Mit tehet a nő?


Póda Erzsébet  2003.9.21. 19:33

A nők egy évszázaddal ezelőtt úgy döntöttek, a saját kezükbe veszik életük irányítását. Sikerült bizonyos jogokat kiharcolniuk, ennek ellenére a rájuk nehezedő terhek még ma is többszörösei a férfiakénak.

A társadalom még mindig megkülönbözteti a nőket: kevesebb fizetést kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak, sem a társadalmi életben, sem a politikában nincs arányos számú képviseletük, és a családok túlnyomó többségében alárendelt szerepet kapnak

Sajnos sokszor önként vállalják ezt: a szocializálódási folyamat eredményeként önmagukat kényszerítik másodrendű, esetenként megalázó helyzetbe. A világ lakosságának fele nő. A kimondottan nőket érintő kérdésekre és problémákra mégis férfipolitikusok akarnak megoldásokat kitalálni. Az egyik legérzékenyebb kérdés az abortusz.

Sehol a világon nincs érvényben törvény, amely tiltaná a háborúkat, melyekben borzalmas, különlegesen kegyetlen módon és eszközökkel ölik egymást az emberek – férfiak, asszonyok és gyerekek halnak meg az öldöklésekben. Nincs törvény, amely megtiltaná, hogy a gyerekek éhezzenek – gyerekek százezrei halnak éhen a Földön. Nincs törvény, amely megtiltaná, hogy a férj a feleséget testileg és lelkileg terrorizálja, megalázza, megerőszakolja -- minden ötödik nő szenved, áldozata a családon belüli fizikai vagy pszichikai erőszaknak! Nincs törvény, mely a felnőttek (sőt akár saját szüleik) által szexuálisan zaklatott kiskorú gyerekeket meg tudná védeni – apró gyerekek százezrei rettegnek a megaláztatástól, cipelik magukkal ezt a szörnyű terhet nap, mint nap, és egész életükön át. Rengeteg dolgot nem tilt meg semmilyen törvény. Miért éppen arra lenne joguk a törvényhozóknak (zömében persze férfiaknak), hogy megszabják a nőknek – mintegy kiskorúvá alacsonyítva őket – mit tehetnek a testükkel (és a lelkükkel) és mit nem? Senkinek sincs felhatalmazása arra, hogy elvegyék tőlük az önmagukról való döntés jogát. A nő szabad, tudatos ember. Szabadon rendelkezik testével és lelkével, nincs szüksége arra, hogy mások hozzanak törvényeket olyan dolgokról, amelyek elsősorban őt érintik, intim szférájába tartoznak.

Az abortusz kérdése állandó vita tárgya az egész világon. De semmiképp sem elfogadható, hogy erről a komoly kérdésről férfiak hozzanak törvényt. Hiszen ők soha nem érezhetik át a nő belső harcait, vívódásait, kínjait. Soha nem tudhatják meg, milyen nehéz, mennyire borzalmas, milyen kegyetlen az abortusz melletti döntés a nő számára.

Mindenki ismeri a mondást, miszerint a nők két dologért képesek mindent elkövetni: hogy legyen gyerekük, és hogy ne legyen. Ha gyermeket akarnak, a legkellemetlenebb beavatkozásoknak is alávetik magukat, akár az egészségük veszélyeztetése árán is kihordják magzatukat. Ha nem akarnak, a legmegalázóbb procedúráknak is alávetik magukat, és akár életük veszélyeztetése árán is képesek mindenre, hogy ne kelljen utódukat kihordani. Ezért kell olyan törvényt hozni, az egész világon, amely a nőkre bízza azokat a kérdéseket, amelyek kizárólag őt érintik.

Női vélemények az abortuszról

„Terhes maradtam, és elhagyott a férjem. Volt már két gyermekünk, az anyagi helyzetünk sem volt valami fényes. De nem is ez volt a döntő. Gyűlöltem a férjemet, és tudtam, ha megszülném a gyereket, mindig őt juttatná az eszembe. Nem vállaltam, mert nem tudtam volna szeretni. És ez szerintem szörnyűbb, mint maga az abortusz. Nem volt könnyű azokban az időkben és nem is kívánom senkinek, hogy átélje, de most már tudom: helyesen döntöttem, még ha a szívem szakadt is belé. Nem ítélek el senkit, aki így dönt.”

„Mikor újra terhes maradtam, éppen építkeztünk. A családi kupaktanácsnak összeült, mert két gyerek az kétszer annyi kiadás. A férjem mindig is az anyjára hallgatott, az anyósom pedig úgy döntött – helyettünk –, hogy nem szülhetek másik gyereket. Hiába sírtam, hiába kértem a férjemet beszéljük meg, csak mi ketten, hajthatatlan maradt. Beletörődtem. Amióta az megtörtént velem, másként látom a világot. A férjemet sem szeretem ugyanúgy és az új ház sem okoz örömöt. Egyedül a kisfiamat imádom. És minden évben, abban a hónapban, és azon a napon gyertyát gyújtok a meg nem született gyermekem emlékére.”

