Hogy is van ez Amerikában?


Molnár Miriam  2009.8.22. 13:32

Nemrég a Manhattani Greenwhich Village-ben megvertek egy férfit, aki egy meleg bárból indult haza.

Támadói homofób gyalázó mondatokat kiabáltak, így a rendőrség egyértelműen gyűlöletből elkövetett támadás ügyében kezdett el nyomozni. A megvert férfi túlélte a támadást.

Tavaly decemberben Brooklynban két férfi karonfogva ment az utcán, amikor egy mellettük elhaladó autóból három férfi ugrott ki és melegellenes jelszavakat kiabálva megtámadta őket. Az egyiknek sikerült elmenekülnie és a sarokról hívnia a rendőröket. Mire visszaért, a másik férfi már eszméletlen volt. A két férfi nem volt meleg, hanem egy ekvádori testvérpár. A megvert testvér később belehalt sérüléseibe. Csak azért halt meg, mert valaki azt hitte róla, hogy meleg.

Egy család, két nő és három fogadott gyerek, idén májusban Floridán nyaralt. Az egyik anya a kirándulóhajón rosszul lett, azonnal kórházba szállították. Élettársa és három örökbe fogadott gyerekük a váróteremben ültek, miközben anyjuk haldoklott. Annak ellenére, hogy a kórház megkapta a hitelesített papírokat arról, hogy a gyerekek és a másik nő már 17 éve egy család, sem a másik nőt, sem a gyerekeket nem engedték be a beteg nőhöz. Egyedül halt meg. Párjának, mielőtt elválasztották volna őket a mentőkocsinál, ezt mondta: Kérlek, ne hagyj magamra, attól félek, meghalok!...

Az utóbbi két évtizedben a melegek jogai az egyik leghangosabb téma minden amerikai választási kampánynak. Nehéz elhinni, hogy 40 évvel a Stonewall után, még mindig ez a helyzet. (A New York-i Stonewall nevű szórakozóhelyen a meleg férfiak, akiket akkoriban szokás szerint a rendőrség megvert és letartóztatott, hirtelen ellenálltak az egyenruhás terrornak). Annak előtte – főleg azért, hogy kilétüket nehogy nyilvánosságra hozzák –, a meleg férfiak némán tűrték az ellenük elkövetett atrocitásokat.

Harmincegy éve, 1978-ban gyilkolták meg az első nyíltan meleg férfit. Harvey Milknak hívták és 11 hónapig a San Francisco-i közgyűlés tagja volt. A Milk életéről szóló film tavaly készült, Sean Penn főszereplésével, aki Oscar-díjat kapott teljesítményéért.

A melegek helyzete az USA-ban azóta sokat változott, de lényegében még mindig másodrendű polgárok, hiszen megtagadják tőlük azokat a jogokat, amelyek heteroszexuális polgártársaiknak járnak. Ezeket a jogokat csak azért tagadják meg tőlük, mert nem a másik nemhez tartozik a párjuk. Ennek a diszkriminációnak semmilyen más oka nincsen, mint az intézményesített homofóbia. Ennek lerombolása ugyan lassan, de biztosan folyik mindenhol: az USA egyes államaiban, ahol a melegek házasodhatnak, és ezáltal hozzá juthatnak minden olyan joghoz, amelyet eddig nem élvezhettek. Az Európai Unió több országában, ahol ugyancsak a „homoszexuálisok házassága”, vagy ehhez hasonló intézmények egyenjogúsítják a meleg polgárokat. Vagy akár Dél-Afrikában, vagy Izraelben, ahol a meleg pároknak ugyan olyan jogaik vannak, mint a heteroszexuális pároknak.

Több felmérés szerint, amelyet az elmúlt években láttam, a fiatal generációk világszerte egyre nagyobb számban gondolják úgy, hogy a melegeket nem szabad kirekeszteni a társadalomból. Az újfajta családmodellek, ahol egyedülálló anyák, apák, kétanyás vagy kétapás családok nevelnek gyerekeket, nagyban nevetségessé teszik a tömérdek hamis információt, amely szerint például a melegek által nevelt gyerekek nagyobb számban lesznek melegek. Ha ez igaz lenne, nem élnének homoszexuálisok a világon, hiszen a homoszexuálisok majdnem száz százaléka egészen az elmúlt talán két évtizedig kizárólag heteroszexuális családokban nőtt fel, és így heteroszexuálisnak kellett volna lenniük.

Tehát úgy látszik, van tehát remény, csak ki kell várni. Ez persze a meggyilkolt ekvádori férfin és az elhunyt anya gyermekein és kedvesén nem segít. Sokan fognak még feleslegesen szenvedni emiatt a csúf előítélet miatt.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Köztudott titok

Radvánszky Lola

„Az osztálybulin ott lesz Richárd is. Nagy önbizalommal és tapasztalattal rendelkező szakember, akit betegesen hajt a karriervágy...

2009.8.31.   


Meleg kérdés

Orbán Viktória

Emlékszem, amikor először belépett a gimnáziumi osztályunk ajtaján.

2009.8.31.  2   


„A szerelem a világ legnemesebb érzése”

Fodor Tekla

Ítélkezünk, szidalmazunk, mert úgy érezzük, megtehetjük. A társadalom folyton-folyvást háborog...

2009.8.28.  2   


Az éjszaka leple alatt

Varga Gréta

Van egy barátom. Ő más, mint a többi ember. Más határok mentén húzódnak számára az értékek, más normák vezérlik.

2009.8.27.   


Mezei virág

Madarász Ildikó

Ma egy virágcsokrot kaptam. Ajándékba. Hogy tudjam, hogy figyelnek rám, fontos vagyok, hogy én is figyeljek már rá...

2009.8.24.   


Másképpen szeretni

Nagy Erika

A homoszexualitás nem bűn, nem is betegség, s mára a társadalmi megítélése is pozitív irányba változott.

2009.8.18.  5   

A rovat további cikkei

Mindenki más

Kabók Zita

Minden országban és kultúrában vannak melegek.

2009.8.14.   


Egy átlagpolgár véleménye

Angyal Sándor

Melegek, homoszexuálisok, vagy ahogy pejoratív értelemben használják: buzik.

2009.8.12.  5   


Homofóbok vagyunk?

Halász Kata

A szakemberek szerint a homoszexuálisok aránya 2-10% közé tehető, ami meglepően kicsi arány ahhoz képest, hogy mekkora vihart kavar a téma.

2009.8.9.  2