Átlagos lányok


Póda Erzsébet  2017.2.8. 1:30

Úgy vagyunk szépek, ahogyan természetesen vagyunk.

A szakirodalom szerint a testkép a test külső és belső érzékleteiből származik. Kialakulását befolyásolják önmagunkkal kapcsolatos érzéseink, elképzeléseink, és az, hogy mások mit tartanak felőlünk.

A testképünk (body-image) emocionális élményeink, valamint a társas tapasztalatok alapján alakul ki. A testképzavar, nem más, mint a saját testtel kapcsolatos negatív magatartás. Legfőbb jellemző, hogy a saját test észlelése torzult, nem felel meg a valódi testi jellemzőknek. A saját testet csúnyának, túl kövérnek, túl alaktalannak tartja az érintett, míg mások testének megítélése nem tér el a valóstól.


Emily Lauren kanadai fényképész elhivatottan foglalkozik a nők torzult testképével kapcsolatos témákkal. – Ahelyett, hogy azzal foglalkoznék, miként javítsak a nők testén a fotókon, inkább azt szeretném bizonyítani, hogy olyannak vagyunk szépek, amilyenek természetesen vagyunk – mondta. A képekből egy albumot készít, melynek azt a címet adta, hogy „Átlagos lány – Útmutató, hogyan szeressük a testünket”. A fotóalbumba 40 lány és nő alsóneműs fényképét gyűjtötte össze, hogy bizonyítsa, nem lehet mindenkit egy kategóriába erőltetni. – Tökéletes nő nincs – állítja. – A magazinokban fotoshopolt és manipulált képek jelennek meg. Mindenképpen szeretném létrehozni a testpozitív médiát.


A fotós szerint a kamaszkor különösen nehéz időszak a lányok számára, ezért rendkívül fontos, hogy a fiatal nők megtanulják, miként kezeljék az önazonosságukat, és a nekik esetleg kellemetlen dolgokat. Ezt a könyvet minden lánynak a kezébe kell vennie, aki úgy érzi, nem illik a társadalomba csak azért, mert nem olyan a teste, mint amilyet a reklámok vagy a médiák által sulykolt elvárások diktálnak. Tény, hogy a fiatal lányokat meg kell tanítani arra, hogy ismerjék meg, szeressék és tiszteljék saját testüket, és meg tudják védeni magukat az étkezési zavaroktól, a megfélemlítések különböző formáitól vagy a szexuális zaklatástól. Meg kell tanítani őket arra is, hogyan építsék fel önbecsülésüket.


– A könyvem több lesz, mint egy fotóalbum, útmutató lesz, egy hang, egy kreatív eszköz ahhoz, hogy megtanítsa a lányokat az önbizalomra, önmaguk teljes elfogadására – nyilatkozta.

Emily szeretné, ha a világ igazi nőket láthatna, és nem fotoshoppal művileg „készített” testeket, amelyeknek semmi közük a valósághoz, viszont negatív hatással bírnak az emberi felfogásra.

kickstarter.comHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Bárcsak meghíznék!

Tompa Orsolya

Nem sok nő szájából hangozhat el ez a mondat...

2016.5.24.    7


Test-kép-zavar

Kulcsár Tímea Ágnes

Nem lehet mindenkinek tökéletes alakja, mégis ez az általános elvárás, aminek egyszerűen lehetetlen megfelelni. De miért is kéne?

2015.5.28.    34


Jól érzem magam a bőrömben!

Oriskó Renáta

Ahogy melegszik az idő, lekerül rólunk a több réteg ruha, s előbukkannak a téli napok nassolásainak nyomai.

2015.5.18.    18


Teltkarcsú az új divat

Kulcsár Tímea Ágnes

Végre elindul egy egészséges divathullám?

2015.1.6.    202

A rovat további cikkei

Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2020.3.19.    26


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2019.11.17.    17


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6


Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22