Belgiumi fele-fele


Šipošová Miroslava  2006.11.9. 22:10

Belgium az egyetlen ország Európában, ahol az állampolgárnak kötelessége szavazni.

Ha valamilyen komoly ok miatt nem tud részt venni a választásokon, hivatalos meghatalmazásban ki kell jelölnie egy másik személyt, aki leadja helyette a szavazatát. Ha az állampolgár nem ismer olyan személyt, akit felhatalmazhat erre a feladatra, be kell szereznie egy hivatalos igazolást, amelyen a választásokról való távolmaradás oka is szerepel. Ha nem így tenne, egy szép napon a rendőrség becsengetne az ajtaján, és pár napot a börtönben ülhetne, valamint a bankszámlája is könnyebb lenne pár ezer euróval.

Választások voltak, választottunk… A legközelebbi hat évre megválasztottuk a polgármestereket és „közszolgákat” a községi és a kerületi önkormányzatokba. A középjobb pártok elveszítették eddigi pozíciójukat, ellentétben a radikális nacionalistákkal, akik pozícióba kerültek. Szerencsére a nacionalisták nem váltak vezető párttá, csak növelték és megszilárdították politikai hatalmukat. A választások előtt sokszor került megvitatásra a jelöltlisták összetétele. A múltba tekintve aligha találnánk a jelöltek listáján női nevet.

Ma már más idők járnak, és az úgynevezett egyenjogúság lehetővé teszi a nők számára, hogy a politikában tevékenykedjenek, tehát a jelöltlistákon is megjelenhetnek. Kérdéses volt viszont a listán szereplő nők és férfiak helyes arányának meghatározása. Hány nőt vegyenek fel a listára, amelyen csak 27 jelölt szerepelhet? Hiszen minden egyes női hely egy férfipolitikust foszt meg attól a lehetőségtől, hogy bekerülhessen a jelöltek közé, és hogy szavazhassanak rá az emberek.

A nők viszonylag régóta tevékenykednek a belga politikában. Most főleg a listára kerülő nők számának növeléséről volt szó. Mivel Belgium nagyon liberális, új trendekre nyitott és meglehetősen merész ország, az 50-50 mellett döntöttek. A jelöltlista felét férfiaknak, felét pedig nőknek kell alkotniuk. Tehát így is lett, egy aprócska részlettől eltekintve: a listán a jelöltek száma páratlan. Ez a kis részlet biztosította azt a lehetőséget, hogy a politikában továbbra is magasabb maradhat a férfiak aránya, és ezt egyes pártok ki is használták.

Az újságok tele vannak a választásokról szóló hírekkel, a választások előkészítésével, lezajlásával és természetesen a legfontosabbal: a választások eredményeivel.

Jót szórakoztam egy községi önkormányzati választásokon induló nőről szóló cikken. A politikában néhány éve tevékenykedő nőről volt szó, de mivel foglalkozását tekintve háziasszony volt, akit nem érdekelt a divat, olyan volt, mint egy szürke egér. Az emberek valahogy nem vették észre. Hát ambiciózusabb lett: megváltozatta a ruhatárát, új frizurát csináltatott, szép szemüveget választott, és…?

Most a helyi képviselőtestületben ül -- 1365 szavazatot kapott a községében. Csupán a párt vezetője körözte le néhány szavazattal.

A leginkább viszont egy, a választásokkal kapcsolatos, kuriózumról szóló cikk keltette fel az érdeklődésemet. Belgium flamand részében választották meg a legfiatalabb polgármester-asszonyt. Csupán 27 éves és harmadik éve tevékenykedik a politikában. 2677 választó szimpátiáját és bizalmát nyerte el. A választások előtt két évig a flamand parlamentben tevékenykedett.

Férfiak vagy nők? Tulajdonképpen melyik nemre tartozik a politika? Hány „férfi vagy nő” típusú kérdést kell még feltennie ennek a világnak, míg megérti, hogy „nőkről és férfiakról” van szó?! Hogy a két nem kölcsönösen nem zárja ki, hanem kiegészíti egymást, és együtt alkotják az egységes, egészséges légkört?

Olyan érzésem van, hogy az emberiség egyes dolgokat tekintve javíthatatlan és nem okuló. Akárcsak a háborúk, valamilyen módon mindig jelen lesznek a férfi és nő közötti különbségek olyan területeken, ahol az adott különbség természetes módon nem létezik, csak művileg hozzák létre.

Tehát, kedves nőtársaim, rajtunk múlik, hogy ezeket a kellemetlen különbségeket a lehető legjobban minimalizáljuk, hogy az utánunk jövő generáció nőtagjai már igazi egyenjogúságban élhessenek.

Fordította: Jády MónikaHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Ilyen volt a karácsonyom

Šipošová Miroslava

Hát sikerült! Az én első saját, önálló karácsonyom…

2007.1.10.   


Egyenlő(tlen)ség

Šipošová Miroslava

Egy halom folyóiratot lapoztam át, és tudatosan figyeltem arra, hol találok valami tipikusat a nőkről és a férfiakról.

2006.12.6.   


Rasszizmus és erőszak Belgiumban

Šipošová Miroslava

A belgák az emberi életet és az erkölcsi értékeket tisztelő civilizált nemzetek közé tartoznak.

2006.10.28.   


A belga nők

Šipošová Miroslava

Napjainkban a belga társadalomban a nők a férfiakkal egyenrangú helyzetben vannak.

2006.7.9.   

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17