposan elgondolkodni, mi állhat a háttérben. Lehetséges okok: a szülők válása, idegen helyre való költözés, erőszak, szexuális visszaélés – ezek hosszabb ideig, akár évekig is foglalkoztatják tudat alatt a gyermeket, és kihathatnak mindennapi viselkedésére. Feldolgozásukhoz (főképp, ha az utolsó két eset áll fenn) pszichológus segítségére is szükség lehet. Forduljunk a gyermekorvoshoz, ő tud ajánlani gyermekpszichológust. Kérdezzük meg az óvónőt is, nincs-e valami probléma a gyermek óvodai környezetében: kiközösítik-e, csúfolják-e őt a többiek.

Sok gyermek fél a sötétben. Gyakran segít, ha bekapcsolva hagyjuk a gyermekszobában az éjjeli lámpát. De kimondottan gyerekszobába való, mesefigurás éjjeli fényt is elhelyezhetünk az ágy közelében. Az apróságok számára fontos, hogy legyen „alvótársuk”. Egy plüssmaci vagy egy szundikendő megfelel e célnak, biztonságot nyújt. A kicsik ugyancsak igénylik az esti rituálékat, mint például egy jó éjt mese. (Jól válasszuk meg, mit mesélünk: a történetben ne legyen semmi olyan, ami esetleg ijesztően hat a gyermekre.) Ha nyugalmasan ér véget a nap, ritkábbak lesznek a kellemetlen álmok.

Még napközben lehetőséget kell adni csemeténknek, hogy elmesélje: mi történt vele aznap. Így még alvás előtt megoldhatjuk azokat a problémákat, amelyek foglalkoztatják őt. A lefekvés előtti órákban legyen tabu a tévézés.

Ha éjjel ágyunkba bújik a gyermek, hagyjuk, hogy elmesélje, mi riasztotta fel és vigasztaljuk meg. (A három-négyévesek már le tudják írni álmaikat.) Vegyük őt komolyan! A hat év alattiak még nem képesek különbséget tenni álom és valóság között. Ha nem vagyunk az együtt alvás hívei, kísérjük vissza a szobájába, és nyugtassuk meg, hogy nem bújt el ott semmiféle szörnyeteg, és a lakásban biztonságban van, a közelében vagyunk. Ne szidjuk meg azért, hogy odabújt hozzánk!

Másnap rajzoltassuk le a gyermekkel a rémálmot – ezzel „megfoghatóvá” tesszük. Ez segít a gyermeknek, hogy el tudjon határolódni azoktól az érzésektől, amelyeket a rossz álom kiváltott benne. Segíthet, ha együtt találunk az álomban átélt eseményből egy jó kiutat.

A rémálmokat ne tévesszük össze az éjszakai felriadással (pavor nocturnus): ilyenkor a gyermek mélyen alszik, és egy álommentes fázisban sikít fel az éjszaka első harmadában, rendszerint éjfél előtt. (A rossz álom miatti felriadás a felületesebb alvásszakaszban, általában hajnalban történik.) Ekkor is feldúlt, és nehezen lehet őt megnyugtatni, de nincs teljesen magánál, nem vesz tudomást a környezetéről. Ha kérdezzük, összefüggéstelenül válaszol. Reggel sokszor már nem is emlékszik arra, hogy felriadt éjjel. Ilyenkor ne is faggassuk, hogy rosszat álmodott-e. A pavor nocturnus gyakrabban fordul elő, ha a gyermek beteg, túl fáradtan kerül ágyba, nagy megterhelésnek vagy stressznek van kitéve. (A kisgyermek stresszként élheti meg például a cumiról való leszoktatást vagy a bilire szoktatást is.) A kutatók szerint ezen kívül genetikai hajlam is állhat a háttérben, de akár légzésproblémák is. (Gyakori éjszakai felriadás esetén ezért érdemes felkeresni a fül-orr-gége szakorvost.)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4