Szelídíthető gyerekhiszti


Kabók Zita  2006.11.14. 18:09

A Szuperdada című műsor azoknak a családoknak próbál segíteni, amelyek külső segítségre szorulnak a gyerekeik nevelésében.

A műsor Amerikából indult, és most Angliában hódít, ahol a Szuperdada egyszerűen a családhoz költözik, és beveti a jól bevált módszereit. Ha hozzánk nem is kell, hogy bekopogasson Szuperdada, azért egy-két tipp mindig jól jöhet a gyereknevelés területén!

A tanácsokat Helen, a négyéves Daniel és a kétéves Isobell édesanyja tesztelte.

A probléma
A szülő sokszor megjegyzések nélkül tűri, hogy a négyéves gyereke a tévé előtt ülve eszi a vacsoráját. Most azonban a család együtt szeretne asztalhoz ülni, és a gyerek természetesen hisztizik. A szülő kikapcsolja a tévét, és a gyereket az asztalhoz masíroztatja. A gyerek persze ilyenkor már rugdalózik, sikít, ellenáll, és mindent bevet, hogy ne kelljen szót fogadnia.

A Szuperdada tanácsa:
Mit tegyünk ilyenkor?
Világosan mondjuk meg a gyereknek, hogy mi fog történni: „Először nézhetsz tévét, utána vacsorázunk, aztán megint nézheted egy kicsit, mielőtt ágyba mész.” Ha egyszerű szabályokat állítunk fel, a gyerek könnyebben elfogadja azokat. Ha mégis ellenkeznek, maradjunk higgadtak! Magyarázzuk meg, hogy nem arról van szó, hogy nem nézhetnek tévét, hanem arról, hogy most enni kell, és utána lehet mással foglalkozni.
Amit ne csináljunk!
Ne küldjük őt a szobájába! Ezzel azt mutatjuk neki, hogy nem is kell az asztalnál ülnie. Tehát tévét sem fog nézni, de a család sem fog együtt vacsorázni.

Helen teszteredménye:
„Háromszor figyelmeztettem Danielt, hogy a tévé ki lesz kapcsolva, ha nem jön az asztalhoz. A harmadik figyelmeztetés után azt kérte, hadd nézhesse meg kedvenc mesefilmje végét. Nyugodt hangom megmagyaráztam, hogy vacsora után még nézhet tévét, de most vacsorázni kell. Sikított, verekedett, és rugdalódzott, de végül az asztalhoz ült.”

A bevásárlókocsi-dühroham
Minden szülő rémálma a bevásárlás kisgyerekekkel. Mire a kasszához érünk, addigra a gyerek már két zsák édességet szedett össze. Amikor meg próbáljuk akadályozni, hogy mindenféle fölösleges dolog kerüljön a kocsiba, vagy megmagyarázni, hogy ezeket most vissza kell tenni, a hiszti elindul.

A Szuperdada tanácsa:
Mit tegyünk ilyenkor?
Készüljünk fel a bevásárlás előtt, és magyarázzuk meg: „Most bevásárolni megyünk, és anya nem akarja, hogy bármit is betegyél a kosárba.” Ezért készítsünk nekik is egy listát, és mondjuk el nekik, hogy ők is segíthetnek a bevásárlásban.
Amit ne csináljunk!
Ne ígérjünk jutalmat, például sétát a parkban, játszótéren, mert így csak türelmetlenek lesznek a bevásárlás alatt. Ugyanakkor a gyerek napirendjét se bolydítsuk fel azzal, hogy vacsoraidőben visszük őket vásárolni, vagy olyankor, amikor éhesek és fáradtak.

Helen teszteredménye:
„Daniel annyira belemerült a saját listájába, hogy a kekszes polcot már észre sem vette. Nem tudtam megállni, hogy ne ígérjek meg neki egy bevásárlás utáni hancúrozást a parkban. Ezután persze folyton azt kérdezgette: Mikor megyünk már? Elégedettem vettem tudomásul, milyen könnyen ment a hiszti és visítozás elkerülése.”

Ételfóbia
Zöldségfóbiás lányunk nem akarja megenni a répát, borsót, céklát… Mi pedig kijelentjük, hogy addig nem hagyhatja el az asztalt, amíg meg nem eszi. A kislány hisztizik, a kanállal szétfröcsköli az ételt, és mi unos-untalan visszarakjuk a tányérjára nem tágítva a céltól.

A Szuperdada tanácsa:
Mit tegyünk ilyenkor?
A gyerekeknek folytonos ösztönzésre, bátorításra van szükségük. Tehát dicsérjük meg őket már akkor is, ha egy darabka zöldséget megesznek, és ne tömjük őket tele akaratuk ellenére. Tegyünk a tányérjukra mindig egy kis adag ételt. Ha már kitört a veszekedés, kérjük meg, hogy egye meg azt a keveset, ami a tányérján van, mielőtt elhagyja az asztalt. Majd kicsit hagyjuk őt békén, hogy megnyugodjunk -- mindketten.
Amit ne csináljunk!
Ne hirtelenkedjünk, ne veszítsük el hamar a türelmünket, ne kiabáljunk, és ne parancsolgassunk! Ha gyerek kiabál, akkor se emeljük fel a hangunkat. Legyünk résen, figyeljünk oda a gyerekre, közelítsünk nyugodtan, vagy ellenállást fogunk tapasztalni. Tegyük világossá, hogy nem őt nem szeretjük, hanem a rossz viselkedését.

Helen teszteredménye:
„Danielt és kétéves húgát, Isobellt evésre bírni kész katasztrófa. Daniel azt mondja nem éhes, majd miután befejezzük a vacsorát, enni kér. Szuperdada tanácsát követve hat adagra osztottam a spagettijét. Minden egyes kanál elfogyasztott étel után megdicsértem őt, így hirtelen figyelni kezdett rám, és a vacsora elfogyott. Úgy érzem, Szuperdada mégiscsak tudhat valamit!”

Foto: Mihály KrisztiánHozzászólások

marianna0822, 27. 01. 2009 14:45:03 az enyém a leghisztisebb
Már 8 hónaposan harapta a szőnyeget, 1 évesen a kerti csapot harapta mert nem nyitottam ki,amikor bevittem aludni akkor meg engem harapott.5hónapos kora óta kinlódunk az alvással ,képes 1 órán keresztül visítani.Most 21 hónapos brutálisan hisztis, még nem beszél csak a saját nyelvén, végig sem halgat, rúg csíp harap.Pedig lány, ezzel mit kezdene a dadaguru?
    
netBarátnő , 28. 01. 2009 08:37:42 Re: az enyém a leghisztisebb
Kedves Marianna, első tanácsunk az lenne, hogy minél hamarább vigye el a gyermekét a gyerekorvoshoz, és konzultáljon vele a témáról. Lehet, hogy szervi okai is vannak ennek a hisztinek, és az is lehet, hogy az orvos segítségével könnyebb kiküszöbölni a problémát. Esetleg gyerekpszichológushoz küldi önöket. Szerintem a probléma oka kinyomozható, és egész biztosan kezelhető is, de az ilyet nem szabad elhanyagolni. Sok sikert, és erőt a lépés megtételéhez! Üdvözlettel: netBarátnő
@


A rovat további cikkei

Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2020.1.15.    5


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2019.11.16.    4


Kedvenc gyerekszövegeink 3.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négyévesen?

2019.10.21.   


Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2019.7.5.    3