„Szerintem az abortusz gyilkosság. Megbocsáthatatlannak tartom, ha egy nő erre vetemedik. Persze azért vannak helyzetek – például beteg az anya, vagy bizonyíthatóan beteg a magzat, tehát fogyatékos gyerek születne – amikor talán jobb az abortusz elvégzése. De semmiképp sem tartom döntő érvnek a nehéz anyagi helyzetet.”

„Minden nőnek joga van úgy dönteni, ahogy akar. Sem az anyának, sem a születendő magzatnak nem jó, ha nem akarják, nem szeretik egymást. Nem ítélem el azokat a nőket, akik erre vállalkoznak. Szerintem a megoldás a terhesség elleni védekezésben van.”

„Élet és halál kérdése szerintem isteni misztikum, az ember nem avatkozhat bele. Az abortuszt elítélendőnek tartom, a megoldást a fogamzásgátlásban látom.”

„A nő kizárólagos joga, hogy az abortusz mellett vagy ellene dönt.”

Férfiak az abortuszról

„Az abortuszproblémát morális kérdésnek tartom, csakúgy, mint az újraélesztés alkalmazásának kérdését. Manapság egyre csökken az abortuszok száma, és egyre elterjedtebbé válik a fogamzásgátlás. Száz év múlva az emberek ezt a kérdés már ugyancsak furcsának fogják tartani. Szerintem természetesnek kell lennie, hogy a nők szabadon döntsenek a terhesség megszakítás mellett. Amint az is természetes, az ember úgy dönt, kimenti a fuldoklót a vízből. Az abortuszkérdést is megoldja az idő.”

„Sokáig abortuszellenesnek tartottam magam. Aztán történt valami: a feleségem életét egy abortusz mentette meg. Azóta másként tekintek a kérdésre. De szerintem nem az abortusz a megoldás ebben a problémakörben, hanem a biztonságos védekezés. Ha viszont már megesett a dolog, a nőnek joga van szabadon, belátása szerint dönteni.”

Epilógus

„Ma a világon 132 ország van, melynek népesség meghaladja az 1 milliót. Ezekből 53-ban csak az anya életveszélye, 42-ben az anya egészségét veszélyeztető ok miatt engedélyezhető az abortusz. Ezen országok lakossága a Föld népességének 37 százalékát teszi ki. A népesség 63 százaléka él olyan államban ahol a terhesség megszakítás egészségügyi és eugenetikai okokon kívül szociális, etikai és egyéb okokból is megengedett. Tehát a kis népek a szigorú szabályozást, a nagy népességű (pl. Kína, Japán) országok a szabad modellt tekintik követendőnek. ”

„Hitler és Sztálin hatalomra jutásuk után azonnal bűncselekménnyé minősítették a korábban legális terhesség megszakítást. Hasonlóan tett Mussolini vagy Ceausescu, valamint számtalan más diktátor és zsarnok. Ezek a tények arra figyelmeztetnek, hogy az abortusz ellenzése nem feltétlenül jelenti az emberi élet melletti mély elkötelezettséget.”

„Réges-régen a vadászó-gyűjtögető népek általában nem tiltották az abortuszt, és a terhesség megszakítás elterjedt volt az ókori Görögországban és a Római Birodalomban is. Az asszírok viszont az abortuszt megkísérlő nőt karóba húzták. Sem Szent Ágoston, sem aquinói Szent Tamás nem tekintette a korai abortuszt emberölésnek (mivelhogy szerintük az embrió nem látszik emberi lénynek). A katolikus egyház sokáig azt tartotta, hogy az abortusz csak akkor emberölés, amikor a magzat már „emberi alakot öltött” (első trimeszter). Csak a mikroszkóp feltalálása után részben a tudományos adatok félreértelmezése következtében 1869-ben tették kiátkozás alapjává az abortuszt.”Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Plakátháború - megint

Közlemény

Manipulatív, etikátlan és elhibázott a magzatvédő kampány (ezúttal Magyarországon).

2013.2.18.   


Székfoglaló

Közlemény

Minden nőt megillet, hogy az eljárás módját maga választhassa meg.

2013.2.1.    2


Abortuszkérdés

Közlemény

Szakmai érveket az ideológiai csaták helyett!

2012.6.4.   


Iszonyat a plakáton!

Debnárová Eva

Az utcán sétálgatva elárasztanak bennünket az információk: autók, emberek, újdonságok...

2007.9.7.  3   


Abortuszkérdés - Amerikában

Molnár Miriam

Az amerikai média nemrég a politikai élet szempontjából kulcsfontosságú kérdésről adott hírt, amely azonban valójában csak a nőket érinti - negatívan...

2007.5.8.   

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26