Gondold meg, mit mondasz!


Oriskó Renáta  2014.6.10. 3:04

Mi lenne, ha a verbális erőszak tényleg láthatóvá válna az elszenvedőkön?

A szóbeli bántalmazás felér egy ütéssel, egy arcon csapással... S mi lenne akkor, ha a verbális erőszak tényleg láthatóvá válna az elszenvedőkön? Ha a sértéseket ütések, pofonok, sebek formájában mindenki láthatná az áldozatokon. Ha a kimondott szavak, szóbeli bántalmazások fizikailag is megjelennének. Ezek a kérdések fordulhattak meg Richard Johnson fotós fejében is, aki elkészített egy fotósorozatot a témában. A képeken gyerekek, nők, férfiak szerepelnek. Testükön ütések, az ütéseken egy-egy felirat. A szóbeli bántalmazás, amivel illették őket, amivel belegázoltak a lelkükbe. Megrendítő és elgondolkodtató.


Vajon mit élhetnek át azok, akiket így bántanak, mi játszódhat le bennük, milyen nyomokat hagy bennük? Talán nagyobbat, mint a tettlegesség, mint a valódi fizikai bántalmazás? Mert biztos nyomot hagy a lelkükben. S vajon mi viszi rá a másikat arra, hogy ilyen módon bántalmazzon? Talán erősebbnek hiszi magát a másiknál... Van az a mondás, miszerint erős bántja a gyengébbet.

A képeket nézve eszembe jutott, hogy azok a gyerekek, akiket verbálisan bántalmaznak – akár a szüleik, akár a társaik – vajon hogyan lépnek túl ezen? Lehet, abból a kislányból, akire az anyukája azt mondja: Kövér vagy! – egy evészavarokkal, testképzavarral küzdő kamasz lesz. Vagy ha a szülő a gyerekét meggondolatlanul olyan negatív jelzőkkel illeti, hogy ronda, semmirekellő, lusta, akkor annak a gyereknek talán sosem lesz egészséges önbizalma.

Azt mondják, erős bántja a gyengébbet. De akkor ki is az erős? Aki gyalázza a másikat? Nem, az a legkevésbé sem mondható erősnek, még talán érett, felnőtt személyiségnek sem. Hiányzik belőle valami: az emberség, a másik iránti tisztelet. Az a tisztelet, ami az emberi kapcsolatok egyik elsődleges jellemzője, vagy legalábbis annak kellene lennie. Hiszen, ha tisztelem a másikat, akkor képtelen vagyok bántani őt, akár szóval, akár tettekkel.

Erős az a nő, aki kilép egy olyan kapcsolatból, ahol méltatlanul bánnak vele. Erős az a fiatal, akit gyermekként szavakkal bántalmaztak, mégis képes túllépni ezen. Ők az igazán erősek!

Richard Johnson fotóiHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Pszichopapa

Póda Erzsébet

A szikkadt testalkatú, ráncos arcú, a hatvanat jócskán túllépő férfit talán meg se láttam volna.

2016.7.19.    8


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2016.5.11.    11


Az élet szomorú iróniája

Busai Hajnalka Lilla

Jelenleg a nők biztonsága a „remény” szón alapszik...

2015.12.1.  1    137


Az erőszakra nincs mentség

Sajtóhír

Ismét 16 Akciónap és Néma Tanúk felvonulás a nők elleni erőszak ellen.

2015.11.21.    13

A rovat további cikkei

Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2019.11.17.    17


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának.

2019.9.17.  16    14


Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22


Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31