Testvérkapcsolatok


Jády Mónika  2006.5.21. 8:16

Minden szülő azt szeretné, hogy a gyerekei jó kapcsolatban legyenek egymással.

Kiskorukban tudjanak együtt játszani, később pedig segítsék egymást. Vannak testvérek, akik nagyon szeretik egymást, más családokban pedig az egész életen át tartó rivalizálás jellemző. Vajon mennyiben múlik a szülőkön, hogy utódaik milyen viszonyban lesznek egymással? A gyerekek természetétől is függ, milyenné alakul a testvérkapcsolat, de sok múlik a szülők hozzáállásán, nevelési elvein is.

Hogy mit jelentenek a gyerekek számára az emberi kapcsolatok, és kezelni tudják-e a konfliktushelyzeteket, nagyrészt a családi mintától függ. A szülők saját (testvér)kapcsolataik milyenségével, viselkedésükkel mélyebben hatnak a gyerekekre, mint a lelki prédikációkkal. Ha állandóan rosszat mondanak rokonaikról, ellenségeskednek, irigykednek mások sikerére, a gyerekeiktől sem várhatnak mást. A testvérek szolidaritását akadályozhatja a szülők közötti ellentét, főképp, ha az egyik vagy másik szülő valamelyik gyerekkel szövetkezik. A gyerek otthon tanulja meg, hogyan jöjjön ki másokkal, különböző szociális helyzeteket gyakorol. Ha azt látja, hogy fontos a nyílt kommunikáció, az együttműködés, a másik tisztelete, ezt a mintát fogja használni kapcsolataiban.

A szülők gondterhelten tekintenek a veszekedő gyerekekre, és úgy érzik, csődöt mondtak. A fiúk között egy időszakban napirenden lehetnek a verekedések, a kislányok pedig szívesen árulkodnak. Nem kell minden vitába beleavatkozni, és igazságot szolgáltatni. Hagyjuk, hogy próbálják meg maguk között megoldani a problémát. Ne érveljünk azzal, hogy a jó testvérek nem veszekszenek, hisz ez nem igaz. (Mellesleg a „testvérharcokban megedzett” gyerek a kortárs csoportban általában nagyobb problémák nélkül képviselni tudja a saját érdekeit.) Az sem helyes, ha az idősebbet „Te már nagy vagy…” kezdetű megrovásban részesítjük. Ha a gyereknek az az érzése, hogy mindig neki kell engednie, fegyelmezettebben és nagyvonalúbban viselkednie, a kisebbnek pedig szinte minden megengedett, haragudni fog a testvérére.

Danielle Daloz francia pszichológusnő szerint a testvérkapcsolatokra jó hatással van, ha a szülő külön-külön is foglalkozik a gyerekekkel. Vagyis biztosítja őket arról, hogy mindkettőjüket szereti egymástól függetlenül is. Ha kisbaba van a családban, akkor is meg lehet oldani, hogy időről-időre az anya kettesben lehessen a nagyobb gyerekkel. Különben a „trónfosztott” gyerek azt fogja érezni, hogy ő már nem is fontos az anya számára, mert ő mindig csak a kistestvérrel foglalkozik.

A testvérek közötti rivalizáció természetes dolog. Az egészséges versengés pozitív, a túlzásba vitt viszont gondokat jelez. Például azt, hogy valamelyik gyerek nem találja a helyét a családban, akadályozva van személyisége kibontakoztatásában. Általában nehezebb dolguk van az egynemű testvéreknek, (több a rivalizációs felület), a nagyon eltérő külső-, illetve belső adottságokkal rendelkezőknek (szinte lehetetlen megtalálni a közös hangot).

A pszichológus szerint burkolt formában is jelen lehet az irigység, a testvérféltékenység. Erre utalhatnak a kortársakkal való kommunikációs nehézségek, a tanulással kapcsolatos problémák, de alvászavar vagy testi tünet is jelentkezhet a gyereknél.

Foto: Mihály KrisztiánHozzászólások

miriam, 22. 05. 2006 00:45:14 a testveriseg fontossaga
Kedves Monika! Orommel olvastam a cikked es csak egyeterteni tudok azzal, amit te es altalad a pszichologus mondott. Egykent nottem fel heteves koromig, amikor, nagy szerencsemre, megszuletett a hugom. Szerencsemre azert, mert jelenletetol az en eletem is megvaltozott, jobba es gazdagabba lett. Bar edesanyam szerint a kezdetek nem voltak nagyon konnyuek, mara nagyon jo testverek vagyunk, szeretjuk es tamogatjuk egymast. Minden szulonek, aki azon gondolkodik, legyen-e meg egy gyermeke, ha csak egy van, azt tanacsolom - feltetlenul! Az egykek elete nehezebb es erzelmileg szegenyebb is, mint a testvereke akkor is, ha rossz peldat visznek magukkal felnott eletukbe. Szeretettel, Miriam
@


A rovat további cikkei

Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.